Συνεχίζοντας την έρευνα για τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, φτάσαμε και στην Ακράτα. Είχαμε την πληροφορία ότι σε ποτάμι στην Ακράτα υπάρχει ένα παράνομο καταφύγιο, το οποίο λειτουργεί ο «Φιλοζωϊκός Σύλλογος Αιγιαλείας Τα Φιλαράκια». Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιούλη κάναμε επιτόπια έρευνα στην περιοχή (στην παλιά εθνική οδό) και με τη βοήθεια κατοίκων της Ακράτας το εντοπίσαμε.
Το παράνομο καταφύγιο βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Κράθεως, από το πάνω μέρος της εθνικής οδού, λίγο πριν από την έξοδο για Ακράτα. Εχει έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Σύμφωνα με τους κατοίκους φιλοξενεί 170 ζώα συντροφιάς, ενώ σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebookφιλοξενεί 200 ζώα. Η ακριβής τοποθεσία του βρίσκεται στις εξής συντεταγμένες:
Εξω από το καταφύγιο, αυτοί που το λειτουργούν παράνομα είχαν αφήσει σκόπιμα 20-30 πολύ εξαγριωμένους σκύλους, για να μην μπορεί κανένας να το επισκεφτεί και να το απαθανατίσει. Δεν ήταν εύκολο να κατέβουμε από το αυτοκίνητο, γι’ αυτό και πήραμε φωτογραφίες και βίντεο μέσα απ’ αυτό. Και βέβαια, εξαιτίας αυτών των συνθηκών, δεν είχαμε τη δυνατότητα να απαθανατίσουμε την άθλια κατάσταση του καταφυγίου και την κατάσταση των ζώων, ζητήματα σημαντικά από τη σκοπιά της ευζωίας των ζώων. Εκείνο που προέχει, όμως, είναι το γεγονός ότιΤο λειτουργεί ο «Φιλοζωϊκός Σύλλογος Αιγιαλείας Τα Φιλαράκια», που έχει στενή συνεργασία με το σύλλογο «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» (για τον τελευταίο διαβάστε ).
Επικοινωνήσαμε – ως οφείλαμε για την πληρότητα του ρεπορτάζ – με την πρόεδρο του «Φιλοζωϊκού Συλλόγου Αιγιαλείας» κ. Σοφιανοπούλου. Την ρωτήσαμε, ανάμεσα στ’ άλλα, αν ο σύλλογός της λειτουργεί το παράνομο καταφύγιο και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, ισχυριζόμενη ότι το εν λόγω καταφύγιο είναι του δήμου. Οταν της διαβάσαμε ένα εγκωμιαστικό για το σύλλογό της απόσπασμα από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Ζαρούλια, στις 15 Απρίλη του 2016, αναφορικά με την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς στο νομό Αχαΐας, μας απάντησε ότι… αγνοεί αυτή την Ερώτηση!
Η απάντηση της κ. Σοφιανοπούλου για τη λειτουργία του παράνομου καταφύγιου είναι ψευδής. Δε θα επικαλεστούμε τις πληροφορίες μας από υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε το γεγονός ότι βοά η Ακράτα για το παράνομο καταφύγιο που λειτουργεί ο «Φιλοζωϊκός Σύλλογος Αιγιαλείας Τα Φιλαράκια». Θα επικαλεστούμε το Facebook του συλλόγου, στο οποίο έχει αναρτηθεί δημοσίευμα που ομολογεί ότι το καταφύγιο το λειτουργεί ο εν λόγω σύλλογος. Δίνει μάλιστα και λεπτομέρειες: ότι τα ζώα συντροφιάς ανέρχονται σε 200 (σε μια έκταση μόνο 1600 τμ)! Ιδού η ανάρτηση που διαψεύδει τη… διάψευση της κ. Σοφιανοπούλου και επιβεβαιώνειότι αυτό το παράνομο καταφύγιο το λειτουργεί ο εν λόγω σύλλογος:
Δεν ξέρουμε τι σκέφτηκε η κ. Στεφανοπούλου, όταν διέψευδε ότι ο σύλλογός της λειτουργεί το παράνομο καταφύγιο (μάλλον νόμιζε ότι δεν έχουμε στοιχεία ή ότι δε θα τολμήσουμε να καταγγείλουμε την παρανομία), γεγονός όμως είναι ότι «την πάτησε», κατά το κοινώς λεγόμενο.
Η κ. Σοφιανοπούλου είχε και έναν άλλο, σημαντικό λόγο για να πει ψέματα. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι όσοι λειτουργούν παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς πάνε κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το άρθρο 458 του (προηγούμενου) Ποινικού Κώδικα, και ότι τα καταφύγια αυτά, με βάση το άρθρο 12 του νόμου 604/1977, κλείνουν με εισήγηση της ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Περιφερειακής Ενότητας (νομού) στον οποίο έχουν κατασκευαστεί και με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη. Οπως ακριβώς συνέβη με το παράνομο καταφύγιο στο Γιαννισκάρι του δήμου Δυτικής Αχαΐας, το οποίο είχε κατασκευάσει και λειτουργούσε μέλος του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας», στέλεχος του οποίου είναι η δικηγόρος Αρβανίτη, θυγατέρα του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη και δικηγόρος του στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος.
Η σύζυγος του φίρερ της ΧΑ Μιχαλολιάκου, σε Ερώτησή της το 2016, εκθείαζε τη δράση αυτών των δύο συλλόγων, της Πάτρας και της Αιγιαλείας. Εγραφε:. Πρόκειται ασφαλώς για… σύμπτωση!
Υπάρχει πληθώρα και άλλων στοιχείων που πιστοποιούν ότι ο σύλλογος της Σοφιανοπούλου λειτουργεί αυτό το καταφύγιο. Θα αναφέρουμε ένα μόνο απ’ αυτά. Τον Σεπτέμβρη του 2018, συζητήθηκε στην Πενταμελή Επιτροπή του δήμου για τα Ζώα Συντροφιάς (πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης) η αναζήτηαη χώρου για την κατασκευή από το δήμο καταφυγίου ζώων συντροφιάς. Αν ο δήμος λειτουργούσε το καταφύγιο στον ποταμό Κράθι, όπως ισχυρίζεται η Σοφιανοπούλου, δε θα συνέτρεχε λόγος για την κατασκευή και άλλου καταφυγίου στο χώρο ευθύνης του.
Την 1η Αυγούστου, καταθέσαμε αναφορά προς το Τμήμα Κτηνιατρικής Αιγίου, που υπάγεται στη ΔΑΟΚ, και προς τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚπροκειμένου