«Kαλό είναι να αποφεύγουμε συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες», έλεγε ο Τσιόδρας χθες. Μάλλον δεν είχε πάρει χαμπάρι το νέο σόου Κούλη την Παρασκευή, το οποίο στηριζόταν στη σύγκριση με άλλες χώρες και μάλιστα σε fake σύγκριση.
Την Παρασκευή, λοιπόν, το επιτελείο προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με άλλους έξι ηγέτες κρατών απ΄όλο τον κόσμο που κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας». Η ανακοίνωση «ενημέρωνε» τον ελληνικό λαό ότι «στην τηλεδιάσκεψη, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα».
Ποιοι ήταν οι ηγέτες με τους οποίους τηλεδιασκέφτηκε ο Κούλης; Ο αυστριακός Κουρτς, ο δανός Φρέντρικσεν, ο τσέχος Μπάμπις, ο σιωνιστής Νετανιάχου, ο αυστραλός Μόρισον και ο νεοζηλανδός Αρντεμ.
Η συμμετοχή του Αυστραλού και του Νεοζηλανδού είναι, βέβαια, καλαμπούρι. Χώρες του νότιου ημισφαίριου και οι δύο, αντιμετώπισαν πολύ μικρή πίεση και δεν μπορούν να τίθενται υπό οποιαδήποτε σύγκριση. Οι υπόλοιποι, όμως, είναι πράγματι οι «πρωταθλητές» στην αντιμετώπιση της πανδημίας; ‘Η απλά είναι εκείνοι που βολεύουν την κυβερνητική προπαγάνδα της «εξόδου από την καραντίνα», χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις προστασίας της δημόσιας υγείας;
Δείτε τα δεδομένα του Πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος έχει φτιαχτεί βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων ως προς τον πληθυσμό κάθε χώρας και των συγκεντρωτικών δεδομένων για κρούσματα και θανάτους που δημοσιεύει συνεχώς το Johns Hopkins University (25 Απρίλη, βράδυ), με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε κυβέρνηση (την εγκυρότητα των οποίων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί – έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι μειώνουν σκόπιμα τον αριθμό των θανάτων). Με βάση τα επίσημα στοιχεία, σημασία έχει η τελευταία στήλη, στην οποία υπολογίσαμε για κάθε χώρα τη θνητότητα ανά 100.000 κατοίκους.
Η Δανία και η Αυστρία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να περιληφθούν στους «πρωταθλητές». Ιδιαίτερα η Δανία, που έχει ποσοστό θνητότητας υψηλότερο απ’ αυτό της πολυπληθέστερης Γερμανίας. Δύσκολα, όμως, θα συμμετείχε η Μέρκελ σ’ αυτό το σόου. Γιατί απλούστατα δεν το έχει ανάγκη, όπως μπορεί να το έχουν ο Κουρτς και ο Φρέντρικσεν (υποψιαζόμαστε πως την ιδέα για του την είχε κάποιος απ’ αυτούς τους δύο), ούτε συνηθίζει να «μοιράζεται» την προπαγάνδα της με «κατωτέρους» της.
Η Τσεχία και το Ισραήλ είναι μέχρι στιγμής σε σχετικά χαμηλά ποσοστά θνητότητας, αλλά και πάλι δεν ανήκουν στους «πρωταθλητές». Αν αφήσουμε εκτός τη Ρωσία του Πούτιν, που εμφανίζεται ως «υπερπρωταθλητής» (υπάρχει φιλολογία για απόκρυψη των θανάτων), έχουμε τη Βουλγαρία και την Αλβανία, με ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα από αυτό της Ελλάδας, την Κροατία και τη Σερβία με ποσοστά λίγο πάνω απ’ αυτό της Ελλάδας, και τη Ρουμανία με ποσοστό πάνω απ’ αυτά της Τσεχίας και του Ισραήλ, αλλά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά της Δανίας και της Αυστρίας.
Αντιλαμβάνεστε, ότι δε βολεύει καθόλου την κυβερνητική προπαγάνδα, να εμφανιστεί ο Μητσοτάκης παρέα με τον Μπορίσοφ και τον Ράμα, οι χώρες των οποίων εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Θα κατέρρεε όλο το ψεύτικο σκηνικό που έχει στηθεί.
Πριν από δέκα μέρες, σε σχόλιό μας με τίτλο «Παπαγαλάκια, βουλώστε το», αναφερόμαστε στο ίδιο θέμα και σημειώναμε:
Δεν ξέρουμε τι λένε τα παπαγαλάκια στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, όμως αν πάμε μ’ αυτή τη λογική και συγκρίνουμε τους αριθμούς στις δυο γειτονικές και όμορες χώρες, τότε ο Κούλης δε φτάνει ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Μπορίσοφ και του Ράμα. … Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν επιχειρούμε οτιδήποτε έχει σχέση με επιδημιολογική ανάλυση. Απλά, θέλουμε να το βουλώσουν τα παπαγαλάκια του Μητσοτάκη. …
Ακόμα και στο «κλαμπ» των πολυπληθέστερων κρατών της ΕΕ μπορούμε να δούμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία από την άλλη.
Μπορεί να κάνει κάποιος διάφορες σκέψεις. Να σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι χώρες που δεν έχουν πολλές διεθνείς πτήσεις και γενικά μετακινήσεις ανθρώπων από και προς το εξωτερικό, είχαν χαμηλότερη μεταφορά του κοροναϊού. Γιατί, όμως, αυτό να ισχύει μόνο για την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο και όχι και για τη Βόρεια Μακεδονία; Και είναι στην ίδια κατηγορία σχετικής διεθνούς «απομόνωσης» η Κροατία και η Βουλγαρία, που επίσης έχουν χαμηλό ποσοστό;
Από την άλλη, πώς μπορεί να εξηγηθεί η τεράστια διαφορά θνητότητας ανάμεσα στη Γερμανία από τη μια και στις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία από την άλλη, όταν όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται στην ίδια τάξη μεγέθους από την άποψη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων; Μήπως ισχύει το κατά κόρον λεγόμενο, ότι ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός τεστ που έγιναν στη Γερμανία βοήθησε στο να ελεγχθεί σχετικά η διασπορά του ιού στα ευπαθή άτομα, τα οποία προστατεύθηκαν από την ίδια την κοινωνία;
Ολα τα σχετικά ερωτήματα θα απαντηθούν κάποια στιγμή, όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της πανδημίας. Οι παράγοντες είναι σίγουρα πολλοί και κάθε χώρα αποτελεί ένα διαφορετικό υπόδειγμα μελέτης. Οι αριθμοί, όμως, στις βαλκανικές χώρες διαψεύδουν την κάλπικη προπαγάνδα που έχει στήσει το επιτελείο του Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και με το βλέμμα στραμμένο στη δυνατότητα πρόωρων εκλογών, για να εκμεταλλευτεί ο Κούλης το μομέντουμ.
Χθες, ο Τσιόδρας, για τους δικούς του λόγους (επειδή τον ρώτησαν αν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι είναι ασφαλές να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα μας και μήπως η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι πρόωρη), είπε:
«Κοιτάξτε, είναι διαφορετική η ταχύτητα με την οποία έχει κινηθεί ο ιός σε διαφορετικές χώρες. Αρα θέλει πολλή προσοχή στο πώς κανείς χειρίζεται το θέμα της παγκόσμιας κυκλοφορίας του ιού, γιατί υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες χώρες έχει κυκλοφορήσει πιο ευρέως, σε κάποιες χώρες λιγότερο, όπως και η δική μας, λόγω των μέτρων και όχι κάποιας τύχης.
Και αυτό το λέω με βεβαιότητα, γιατί έχω δει τα δεδομένα πολύ προσεκτικά, έχω αναλύσει τα συστήματα καταγραφής θνησιμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στις βόρειες χώρες. Κάποιες που παρουσιάζονται ως λιγότερο επηρεασμένες κατ’ αντιστοιχία με την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουν την όλη επιστημονική καταγραφή που γίνεται σε αυτές τις χώρες, στις οποίες δεν καταγράφουν τους θανάτους.
Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα μόνο για τα δικά μου δεδομένα και καλό είναι να αποφεύγουμε συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες. Κάθε χώρα υλοποιεί μια στρατηγική και αυτή η στρατηγική πρέπει να βασίζεται όχι σε κοινωνική πίεση, κατά τη γνώμη μου, αλλά σε επιστημονικά δεδομένα. Μέχρι τώρα έτσι έχουμε κινηθεί και θα κινηθούμε με παρόμοιο τρόπο και στο θέμα της άρσης του lockdown».
Μονά, ζυγά δικά τους, δηλαδή. Ο Τσιόδρας αφήνει υπονοούμενα για μη καταγραφή θανάτων σε άλλες χώρες (χωρίς να τις κατονομάζει) και ζητά να αποφεύγονται συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, γιατί αυτό τον βόλευε εκείνη τη στιγμή ως επιχείρημα. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται στο… «κλαμπ των πρωταθλητών», το οποίο είναι κατασκευασμένο για λόγους προπαγάνδας, και όχι μόνο στηρίζεται σε αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες, αλλά δεν ανταποκρίνεται καν στην πραγματικότητα.