Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη
  • Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ
  • Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν
  • 30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία
  • Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!
  • Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Το αφήγημα της ντροπής
Επικαιρότητα

Το αφήγημα της ντροπής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Αυγ 2015, 00:00

Σε λίγες μέρες το Μνημόνιο-3 θ’ αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει καμιά σημασία για τον ελληνικό λαό. Αν δηλαδή η ολοκλήρωση της συμφωνίας και συνακόλουθα η ψήφιση του Μνημόνιου-3 με συνοπτικές διαδικασίες από την ελληνική Βουλή θα γίνει έγκαιρα, ώστε να αντληθούν από το νέο δάνειο τα ποσά για την αποπληρωμή του ομόλογου που διακρατεί η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, ή αν θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα, όπως έγινε τον Ιούλη.

Στην πρώτη περίπτωση, το Μνημόνιο-3 θα συνοδεύεται από τον πρώτο εφαρμοστικό του νόμο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το δάνειο-γέφυρα θα συνοδεύεται από ένα νόμο με προαπαιτούμενα. Είτε έχουμε τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μνημόνιου-3 είτε τον τρίτο στη σειρά νόμο με προαπαιτούμενα, δεν αλλάζει τίποτα: αυτά που οι ιμπεριαλιστές δανειστές θα απαιτήσουν θα γίνουν νόμος του ελληνικού κράτους, και με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μάλιστα.

Θ’ ακολουθήσει, φυσικά, η γνωστή πλέον διαδικασία: τακτικές επιθεωρήσεις από την τρόικα (που πλέον έχει γίνει κουαρτέτο) και ψήφιση αντιλαϊκών-αντεργατικών εφαρμοστικών νόμων, που είτε θα προβλέπονται στο αρχικό μνημονιακό σχέδιο είτε θα προκύπτουν ως αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου ν’ αντιμετωπίζονται οι «αστοχίες» στην κατάκτηση των δημοσιονομικών στόχων που θα τεθούν από το Μνημόνιο-3.

Πεντέμισι χρόνια τώρα ζούμε αυτή τη διαδικασία και δεν πρόκειται να ζήσουμε τίποτα το διαφορετικό. Διαφορές υπάρχουν μόνο στα πολιτικά «συμφραζόμενα». Δυο «αντιμνημονιακά» κόμματα, ένα μεγάλο κι ένα μικρό, θα διαχειριστούν τη διαδικασία του Μνημόνιου-3. Το πρώτο με απώλειες, όπως απώλειες είχαν και τα μεγάλα κόμματα που προηγήθηκαν στη μνημονιακή σκυταλοδρομία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Ακόμη και στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαχειριστούν τη μνημονιακή πολιτική αυτά τα κόμματα δεν αναμένεται έκπληξη. Ο πολιτικός χρόνος έχει γίνει εξαιρετικά πυκνός, όπως θα έλεγε και ο… φιλόσοφος Μπαλτάς, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο πολιτικής επιβίωσης των κομμάτων εξουσίας και ιδίως των ηγετών τους να μην ξεπερνά την τριετία.

Και μετά; Μετά… «θα οδεύσομεν προς εκλογάς». Είτε προλάβει ο Τσίπρας να τις κάνει με μια fast track διαδικασία το Σεπτέμβρη, είτε δεν προλάβει και αναζητήσει το κατάλληλο timing τους επόμενους μήνες, κάποια στιγμή, σύντομα, θα γίνουν εκλογές. Υπάρχει, βέβαια, και το σενάριο της συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εθνικού σκοπού» ή «ευρείας συνεργασίας» ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί, όμως αυτό συγκεντρώνει τις λιγότερες (σχεδόν μηδενικές) πιθανότητες, διότι δεν συμφέρει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο θα περνάει ο καιρός και οι συνέπειες του Μνημόνιου-3 (το οποίο θα προστεθεί στα δύο προηγούμενα) θα βιώνονται από τον ελληνικό λαό τόσο θα ξεθωριάζει η εικόνα του… καταματωμένου πρωθυπουργού που έπεσε μαχόμενος στα μαρμαρένια αλώνια των Βρυξελλών και θα απομυθοποιείται το αφήγημα της «πρώτη φορά Αριστεράς». Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατό, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό του μορφώματος και να εκμεταλλευτεί την «αφασία» των εκλογέων. Γιατί όσο αυτοί θα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη τόσο η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται στην περιοχή του «πλην».

Το αφήγημα (για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τον όρο του συρμού) της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο κεφάλαια.

αφορά την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων και έχει (περιληπτικά) την εξής μορφή: εμείς παλέψαμε, ματώσαμε, διαπραγματευτήκαμε μέχρι την τελευταία στιγμή και χάσαμε στο νήμα. Δεν είμαστε σαν τους άλλους που πήγαιναν στις Βρυξέλλες με τα χέρια ψηλά. Επομένως, είμαστε για εσάς η καλύτερη λύση. Μόνο εμείς μπορούμε να στρώσουμε τα πράγματα στο μέλλον.

αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, εκ των πραγμάτων, πρέπει να πάρει θεωρητικό χαρακτήρα. Το μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που θ’ ακολουθήσει τον Τσίπρα και την παρέα του και όχι την «παιδική χαρά της δραχμής», δεν μπορεί ν’ αρκεστεί στο φρέντο εσπρέσο που κερνά από τηλεοράσεως ο κυρ-Αλέκος τους ακροατές του. Θέλει πιο… σοφιστικέ πράγματα. Θέλει ένα αφήγημα που να πατάει… στέρεα στην Ιστορία, ώστε να μπορέσει ν’ αποκοιμηθεί ευτυχισμένο. Να πατάει στον Λένιν, ας πούμε, που ήταν ο… μετρ των συμβιβασμών, όπως με γλοιώδη αυταρέσκεια επαναλαμβάνει ένα από τα προβεβλημένα γουρούνια του τσιπρικού χοιροστάσιου. Θα επικαλούνταν και τον Ζαχαριάδη, αν το όνομα δεν προκαλούσε τόση αποστροφή στα γουρούνια του πάλαι ποτέ «ευρωκομμουνισμού» κι αν δεν είχαν προλάβει να τον «καπαρώσουν» πριν δυο-τρία χρόνια οι της Iskra.gr, στη διαμάχη τους με τον Περισσό.

Οπως ο Λένιν έκανε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, προκειμένου να σώσει τη σοβιετική εξουσία, έτσι κι εμείς πρέπει να μείνουμε στην εξουσία, γιατί μόνον εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στο μέλλον, λένε οι (με το συμπάθειο) ινστρούχτορες της τσιπρικής ομάδας και αλληλοχειροκροτούνται για το μεγαλοφυές της σκέψης τους. Απορούμε μόνο γιατί σταματούν στη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ και δεν μιλούν και για τη ΝΕΠ (Νέα Οικονομική Πολιτική), αλλά ελπίζουμε πως κάποιος θα το αποτολμήσει και αυτό.

Ετσι, τηρουμένων των αναλογιών, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνεται με την Οκτωβριανή Επανάσταση και η στυγνή μνημονιακή πολιτική που αυτό το κόμμα συνεχίζει (παρέα με την ακροδεξιά ομάδα του Καμμένου) συγκρίνεται με τις τακτικές υποχωρήσεις που το κόμμα των μπολσεβίκων αναγκάστηκε να κάνει την πρώτη δεκαετία της σοβιετικής εξουσίας! O tempora o mores!

Το κόμμα των μπολσεβίκων υπέγραψε την άδικη για το σοβιετικό λαό συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ, προκειμένου να μπορέσει να προστατέψει τη σοβιετική εξουσία, να οργανώσει τον Κόκκινο Στρατό και να νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο που οργάνωναν οι τσαρικοί λευκοφρουροί με τη συμμετοχή των συμμάχων τους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και νίκησε.

Το κόμμα των μπολσεβίκων εισήγαγε τη ΝΕΠ, προκειμένου να μην καταρρεύσει η οικονομία και να μπορέσει στο μεταξύ να οργανώσει τη μεγάλη βιομηχανία και να περάσει στην αντεπίθεση για την εξάλειψη των καπιταλιστικών επιβιώσεων στη σοβιετική οικονομία. Και νίκησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς κάνει; Προσωρινές υποχωρήσεις, αυστηρά καθορισμένες, για να περάσει στην αντεπίθεση ενάντια στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο; Θα πρέπει να είσαι πολιτικά νήπιο ή «πρεζάκι του οπορτουνισμού» για να χάψεις ένα τέτοιο παραμύθι. Αρκούν και μόνο οι όρκοι πίστης στην «Ευρώπη», δηλαδή στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ενωση, για να αντιληφθεί κανείς την «καταρχήν» προσήλωση αυτού του πολιτικού μορφώματος στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.

Η εξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ και της ενιαίας αγοράς σε ζώνη του ευρώ διέλυσε τα ιδεολογήματα περί «Ευρώπης των λαών», που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’80. Η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στις χώρες της ευρωζωνικής περιφέρειας, δηλαδή στις εξαρτημένες, μέσου επιπέδου ανάπτυξης καπιταλιστικές χώρες, όπως η Ελλάδα, διέλυσε τα ιδεολογήματα περί «οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης στη μεγάλη οικογένεια της ισότητας και της αλληλεγγύης». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και το εξάμηνο της «σκληρής διαπραγμάτευσης», επιστέγασμα της οποίας είναι ένα τρίτο δάνειο και ένα τρίτο Μνημόνιο, διέλυσε τα ιδεολογήματα περί «αλλαγής συσχετισμών» και «διαφαινόμενης ήττας του νεοφιλελευθερισμού».

Αν αποδείχτηκε κάτι το τελευταίο εξάμηνο, είναι πως η διαχείριση της κρίσης δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πολιτικής επιλογής, αλλά είναι απόρροια της λειτουργίας των σιδερένιων οικονομικών νόμων του καπιταλισμού. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διαπραγματευθεί πολιτικά μια ηπιότερη πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Οχι τίποτα το σπουδαίο, κάποια αποσυμπίεση και επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων. Απέτυχε οικτρά.

Παρά ταύτα, αυτή η ίδια ηγετική ομάδα, με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστών δανειστών, όχι μόνο παρέμεινε στην εξουσία, αλλά βαδίζει προς εκλογές, προκειμένου να επιτευχθεί το πέρασμα σ’ ένα νέο πολιτικό στάδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ως ναυαρχίδα του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά απαλλαγμένο από τη «σαβούρα της δραχμής». Εύκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει αυτή τη φαινομενικά αντιφατική εξέλιξη. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ηττημένο ηγεμόνα της περιόδου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που παραμένει στο θρόνο του και στηρίζεται από τη Ρώμη, επειδή έχει δώσει όρκο υποταγής στο imperium.

Τα υπόλοιπα, οι συγκρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους μπολσεβίκους και του Τσίπρα με τον Λένιν, δεν είναι απλώς ανιστόρητα, είναι γελοία. Αυτή τη γελοιότητα θα ενδυθεί το κομματικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο συνέδριό του, έτσι που όταν αυτό το μόρφωμα περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία και οι σημερινοί προστάτες του στις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες το πετάξουν στο σκουπιοδοτενεκέ της Ιστορίας, όπως πετά κανείς μια στυμμένη λεμονόκουπα, να μείνει μόνο η μπόχα της σαπίλας. Και οι άνθρωποι που θα σπεύδουν ν’ απομακρυνθούν από το πεδίο επενέργειας της μπόχας, να θυμούνται ότι στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21 αιώνα μια κλίκα αδίστακτων εξουσιαστών δημιούργησε αυτό το αφήγημα της ντροπής.

Ας μην περιμένουμε, όμως, το μέλλον. Οι καιροί ου μαινετοί! Η πικρή (για πολλούς) περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πιο επιτακτικό το καθήκον των πρωτοπόρων ανθρώπων να καταπιαστούν με ζέση με το έργο της συγκρότησης ενός πραγματικά επαναστατικού πολιτικού φορέα, που θα δώσει φωνή σ’ εκείνους που σέρνονται πίσω από τρύπιες σημαίες και ντροπιαστικά αφηγήματα.

Οι επαναστάτες κομμουνιστές δεν έχουν καμιά ανάγκη να γίνουν story tellers, αφηγητές ή –κατά την ανατολική παράδοση- παραμυθάδες. Εχουν τα επιστημονικά εργαλεία για να συγκροτήσουν τον προγραμματικό τους λόγο κι επειδή στόχος τους είναι όχι να διαχειριστούν το παλιό αλλά να το εξαφανίσουν, δεν έχουν ανάγκη από ψέματα. Στα χέρια τους η αλήθεια και η αποκάλυψή της στα μάτια των εργαζόμενων μαζών θα μεταβληθεί στο ύψιστο πολιτικό όπλο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροTo σύνδρομο του Πινόκιο
Επόμενο άρθρο Το αφήγημα της ντροπής

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

Ημέρα μυοσκελετικού τραύματος.

Ημέρα υπέρ των κακοποιημένων παιδιών.

Μαλάουι: Ημέρα μητέρας.

1920 : Ο Μάικ Φίτζεραλντ γίνεται ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας (Ιρλανδία).

1941: Οι ναζί εκτελούν 250 άνδρες 16-60 ετών των χωριών Ανω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός γερμανού στρατιώτη.

1974: Ιδρύεται η ΟΝΝεΔ.

2006: Η Λατίφα αλ Γκαούντ εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Μπαχρέιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo