Η είδηση προέρχεται από την «Αυγή» (22.3.2018), οπότε δεν μπορεί να ενταχθεί στα… fake news που υπονομεύουν την κυβέρνηση. Αντιγράφουμε:
«Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, την αρχή της χρονιάς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτες οφειλές φόρων 693 εκατ. ευρώ, με τους υποκείμενους σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους 1.067.857, με αποτέλεσμα το άθροισμα παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών να σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ, σχηματιζόμενο από συνολικά 4.107.315 φορολογούμενους με χρέη στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο προστέθηκαν στο δισθεώρητο ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο νέες οφειλές 766 εκατ. ευρώ (τα 693 εκατ. ευρώ απλήρωτοι φόροι). Από τα καινούργια ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων 93 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ από τον όγκο των παλαιών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες στο τέλος του 2017 είχαν φτάσει τα 101.332 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διαγραφεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης 13.742 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμενους διατηρεί οφειλές (4.107.315 φορολογούμενοι) και από αυτούς ο φοροελεγκτικός εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέσα είσπραξης σε 1.757.439».
Οι αριθμοί δείχνουν γυμνή την αλήθεια του… success story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οχι μόνο δε μειώνονται οι οφειλές προς την Εφορία (παρά τις ρυθμίσεις με τις 100 δόσεις), αλλά διευρύνονται. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις (π.χ. τον ΕΝΦΙΑ), ενώ οι επιχειρήσεις (ατομικές και εταιρικές, μικρές και μεγάλες), εξακολουθούν να μην καταβάλλουν τον ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας τα ποσά που έχουν εισπράξει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών τους.
Το δημοσίευμα της «Αυγής» αρχίζει ως εξής: «Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους οφειλέτες του Δημοσίου, τα οποία είχαν υποστεί στο τέλος του 2017 οι 6 στους 10 εξ αυτών, έναντι 5 στους 10 το 2016 και 4 στους 10 το 2015. Μάλιστα, στην πληθώρα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους προστίθενται τον Μάιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων επί της εμπορικής αξίας».
Βέβαια, οι αριθμοί που οι ίδιοι παραθέτουν δε συνηγορούν στην αισιοδοξία. Σε λιγότερους από τους μισούς οφειλέτες μπορούν να επιβάλουν αναγκαστικά μέσα είσπραξης, ενώ το «σαφάρι» αποδίδει ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των οφειλών. Ισχύει, δηλαδή, το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ομως, μεγαλύτερη σημασία έχει η λογική που δείχνει το δημοσίευμα. Αυτοί που υπόσχονταν στον κόσμο «σεισάχθεια», για να απαλλαγούν τα νοικοκυριά από τα συσσωρευμένα φορολογικά χρέη και για να μπορέσουν να «επανεκκινήσουν» οι επιχειρήσεις, όπως έλεγαν, τώρα πανηγυρίζουν -με χαιρέκακο ύφος- για τις αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών που έκαναν και προειδοποιούν ότι από τον Μάη θ' αρχίσουν και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς την εφορία!