Βγήκε ο Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας 27/4 για να πει ότι «η επιτροπή εμπειρογνώμων συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων».
Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, σε ερώτημα που έθεσε δημοσιογράφος (αν θα δοθεί προτεραιότητα στη Γ΄ Λυκείου, πώς θα πεισθούν τα παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου να τηρούν τα μέτρα προστασίας όταν μεσολαβούν διαλείμματα, τι θα γίνει με τα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν πολλούς μαθητές σε χώρους μικρούς που δεν αερίζονται καλά και εάν θεωρεί παρακινδυνευμένη τη λογική της εφαρμογής της ανοσίας στην αγέλη, ξεκινώντας από τα παιδιά, τα οποία κολλούν τους ενήλικες), ο Τσιόδρας απάντησε και πάλι αόριστα: Ναι μεν εμείς ως επιτροπή κάνουμε το χατίρι στην κυβέρνηση, που έχει τους λόγους της να θέλει την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, αλλά από την άλλη φυλάμε και τα νώτα μας ορίζοντας «υποεπιτροπές που θα συζητήσουν όλα αυτά τα υποερωτήματα που ρωτάει ο δημοσιογράφος ένα προς ένα». Δηλαδή, εμείς εισηγούμαστε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων και τις προϋποθέσεις δεν τις έχουμε ακόμη μελετήσει, αλλά θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, όπως, άλλωστε γίνεται μέχρι τώρα (κρούσματα σε προσφυγικά καμπ, οικισμούς Ρομά, Κρανίδι, ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», κ.λπ.).
Το άνοιγμα των σχολείων, μεθοδεύεται από την κυβέρνηση γιατί πάνω απ’ όλα -και από την υγεία του λαού- αυτή προτάσσει την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι γονείς πρέπει να γυρίσουν στις δουλειές τους, άρα οι άδειες ειδικού σκοπού πάνε περίπατο, και η κυβέρνηση δε θέλει να «κατασπαταλήσει χρήμα», δίνοντας κι άλλα προνοιακά βοηθήματα των 800 ευρώ. Επομένως, τίθεται άμεσο ζήτημα για την καπιταλιστική οικονομία και τους διαχειριστές της για το ποιος θα μένει με τα παιδιά στο σπίτι (ειδικά τα μικρά παιδιά). Ας ανοίξουν, λοιπόν, τα σχολεία και γαία πυρί μιχθήτω, οι προϋποθέσεις είναι λεπτομέρεια.
Ο Τσιόδρας, βέβαια, επικαλέστηκε και επιχειρήματα: «Πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο, πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται να μεταδίδει και λιγότερο από πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις, φυσικά μπορούν να υπάρξουν γεγονότα μετάδοσης μέσα στον παιδικό πληθυσμό και γεγονότα και νόσου, αλλά είναι λιγότερα από τον ενήλικα πληθυσμό. Αυτό είναι σαφές από την επιστημονική βιβλιογραφία όλης της κυκλοφορίας του ιού από την Κίνα μέχρι σήμερα… Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, όπως αυτές στις οποίες αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθησαν γι’ αυτό το θέμα».
Ανατρέποντας δε, τα όσα ισχυρίζονταν ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξη («Δεν θα αντιδράσουμε παρορμητικ,ά όταν ακούμε ότι η τάδε χώρα περιορίζει τα μέτρα. Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό»), είπε: «Βλέπετε και άλλες χώρες, πολύ προοδευμένες χώρες, χώρες οι οποίες και αυτές επιστημονικά δεδομένα κοιτούν, έχουν τοποθετηθεί σαφώς γι’ αυτήν τη σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων…».
Τι βλέπουμε εδώ;
Πρώτον είναι ήδη διαπιστωμένο (βλέπε σχετική αρθρογραφία μας) ότι ούτε μαζικός εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει (μοριακά τεστ, τεστ αντισωμάτων) για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ανοσίας στον πληθυσμό, οι επιδημιολογικοί θύλακες, κ.λπ., ώστε να υπάρχει στοχευμένη στρατηγική, αλλά κυβέρνηση και επιτροπή τρέχουν πίσω από τα γεγονότα που ξεσπούν ξαφνικά και εκρηκτικά.
Δεύτερον, το συμπέρασμα ότι «ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο, ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται να μεταδίδει και λιγότερο» είναι αποτέλεσμα στατιστικών μεθόδων, με βάση τα δεδομένα της κυκλοφορίας του ιού στις διάφορες χώρες. Η λέξη «φαίνεται» που χρησιμοποιεί ο Τσιόδρας δεν είναι τυχαία. Μπήκε για να δηλώσει ότι οι επιστημονικές μελέτες στον πληθυσμό των παιδιών δεν επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό συνάγεται και από τη συνέχεια των λόγων Τσιόδρα: «φυσικά μπορούν να υπάρξουν γεγονότα μετάδοσης μέσα στον παιδικό πληθυσμό και γεγονότα και νόσου».
