Η ανατροπή, την Πέμπτη 11 Απρίλη, του επί τρεις δεκαετίες δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, εξαιτίας των διαδηλώσεων που συνεχίζονται από τα τέλη του περασμένου χρόνου, δεν ικανοποίησε το λαό. Κι αυτό γιατί αυτός που τον ανέτρεψε ήταν ο ίδιος ο στρατός, ο οποίος ουσιαστικά έκανε πραξικόπημα επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας και κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στη χώρα για το επόμενο τρίμηνο, με τη μετάβαση της εξουσίας σε στρατιωτικό συμβούλιο για δύο χρόνια μέχρι να «σταθεροποιηθεί» η κατάσταση.
Το πραξικόπημα χαιρετίστηκε από Σαουδική Αραβία και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις ιμπεριαλιστικές χώρες όμως να κρατούν αποστάσεις και τη Μέρκελ να συντάσσεται με τα αιτήματα της αντιπολιτευτικής οργάνωσης που φέρεται να έχει κυρίαρχο πολιτικό ρόλο («Σύνδεσμος Σουδανών Επαγγελματιών»), για μετάβαση σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση. Καθώς οι διαδηλώσεις δεν κόπασαν, το στρατιωτικό συμβούλιο αντικατέστησε τον επικεφαλής του και κατάργησε την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μέλη του φαίνονται πρόθυμα να δώσουν την εξουσία σε κάποιους πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι ακόμα αναζητούνται. Στόχος, να μη διασαλευτεί η καθεστωτική ομαλότητα και να σταματήσουν το συντομότερο οι διαδηλώσεις για να σωθεί το σύστημα.
Το κατά πόσο θα το καταφέρουν μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι ο λαός δεν ξεσηκώθηκε επειδή δεν του άρεσε η φάτσα του Μπασίρ, γι’ αυτό θα χρειαστεί το σύστημα να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να κρατήσει την κυριαρχία του. Ηδη, το στρατιωτικό συμβούλιο υποσχέθηκε ριζικές μεταρρυθμίσεις των υπηρεσιών ασφαλείας επί το «δημοκρατικότερο», όμως ακόμα τηρεί σιγήν ιχθύος στα οικονομικά ζητήματα που είναι και τα σημαντικότερα.