Eδώ και μερικές μέρες, βλέπουμε από την αντίστροφη το έργο που είχαμε δει τις πρώτες μέρες της καραντίνας. Αναπτύσσεται μια προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι κυβέρνηση είναι η σοβαρή θεσμική δύναμη, που συμβουλεύεται τους ειδικούς και κάνει κινήσεις προσεκτικές, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ οι πολίτες είναι ένα κακομαθημένο τσούρμο, που «τα ‘παιξε» από τη σχεδόν δίμηνη καραντίνα και με ανεύθυνο τρόπο ζητάει να γυρίσουμε κατευθείαν στην προ καραντίνας κατάσταση. Αλλοι γιατί δεν αντέχουν άλλο όλη μέρα τα παιδιά στο σπίτι, άλλοι γιατί έχουν σύνδρομο στέρησης επειδή δεν κάθονται στις καφετέριες, άλλοι γιατί θέλουν να πάνε στις εκκλησιές να προσκυνήσουν και να εξομολογηθούν κτλ. κτλ.
Πρόκειται, βέβαια, για κατασκευή, που έχει και αυτή στη βάση της το βρόμικο κόλπο της «ατομικής ευθύνης», πίσω από το οποίο η κυβέρνηση έκρυψε (και εξακολουθεί να κρύβει) τις δικές της ευθύνες.
Η κυβέρνηση επεδίωξε από την πρώτη στιγμή την «οχλοποίηση» του ελληνικού λαού. Βασικό όπλο της σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν η απόλυτη στεγανοποίηση της επιστημονικής πλευράς του θέματος, ώστε να έχει η ίδια τον απόλυτο έλεγχο και να χρησιμοποιεί την επιστήμη για την υπηρέτηση των πολιτικών της σκοπιμοτήτων. Δημιούργησε μια Επιτροπή Ειδικών, στην οποία είχαν θέση ακόμα και συνταξιούχες θεούσες που καλούσαν τον κόσμο να πάει να μεταλάβει, όχι όμως πανεπιστημιακοί που ενδεχομένως να αποδεικνύονταν «ενοχλητικοί». Αυτή η Επιτροπή διαχειρίστηκε τα επιστημονικά δεδομένα με απόλυτη αδιαφάνεια, όχι μόνο έναντι του ελληνικού λαού αλλά και έναντι της επιστημονικής κοινότητας, η οποία δε γνωρίζει ούτε καν τα επιδημιολογικά δεδομένα (πόσο μάλλον τον επιδημιολογικό σχεδιασμό, τώρα και στη συνέχεια).
Σε ό,τι δε αφορά τον ελληνικό λαό, με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ (οι ιδιοκτήτες των οποίων «μπουκώθηκαν» με 20 εκατ. ευρώ για να διεκπεραιώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα, χώρια τα 21 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες, που παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες), κατασκευάστηκε ένας «υπερήρωας», ο λόγος του οποίου δε σηκώνει αντίλογο. Το είπε ο Τσιόδρας, το είπε ο Θεός. Κάνει κριτική ο Κουρέτας (πανεπιστημιακός από το Βόλο), με επιστολή του προς τον Μητσοτάκη, δίνει ο ίδιος ο Τσιόδρας το σύνθημα να τον σκίσουν τα ΜΜΕ (ότι είναι καριερίστας που αποσκοπεί στην αυτοπροβολή – ενώ ο Τσιόδρας είναι ένας άδολος επιστήμονας!). Κάνει κριτική η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΥ από το ΑΠΘ (με συντονιστές καθηγητές με πιο «πλούσια» βιογραφικά από του Τσιόδρα), τους τρώει το μαύρο σκοτάδι (αμφιβάλλουμε αν η εκτενής έκθεσή τους παρουσιάστηλε πουθενά αλλού εκτός από την Κόντρα).
Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν στη σημερινή ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος –φωτογραφίζοντας τον Τσιόδρα και τη φιλολογία του την τελευταία εβδομάδα- έγραψε:
«Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη “ανοσία της αγέλης“ (αν έχω κάνει λάθος, γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):
1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.
2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχει προστατέψει τους μεγάλους με "τοίχο προστασίας".
3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).
4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό, θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7.000 θανάτους, άρα συνολικά 35.000 θανάτους για το 60%, με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.
5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ, δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική, θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε), θα χρειαστούν περίπου 7,6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά “θέλουμε“ να κυκλοφορήσει ο ιός».
Τα περί «ανοσίας της αγέλης», που πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά, μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο, και καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τα παιδιά, τα έχει πει ο Τσιόδρας: «Ναι, το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό και είχαν τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες (…) Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν. (…) Θεωρώ, λοιπόν, ότι μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι όντως τα μικρά παιδιά». (Τσιόδρας, καθημερινή ενημέρωση, Σάββατο 25.4.2020).
Μεγάλο ρίσκο
Ας υποθέσουμε ότι ο επίκουρος καθηγητής Μαγιορκίνης είναι ένας ακόμα… «φιλόδοξος που θέλει να χτίσει καριέρα κάνοντας θόρυβο γύρω από το όνομά του (είπαμε: ο μοναδικός ανιδιοτελής, ταπεινός και… αρχιδάτος επιστήμονας σ’ αυτή τη χώρα είναι ο Τσιόδρας). Τι θα μας πουν, όμως, για μια από τις μεγαλύτερες «φίρμες» παγκόσμια, τον γερμανό επιδημιολόγο Κρίστιαν Ντρόστεν, διευθυντή του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Charité Hospital του Βερολίνου και επικεφαλής του γερμανικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τους Κοροναϊούς (ήταν ένας από εκείνους που μελέτησαν τον SARS-1 το 2003);
Σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian της περασμένης Κυριακής, όταν ρωτήθηκε για τη βαθμιαία άρση του lockdown στη Γερμανία από τη Δευτέρα (σήμερα) ο σύμβουλος της Μέρκελ απάντησε:
«Μέχρι στιγμής, βλέπουμε μισοάδειες τις ΜΕΘ στη Γερμανία. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίσαμε τις διαγνώσεις (σ.σ. τεστ) νωρίτερα και σε ευρεία κλίμακα, και σταματήσαμε την επιδημία – αυτό σημαίνει ότι φέραμε τον αριθμό αναπαραγωγής (σ.σ. το περιβόητο R0 του Τσιόδρα) κάτω από ένα. Τώρα, έχει εγκατασταθεί αυτό που αποκαλώ το “παράδοξο της πρόληψης“. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι υπερ-αντιδράσαμε, υπάρχει πολιτική και οικονομική πίεση για επιστροφή στην κανονικότητα. Το ομοσπονδιακό σχέδιο προβλέπει να άρουμε το lockdown oμαλά, όμως επειδή τα γερμανικά κράτη, ή Lander, θέτουν τους δικούς τους κανόνες, φοβάμαι ότι πρόκειται να δούμε άφθονη δημιουργικότητα στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Ανησυχώ ότι ο αριθμός αναπαραγωγής θ’ αρχίσει να σκαρφαλώνει πάλι και ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα» (η έμφαση δική μας)
Και όταν τον ρώτησαν, αν η παράταση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάλειψη της νόσου, ο Ντρόστεν απάντησε:
«Υπάρχει μια ομάδα από χειριστές μοντέλων στη Γερμανία, η οποία εισηγείται ότι επιμηκύνοντας εδώ το lockdown για μερικές ακόμα εβδομάδες, θα μπορούσαμε πράγματι να συμπιέσουμε την κυκλοφορία του ιού σε έναν επιθυμητό βαθμό – φτάνοντας τον αριθμό αναπαραγωγής κάτω από 0,2. Τείνω να τους υποστηρίξω, αλλά δεν έχω πλήρως καταλήξει. Ο αριθμός αναπαραγωγής είναι μόνο ένας μέσος όρος, μια ένδειξη. Δεν σου λέει για θύλακες υψηλού επιπολασμού όπως τα σπίτια των ηλικιωμένων πολιτών, όπου θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για εξάλειψη της νόσου, και από πού θα μπορούσαμε να δούμε μια γρήγορη αναζωπύρωση ακόμα κι αν το lockdown επεκτεινόταν».