Αρα, λοιπόν, ακόμη κι αν υποθέσουμε, σύμφωνα με τον Τσιόδρα, ότι τα στοιχεία αυτά είναι επαρκή για να τεκμηριώσουν την απόφαση να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, υπάρχει το δεδομένο ότι «φυσικά μπορούν να υπάρξουν γεγονότα μετάδοσης μέσα στον παιδικό πληθυσμό και γεγονότα και νόσου».
Στο λόγο του Τσιόδρα, που θεωρείται θέσφατο, υπάρχει και ο τεκμηριωμένος αντίλογος. Τελευταίο παράδειγμα, η ανάρτηση την ίδια μέρα του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, ο οποίος -φωτογραφίζοντας τον Τσιόδρα και τη φιλολογία του την τελευταία εβδομάδα- έγραψε:
«Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη “ανοσία της αγέλης“ (αν έχω κάνει λάθος, γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):
1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.
2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με "τοίχο προστασίας"».
Μάλλον γι’ αυτό ο Τσιόδρας και η παρέα του τροποποίησαν τη ρητορική τους (χωρίς ν’ αλλάξουν τη στάση τους). Το Σάββατο 25/4, ο Τσιόδρας έλεγε ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιηθούν για το σταδιακό χτίσιμο της «ανοσίας αγέλης», επειδή είναι η λιγότερο ευπαθής ομάδα. Μετά την ανάρτηση του Μαγιορκίνη (που μάλλον είναι αυτός που ψήφισε λευκό στην Επιτροπή), ο Τσιόδρας, τη Δευτέρα 27/4, δεν επανέλαβε τα περί σταδιακού χτισίματος «ανοσίας αγέλης», με πρώτη πληθυσμιακή ομάδα τα παιδιά, αλλά είπε ότι «η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή, είναι ότι πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο» και ότι «πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται να μεταδίδει και λιγότερο».
Τα παιδιά δεν είναι μονάδες σε κάποιο αποστειρωμένο περιβάλλον, ούτε η λειτουργία των σχολείων εξασφαλίζει προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας και τήρησης των απαραίτητων μέτρων.
Απαριθμούμε ενδεικτικά:
– Οι οικογένειες αποτελούνται και από ενήλικες που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (οι γονείς δυνητικά, οι παππούδες-γιαγιάδες κατά τεκμήριο). Τα παιδιά-μαθητές, που μπορεί να είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικοί μάλιστα, επιστρέφουν στο σπίτι και στη συνέχεια οι γονείς πηγαίνουν στη δουλειά.
– Ο εκπαιδευτικός πληθυσμός είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του ένας γερασμένος πληθυσμός, αφού διορισμοί έχουν να γίνουν δέκα χρόνια και αυτοί όταν πραγματοποιούνταν γίνονταν με το σταγονόμετρο. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν μεταξύ ακόμη και των νέων εκπαιδευτικών ευπαθείς ομάδες.
Ειδικά στη Γ΄ Λυκείου, που όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, αστοί πολιτικοί και μίντια, ισχυρίζονται ότι πρέπει να επιστρέψει στα θρανία, μην τυχόν και πληγεί η «ιερή αγελάδα» του συστήματος, οι πανελλαδικές εξετάσεις, διδάσκουν καθηγητές με εμπειρία ετών, δηλαδή άνθρωποι ηλικιωμένοι.
– Τα τμήματα των τάξεων των σχολείων είναι πολυπληθή. 25 μαθητές (συν ένα 10%) συγχρωτίζονται σε αυτά.
– Τα σχολικά κτήρια είναι «γερασμένα», χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες (αίθουσες μικρές, κοινές τουαλέτες, κ.λπ.). Μόνο ελάχιστα καινούργια τηρούν κάποιες προϋποθέσεις.
– Σε πολλές εκπαιδευτικές μονάδες συστεγάζονται πολλά σχολεία, άρα μεγάλος αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών.
– Οι σχολικές καθαρίστριες είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους συμβασιούχες, εργάζονται λίγες ώρες μετά το πέρας των μαθημάτων και δεν είναι στο σχολείο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, με αποτέλεσμα ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων και των τουαλετών να είναι ελλιπής.
– Στις χώρες, που κοιτάει ο Τσιόδρας συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία, που έχει «ζεματιστεί» από τον κοροναϊό, απαριθμώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, γι’ αυτό αν και ιμπεριαλιστική δύναμη («πολύ προοδευμένη» κατά τον λοιμωξιολόγο), δεν τολμά να ανοίξει τα σχολεία και παραπέμπει την έναρξη λειτουργίας τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Γιούλα Γκεσούλη