Μπορεί ο Τραμπ να χαριεντιζόταν με τον Πούτιν στη συνάντηση των G20, όμως η Βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να την τιμωρήσει για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποτιθέμενη υπόθεση «εμπλοκής» της στις αμερικάνικες εκλογές το 2016.
Τετρακόσιοι δεκαεννιά βουλευτές και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) υπερψήφισαν τις νέες κυρώσεις, με μόλις τρεις να ψηφίζουν κατά! Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να πάει στο γραφείο του Τραμπ προς υπογραφή. Εκτός από τη ρωσική αντίδραση, που ήταν αναμενόμενη, αυτή τη φορά αντέδρασε και το Βερολίνο, που έκανε λόγο για «εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής», θεωρώντας ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν και τις γερμανικές μπίζνες, ενώ ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι αν περάσουν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτό θα σημάνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου!
Αμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν επικυρωθούν οι κυρώσεις θα κινδυνεύσουν τα ενεργειακά συμφέροντα της Ευρώπης. Το δελτίο τύπου της Κομισιόν (https://europa.eu/rapid/press-release_MEX-17-2168_en.htm) αναφέρει πιο συγκεκριμένα ποια ενεργειακά συμφέροντα της ΕΕ κινδυνεύουν. Είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των ρωσικών σωληναγωγών που τροφοδοτούν το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, αφού το αμερικάνικο νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις σε οποιαδήποτε εταιρία (συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών) συμβάλλει στην ανάπτυξη, συντήρηση, εκσυγχρονισμό ή επιδιόρθωση των σωληνώσεων ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσικής Ομοσπονδίας! Κατά τον ίδιο τρόπο κινδυνεύει και το έργο υγροποιημένου αερίου της Βαλτικής, στο οποίο εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρίες.
Οι Αμερικανοί θέλουν να χτυπήσουν μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Γι’ αυτό και ο Γιούνκερ αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το αγαπημένο ρητό του Τραμπ, «η Αμερική πρώτα», δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντα της ΕΕ είναι τελευταία! Ποιος είπε ότι στη σημερινή εποχή δεν ανθίζει η… παγκόσμια συνεννόηση για έναν καλύτερο κόσμο;
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να κάνουν σκόνη τα παραμύθια που διαχέονται από τον «δημοκρατικό» Τύπο στις ΗΠΑ, τα οποία βγάζουν τον Τραμπ και το επιτελείο του περίπου… πράκτορες του Πούτιν. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν πως ο παλιός διπολισμός (Δύση-Ανατολή) δε διαχωρίζει πλέον δυο συμπαγή ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. Ο σύγχρονος ιμπεριαλιστικός κόσμος είναι πολυ-πολικός, γι' αυτό και βλέπουμε τους Αμερικανούς να προσπαθούν να χαλάσουν τις καπιταλιστικές συμφωνίες Ευρωπαίων-Ρώσων και τους Ευρωπαίους να τις υπερασπίζονται.