Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ
  • Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;
  • Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ
  • Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών
  • Kατα-κατα-καταρρέω…
  • Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν είναι όλοι ικανοί να σπουδάσουν
Παιδεία

Μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν είναι όλοι ικανοί να σπουδάσουν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Ιούλ 2021, 13:47

Είναι όλοι ικανοί να σπουδάσουν; Ή, για να το πούμε αλλιώς, πρέπει το δικαίωμα στη μόρφωση να παρέχεται σε όλους, να είναι αδιαπραγμάτευτο;

Το ερώτημα αφορά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, που σήμερα, δυστυχώς επικρατεί καταθλιπτικά στην ανθρωπότητα, τον καπιταλισμό.

Για τους διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος τα πράγματα είναι απλά. Ο Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο». Σωστά, γιατί οι αστοί επιθυμούν ο ταξικός διαχωρισμός της κοινωνίας να παραμένει σταθερός, ενώ η παρέμβαση της εκπαίδευσης, της μόρφωσης υπό μια γενική έννοια, μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα, αφού διαμορφώνει την προσωπικότητα. Γιατί τρέμουν το αβέβαιο μέλλον, στην περίπτωση που η εργατική τάξη, η αγροτιά, τα φτωχολαϊκά στρώματα κινηθούν απελευθερωτικά, με όπλα τη μόρφωση όταν αυτή συνδυαστεί με την απόκτηση ταξικής συνείδησης.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που έχουν ασπαστεί διαδεδομένες σκόπιμα ψευδο-θεωρίες, όπως τι θα γίνει τελικά με όσους μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με 2 και 3, ή θεωρούν δεδομένο ότι οι μαθητές με χαμηλές βαθμολογίες καλύτερα είναι να πηγαίνουν απευθείας μετά το 9χρονο σχολείο στη λεγόμενη επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση.

Καταρχάς, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλοι οι νέοι ως την ηλικία των 18 ετών (ενηλικίωση), ως την ηλικία δηλαδή που ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της προσωπικότητας, πρέπει να είναι αποδέκτες μιας γενικής και ολόπλευρης μόρφωσης (με όλους τους περιορισμούς στο περιεχόμενο που έχουν οι έννοιες αυτές στον καπιταλισμό). Και αυτή δεν είναι δυνατή μέσω της πρόωρης ειδίκευσης, αλλά μέσω της επέκτασης της υποχρεωτικότητας της φοίτησης έως και το Λύκειο (Γενικό Λύκειο για όλους), μέσω του ενιαίου δημόσιου δεκατετράχρονου σχολείου (μαζί με το διετές νηπιαγωγείο).

Επειτα, η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε αρχικά, εμπεριέχει αναπόφευκτα την εξέταση συγκεκριμένων παραμέτρων:

  • Ποιος έχει στα χέρια του τα αναλυτικά προγράμματα, τα σχολικά εγχειρίδια, ποιος καθορίζει τον τρόπο διδασκαλίας, ποιος ρυθμίζει τα γνωστικά αντικείμενα και το ωρολόγιο πρόγραμμα, δηλαδή την κατανομή των ωρών διδασκαλίας ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα; Ποιος χορηγεί τις πλούσιες πιστώσεις για την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής;

Ποιος τελικά ορίζει το περιεχόμενο, τις κατευθύνσεις και τους στόχους της εκπαίδευσης; Ασφαλώς αυτοί που έχουν αναλάβει, για λογαριασμό του κεφαλαίου, να διαχειριστούν το σύστημα. Και αφού όρος επιβίωσης και διαιώνισης του καπιταλισμού είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, χρέος του αστικού σχολείου είναι η αναπαραγωγή αυτών των σχέσεων. Το σχολείο, λοιπόν, αναλαμβάνει να διαμορφώσει ανθρώπους-μερικά εργαλεία με περιορισμένες γνώσεις και δεξιότητες, χωρίς κρίση, ιδεολογικά αλλοτριωμένους, που θα υπηρετήσουν μεθαύριο υποτακτικά τον καταμερισμό της εργασίας.