Ο γερμανός αρχι-λοιμωξιολόγος, ο σύμβουλος της Μέρκελ (μέλι στάζει το στόμα του γι’ αυτήν), ανησυχεί σφόδρα. Ας συγκρίνουμε λίγο τα δεδομένα Γερμανίας και Ελλάδας.
- – Η Γερμανία, χάρη στα δυο φαρμακευτικά της μονοπώλια, έκανε το μεγαλύτερο αριθμό τεστ σε όλη την Ευρώπη. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να εφαρμόσει πιο αποτελεσματική καραντίνα σε σχέση με άλλες πολυπληθείς ευρωπαϊκές χώρες. Με τα σημερινά επίσημα δεδομένα, η Γερμανία ανά 100.000 κατοίκους έχει 72 νεκρούς, η Ιταλία 365 νεκρούς, η Ισπανία 499 νεκρούς, η Γαλλία 352 νεκρούς και το Ηνωμένο Βασίλειο 312 νεκρούς. Μ’ άλλα λόγια, σε αριθμό νεκρών ως προς τον πληθυσμό, η Γερμανία είναι περισσότερο από τέσσερις φορές κάτω σε σχέση με τις άλλες πολυπληθείς ευρωπαϊκές χώρες.
- Η Γερμανία, εκτός από την τεράστια δυνατότητα για τέστινγκ, έχει και τον υψηλότερο αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους (γύρω στα 30, όταν στην Ελλάδα δε φτάνουν ούτε τα 7).
- Παρά τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων σε σχέση με τις άλλες πολυπληθείς ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία είναι πολύ πάνω σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία έχει περίπου 13 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός στη Γερμανία έχει «κυκλοφορήσει» περισσότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Το γερμανικό lockdown δεν ήταν τόσο σκληρό, όμως μπόρεσε να γίνει πιο αποτελεσματικό χάρη στον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που έγιναν από κρατικά και ιδιωτικά κέντρα υγείας.
Κι όμως, μ’ αυτά τα δεδομένα, ο γερμανός αρχι-λοιμωξιολόγος ανησυχεί σφόδρα για ένα δεύτερο κύμα και θα ήθελε (όπως και άλλοι γερμανοί επιδημιολόγοι) μια χρονική επέκταση του lockdown, με στόχο ο αριθμός μετάδοσης του κοροναϊού να πέσει κάτω από 0,2 (στατιστικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονται πέντε άνθρωποι που φέρουν τον κοροναϊό για να μολύνουν έναν ακόμα).
Πόσο είναι αυτός ο αριθμός στην Ελλάδα; Ο Τσιόδρας μιλάει για 0,6! Δηλαδή, τριπλάσιος από αυτόν που οι γερμανοί επιδημιολόγοι θεωρούν ως αριθμό-στόχο. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι οι υπολογισμοί των Γερμανών είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, διότι τα μαθηματικά μοντέλα τους στηρίζονται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, ενώ οι υπολογισμοί που μας σερβίρει ο Τσιόδρας έχουν πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας (για να μην πούμε είναι στον αέρα), διότι έχουν γίνει ελάχιστα τεστ (καμιά εξηνταριά χιλιάδες όλα κι όλα), τα οποία δεν αναπτύχθηκαν στο γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) σε ομάδες-στόχους, εκεί που παρατηρούνταν έξαρση των κρουσμάτων της νόσου. Αν σκεφτούμε ότι σ’ αυτούς τους εντοπισμένους πληθυσμούς πολλά τεστ επαναλήφθηκαν, θα αντιληφθούμε σε πόσο χαμηλό βαθμό έχει εξεταστεί επιδημιολογικά η κατάσταση στη χώρα μας.
Ο Τσιόδρας επαναλαμβάνει μονότονα τη φιλολογία για κάποια μαθηματικά μοντέλα που έχουν φτιάξει συνάδελφοί του. Ομως, ακόμα και μαθητής Λυκείου ξέρει πως κάθε μαθηματικό μοντέλο που στηρίζεται σε χαμηλή δειγματοληψία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια σφάλματος. Ας δώσει ο Τσιόδρας στη δημοσιότητα αυτά τα περιβόητα μαθηματικά μοντέλα και τη μέχρι στιγμής εφαρμογή τους. Δεν είναι κρατικά μυστικά. Να μπορέσουν να τα κρίνουν οι επιδημιολόγοι που δε συμμετέχουν στην Επιτροπή με τις θεούσες και γενικά όλοι οι επιστήμονες. Να τα κρίνουμε κι εμείς που έχουμε (σας διαβεβαιώνουμε γι’ αυτό) μαθηματικούς που ξέρουν «πολλά καντάρια» μαθηματικά παραπάνω από τον Τσιόδρα.
Ο Γερμανός ανησυχεί, ενώ έχει τόσες δυνατότητες στα χέρια του, ενώ ο Τσιόδρας, που είναι εντελώς γυμνός από δυνατότητες, υπακούοντας στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, μας λέει ότι θα βγούμε από το lockodown χωρίς προβλήματα, φτάνει να πλένουμε τα χεράκια μας και να φοράμε τη μασκούλα μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ. Κάπου-κάπου, όταν πιέζεται, λέει και τίποτα για το τέστινγκ. Οχι κάτι συγκεκριμένο, όμως, αοριστίες και γενικολογίες, για να καλύπτει τα νώτα του (και τα νώτα της κυβέρνησης).
Από τις 4 Απρίλη, βλέποντας ότι κυβέρνηση και καπιταλιστές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν ανθρώπινες ζωές στα ζάρια, προειδοποιούσαμε: Ούτε να διανοηθείτε έξοδο από την καραντίνα χωρίς μαζικά μοριακά τεστ!
Την ίδια προειδοποίηση επαναλαμβάνουμε και τώρα. Αύριο, στο δεύτερο μέρος αυτής της ανάλυσης, θα κάνουμε μια ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο έγινε η αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.
ΥΓ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο επιστημονικό σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε εντελώς λυμένα τα χέρια της. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυξε από την αρχή, διά στόματος Ξανθού, ότι και αυτός να ήταν κυβέρνηση, τον Τσιόδρα θα χρησιμοποιούσε. Η υπόλοιπη αντιπολίτευση, από Περισσό μέχρι Μπαρουφάκη, κράτησε την ίδια ακριβώς στάση: κανένας επιστημονικός έλεγχος στη διαχείριση της πανδημίας – θεοποίηση του Τσιόδρα και της παρέας του. Τα ίδια και χειρότερα η «εκτός των τειχών Αριστερά».
Οσο βρισκόμασταν στη φάση του lockdown, το ζήτημα κρυβόταν κάτω από το χαλί. Τώρα, όμως, που επιχειρείται η έξοδος από το lockdown χωρίς να έχει δημιουργηθεί –έστω- ένας έκτακτος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, βασισμένος στη διεξαγωγή μαζικών τεστ στο γενικό πληθυσμό, τώρα που μας λένε πως θα πορευτούμε μόνο με καθαρά χεράκια και μασκούλες, η υπευθυνότητα κάθε πολιτικής δύναμης θα κριθεί και από το μέτωπο που θ’ ανοίξει ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική-κρατική αδιαφορία έναντι των υψηλότατων κινδύνων που διαγράφονται στον ορίζοντα.