Λίστα με δεκατρία αιτήματα κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη η Σαουδική Αραβία με την απαίτηση να γίνουν αποδεκτά εντός δέκα ημερών (!) από το Κατάρ προκειμένου να τερματιστεί η διπλωματική απομόνωσή του. Τα αιτήματα αυτά είναι τα εξής:
1. Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, κλείσιμο ιρανικών διπλωματικών αποστολών στο Κατάρ, απέλαση μελών της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων και των σχέσεων ανταλλαγής πληροφοριών με το Ιράν. Οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και αμερικάνικες κυρώσεις.
2. Αμεσο κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ και αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία στα εδάφη του Κατάρ.
3. Διακοπή όλων των σχέσεων με «τρομοκρατικές, σεχταριστικές και ιδεολογικές οργανώσεις» και ειδικότερα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αλ Κάιντα, την Φατάχ Αλ Σαμ (πρώην Νούσρα, που δραστηριοποιείται στη Συρία) και τη Χεζμπολά του Λιβάνου. Να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές όλες αυτές οι οργανώσεις βασισμένες στη λίστα περί «τρομοκρατών» που έχουν συντάξει η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα Εμιράτα.
4. Τερματισμός όλων των μέσων χρηματοδότησης ατόμων, ομάδων και οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σ’ αυτό μπορεί άνετα να ενταχθεί και η Χαμάς που διατηρεί σχέσεις με το καθεστώς του Κατάρ και κατά τον Τραμπ είναι «τρομοκρατική».
5. Παράδοση στις χώρες καταγωγής τους των χαρακτηρισμένων ως «τρομοκρατών» και ατόμων που καταζητούνται από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν. Πάγωμα όλων των περιουσιακών τους στοιχείων και πλήρης ενημέρωση γι’ αυτούς (οικονομικά, κατοικία κτλ).
6. Κλείσιμο του δικτύου Αλ Τζαζίρα και όλων των θυγατρικών του σταθμών.
7. Τερματισμός της ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Να μη δίνεται υπηκοότητα σε καταζητούμενους από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Να ανακληθεί η υπηκοότητα σε άτομα που έχουν παραβιάσει τους νόμους των τεσσάρων παραπάνω κρατών.
8. Πληρωμή από το Κατάρ αποζημιώσεων για τις απώλειες ζωής και άλλες οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις πολιτικές του τα τελευταία χρόνια. Το ποσό θα καθοριστεί σε συνεργασία με το Κατάρ.
9. Πλήρης ευθυγράμμιση του Κατάρ με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη και τα κράτη του Κόλπου στον στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Σαουδική Αραβία το 2014.
10. Πλήρης παράδοση όλων των προσωπικών δεδομένων των μελών της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε το Κατάρ, διακοπή των σχέσεων με την αντιπολίτευση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και παράδοση όλων των αρχείων επικοινωνίας του Κατάρ με αυτές τις αντιπολιτευόμενες ομάδες.
11. Κλείσιμο όλων των καναλιών που χρηματοδοτεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, όπως Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen and Middle East Eye κτλ.
12.Η συμφωνία θα γίνει εντός δέκα ημερών, διαφορετικά δε θα ισχύσει η πρόταση.
13. Δεκαετής επιτήρηση του Κατάρ για το αν εφαρμόζει τη συμφωνία. Η επιτήρηση θα είναι μηνιαία (με μηνιαίους ελέγχους) για τον πρώτο χρόνο, τριμηνιαία τον δεύτερο και ετήσια από τον τρίτο μέχρι τον δέκατο χρόνο.
Ηταν επόμενο αυτές οι απαιτήσεις να μη γίνουν δεκτές από το Κατάρ, το οποίο με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης επεσήμανε το προφανές: «Η λίστα με τα αιτήματα επιβεβαιώνει αυτό που λέει από την αρχή το Κατάρ, ότι ο παράνομος αποκλεισμός δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά είναι για τον περιορισμό της κυριαρχίας του Κατάρ και την επιτήρηση της εξωτερικής μας πολιτικής».
Σαν «καλός πατέρας» ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ανακοίνωσε ότι το Κατάρ εξετάζει τη λίστα των αιτημάτων που του δόθηκαν και υποστήριξε ότι υπάρχουν «σημαντικοί τομείς που αποτελούν βάση για διάλογο που θα επιλύσει την κρίση». Κάλεσε δε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν αυτόν τον «διάλογο» ρίχνοντας τους τόνους για να μειωθεί η ένταση.
Η μόνη κοινή βάση όλων τους είναι η προσκόλληση στην αμερικάνικη κυριαρχία, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για να σταματήσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Με τόσες αντιθέσεις στην περιοχή ο γόρδιος δεσμός της κρίσης του Κατάρ δε θα λυθεί ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα, όπως φαίνεται.