Αυτή είναι η γενική αρχή, στην οποία παρεμβαίνει ο ταξικός διαχωρισμός της κοινωνίας. Τα παιδιά των εύρωστων οικονομικά στρωμάτων, των μορφωμένων, των πολιτιστικά καλλιεργημένων, έχουν άλλες δυνατότητες και προϋποθέσεις να εκμεταλλευτούν τα όπλα που τους δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα. Να αφομοιώσουν ταχύτερα και καλύτερα τις γνώσεις που προσφέρονται, να τις ενισχύσουν με φροντιστήρια και υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, να καλλιεργήσουν προσδοκίες και να βάλουν στόχους υψηλούς, όσον αφορά τη φοίτηση σε ανώτατες βαθμίδες και την επαγγελματική αποκατάσταση, και να πετύχουν τελικά αυτούς τους στόχους, σε αντίθεση με τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

  • Οι «ίσες ευκαιρίες» για όλους είναι τελικά μια ψευδαίσθηση, μια απάτη. Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα φροντίζει να τις καταστήσει με σκληρό τρόπο άνισες, επιβάλλοντας επιπλέον πολύμορφες και ατέλειωτες αξιολογικές κρίσεις (βαθμολογία, τεστ, εξεταστικός μαραθώνιος). Οι οποίες δεν έχουν, όπως υποκριτικά λέγεται, τον έλεγχο της κατάκτησης των γνώσεων και τη βελτίωση, αλλά την κατηγοριοποίηση των μαθητών, λειτουργώντας καθαρά ανασχετικά, αποκαρδιώνοντας τα «παιδιά του κατώτερου θεού», βάζοντάς τους από νωρίς τη στάμπα του «αποτυχημένου».

Ο άνθρωπος, και μάλιστα στην περίοδο που διαμορφώνεται ως προσωπικότητα, δεν είναι αυτό που φαίνεται, σύμφωνα με τα στάνταρ του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος. Εχει ψυχικές και νοητικές δυνάμεις που μπορεί να απελευθερωθούν, όταν του δοθεί η δυνατότητα και του ανοίξουν οι πόρτες της μόρφωσης.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει νέους, που θεωρούνται «κακοί μαθητές» ή «αποτυχόντες» στις πανελλαδικές εξετάσεις να ξεχωρίζουν στη ζωή ως προσωπικότητες ή να πετυχαίνουν επαγγελματικά; Ή μήπως ξεχνούμε ότι τα παιδιά των εχόντων και κατεχόντων τελικά σπουδάζουν, ακόμη και αν δεν επιτύχουν στις εδώ εξετάσεις, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού;

  • Τέλος, ας αναρωτηθούμε γιατί οι κήνσορες της «αριστείας», των πανελλαδικών εξετάσεων, των κάθε λογής αξιολογικών κρίσεων-ταξικών φραγμών, είναι αυτοί που αφήνουν τους εμπόρους της γνώσης, τους ιδιοκτήτες κολλεγίων κυριολεκτικά να αλωνίζουν; Στα οποία κολλέγια δεν απαιτείται για την εγγραφή κανενός είδους αξιολογικό κριτήριο πέρα από τη δυνατότητα της «τσέπης» των νοικοκυριών;

Χωρίς, λοιπόν, καμιά υπεκφυγή, εμείς λέμε ότι σχολείο έξω από την πολιτική είναι ψέμα και υποκρισία. Και πως το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους και απεριόριστο, γιατί μετρούμε τις ανάγκες από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων του προλεταριάτου και όχι από τη στενή σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Θεωρούμε πως τα «διλήμματα», όπως π.χ. τι θα γίνει με όλους αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν γιατροί ή μηχανικοί ή πού θα βρεθούν τόσα λεφτά για να στηριχτούν τα πανεπιστήμια ή τι θα γίνει με το πλήθος τόσων απόφοιτων που θα ψάχνουν για δουλειά κ.λπ., είναι κατ’ ουσίαν κίβδηλα. Γιατί η κατάργηση των εξετάσεων, των αξιολογικών κρίσεων, δεν συνιστά και κατάργηση του ταξικού διαχωρισμού, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του παιδιού, το μορφωτικό του επίπεδο, τις δυνατότητές του και την εξέλιξή του στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας, παρά την ακύρωση μόνο ενός ταξικού φραγμού. Γιατί, τέλος, για την ανεργία δεν φταίει ο μεγάλος αριθμός πτυχιούχων, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα που κινείται με γνώμονα το μέγιστο κέρδος (απόδειξη ότι και τώρα χιλιάδες πτυχιούχοι σταλίζουν στις λίστες μακροχρόνιας ανεργίας).

Είμαστε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης, επειδή αυτή είναι ένα απελευθερωτικό αίτημα. Ανοίγει πραγματικούς ορίζοντες στην πάλη της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας. Γιατί καλλιεργεί αισθήματα αλληλεγγύης, στήνοντας στον τοίχο τον ανταγωνισμό και την αγριανθρωπική συμπεριφορά για την επικράτηση δήθεν των «πιο άξιων». Γιατί προωθεί τη συνείδηση ότι όλοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους είμαστε ένα απέναντι στ’ αφεντικά, που μας θέλουν αμόρφωτους, ώστε να μας διαχειρίζονται καλύτερα και να μας λιώνουν στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς.

Τέλος, γιατί στην πάλη για την πραγμάτωσή του, ξεσκεπάζει ολόκληρο το εκμεταλλευτικό σύστημα, αποδεικνύει με τρόπο παραστατικό ότι το δικαίωμα για μόρφωση και δουλειά, το δικαίωμα της πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας, το δικαίωμα στη χαρά της ζωής, το δικαίωμα στη γνώση και τη συμμετοχή στον πολιτισμό δεν παίρνουν σάρκα και οστά χωρίς να γκρεμιστεί ο καπιταλισμός.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤεράστιο και ανεξέλεγκτο το 4ο κύμα της πανδημίας
Επόμενο άρθρο Σε τροχιά συγκάλυψης του σκανδάλου ο υπουργός Σ. Λιβανός

Σχετικά Αρθρα

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

Παιδεία 3 Σεπ 2026, 21:29

Βάφτισαν campus πανεπιστημιοποιημένου κολλεγίου κτίριο ΙΕΚ, που το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ είχε ανακαλέσει λόγω ακαταλληλότητας!

Το φιάσκο των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 1 Σεπ 2026, 18:46

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

Παιδεία 31 Αυγ 2026, 18:28

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

Παιδεία 30 Αυγ 2026, 09:05

Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Να μπει τέλος στον Γολγοθά της δίωξής της και σε όλα τα πειθαρχικά εναντίον εκπαιδευτικών

Εργατικά 28 Αυγ 2026, 07:35

Με νέα δίωξη παραπέμπουν στο Πειθαρχικό συνταξιούχους (!) και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς στον Πειραιά

Εργατικά 20 Αυγ 2026, 20:19
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Φιέστα του υπουργείου Παιδείας: παρουσίαση του «εθνικού διαλόγου» και του «νέου Λυκείου» με τοποτηρητές ΟΟΣΑ και ΕΕ

3 Σεπ 2026, 21:29
Πολιτική

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

3 Σεπ 2026, 21:23
Διεθνή

Το Ισραήλ επιβάλλει το πρόγραμμα σπουδών του σε 45.000 παλαιστίνιους μαθητές στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

3 Σεπ 2026, 18:34
Πολιτική

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

3 Σεπ 2026, 11:40
Διεθνή

Kατα-κατα-καταρρέω…

3 Σεπ 2026, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη

3 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους

2 Σεπ 2026, 22:07
Εργατικά

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

2 Σεπ 2026, 21:38
Κόντρες

Πατσαβουριές

2 Σεπ 2026, 21:03
Πολιτική

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως

2 Σεπ 2026, 12:57
Πολιτισμός

Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»

Χοακίν Φίνιξ, Τζόελ Κοέν, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Χάνα Αινμπίντερ Γουάλας Σον, Τοντ Χέινς μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν - Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

2 Σεπ 2026, 09:32
Καταστολή

Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίζομαι με λήξη ποινής

2 Σεπ 2026, 07:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

2 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχητές της Αντίστασης απέκρουσαν σιωναζιστικές ειδικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γάζα

1 Σεπ 2026, 21:36
Κόντρες

Μια κοινωνία φασιστικοποιημένη μέχρι το μεδούλι

1 Σεπ 2026, 20:09
Παιδεία

Βάφτισαν campus πανεπιστημιοποιημένου κολλεγίου κτίριο ΙΕΚ, που το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ είχε ανακαλέσει λόγω ακαταλληλότητας!

Το φιάσκο των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

1 Σεπ 2026, 18:46
Οικονομία

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

1 Σεπ 2026, 13:55
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Σεπτέμβρη

Μονακό: Ημέρα απελευθέρωσης.

1843: Επαναστατική κίνηση στρατιωτικών μονάδων των Αθηνών και πολιτών υπό την αρχηγία των Καλλέργη, Μακρυγιάννη και Λόντου, με κύριο αίτημα την παραχώρηση συντάγματος και αποχώρηση των ξένων.

1919: Δικαίωμα ψήφου στις Ιταλίδες.

1929: Συλλαμβάνεται όλο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.

1938: Δ’ Διεθνής υπό τον Τρότσκι.

1953: Κατάσχεται το φύλλο της «Απογευματινής» επειδή δημοσίευσε συνέντευξη του Νίκου Ζαχαριάδη.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

1958: Αρχίζει το κούρεμα με την ψιλή ως μέσο καταστολής για τους «τεντιμπόηδες» (Ν.4000).

1972: Βόμβες της «Ομάδας Αρης» στο προαύλιο της ΓΣΕΕ.

1974: Ιδρύεται το ΠαΣοΚ (Ανδρέας Παπανδρέου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo