Δεν είναι ο Τσακαλώτος που είχε πει «αν πάμε Μάη-Ιούνη, καήκαμε»; Δεν είναι ο Χουλιαράκης που είχε πει «αν φτάσουμε στον Μάιο ή στον Ιούνιο χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η αβεβαιότητα θα επανέλθει και οι επενδύσεις θα ματαιωθούν. Θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες. Και τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο»; Τότε γιατί ο Τζανακόπουλος την έπεσε χοντρά στον Στουρνάρα, που είπε το ίδιο πράγμα με ηπιότερες εκφράσεις; Γιατί δεν την έπεσε και στον Λιαργκόβα (Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή), που λέει χειρότερα απ' αυτά που λέει ο Στουρνάρας, κινδυνολογώντας με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο (μιλάει ανοιχτά για τέταρτο μνημόνιο ή αλλιώς χρεοκοπία στα μέσα του 2018, σε περίπτωση που δεν υπάρξει μια «πάρα πολύ καλή συμφωνία»);
Τι είπε ο Στουρνάρας; Οτι «για να επαληθευτούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος». Και ότι «η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς». Αναζητήστε την ομιλία του Χουλιαράκη στο LSE, πριν από μερικές εβδομάδες. Τα ίδια πράγματα είχε πει. Εμειναν, μάλιστα, δυο φράσεις του. Η πρώτη: «Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Αν φτάσουμε στον Μάιο ή τον Ιούνιο η αβεβαιότητα θα επανέλθει, οι επενδύσεις θα ματαιωθούν για μια ακόμη φορά και φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τον χρόνο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες. Και τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο». Και η δεύτερη: «Μια πολύ καλή συμφωνία σε πέντε μήνες δεν θα έχει νόημα. Χρειαζόμαστε λύση τώρα. Γι' αυτό είναι προτιμότερη μία ελαφρώς χειρότερη συμφωνία τώρα».
Αυτά, το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, οπότε συνυπολογίστε το χρόνο που έχει ήδη περάσει κι αυτόν που θεωρείται σίγουρο ότι θα περάσει μέχρι να υπογράψουν. Πλέον, όμως, ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης δεν επαναλαμβάνουν αυτά που έλεγαν μέχρι πρόσφατα. Τη διάσταση του επείγοντος δεν την έχουν αφήσει απέξω, αλλά δεν της δίνουν πλέον δραματικές διαστάσεις. Δεν ξέρουμε αν συμφωνούν ή αν υποχρεώθηκαν να το κάνουν, για να μη διασαλεύσουν την εικόνα της κυβερνητικής ενότητας, όμως η σκυτάλη έχει περάσει πλέον στην αντιπολίτευση, την οποία συνδράμουν παράγοντες όπως ο Στουρνάρας και ο Λιαργκόβας.
«Η εικόνα που σκιαγραφούν διάφοροι θεσμικοί παράγοντες για την οικονομία, είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα και δεν θα έπρεπε απλώς να προτρέπουν την κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία άρον άρον, αλλά να μας πουν και τι θα έπρεπε να κάνει, να δεχθεί μέτρα 4,5 δισ.;» είπε ο Τζανακόπουλος, φωτογραφίζοντας τον Στουρνάρα. Για ποιο λόγο προχωρούν τώρα σε μια όξυνση της σχέσης τους με τον Στουρνάρα, η οποία είχε εξομαλυνθεί; Γιατί θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους στη διαχείριση της νέας συμφωνίας με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, χωρίς την πίεση διάφορων παραγόντων, όπως ο Στουρνάρας. Κυρίως, θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους για να προχωρήσουν σε «ηρωική έξοδο» μέσω εκλογών, αν δουν ότι ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορούν να σηκώσουν τη νέα μνημονιακή συμφωνία. Με τοποθετήσεις σαν αυτή του Στουρνάρα, βρίσκονται υπό την κατηγορία της υπονόμευσης της οικονομίας για μικροπολιτικούς λόγους. Κι αν αναγκαστούν να πάνε σε εκλογές, αυτή η κατηγορία θα σφραγίσει την προεκλογική περίοδο, αδυνατίζοντας (αν όχι διαγράφοντας) όλα τα «ηρωικά» στοιχεία που θα προσπαθήσουν να βάλουν στο προεκλογικό τους αφήγημα.
Γι' αυτό και θέλουν να βουλώσουν το στόμα, τουλάχιστον των θεσμικών παραγόντων του συστήματος, ώστε αυτοί να μη λειτουργούν σαν συμπλήρωμα της ΝΔ. Αυτό, όμως, είναι κομματάκι δύσκολο, αν σκεφτούμε ότι δεν το κατάφεραν όταν ήταν στην ακμή τους. Πώς να βουλώσουν το στόμα του Στουρνάρα, τώρα που βρίσκονται στην παρακμή τους; Οταν, μάλιστα, ο Στουρνάρας λογοδοτεί στο Βερολίνο και όχι σ' αυτούς; Ο Στουρνάρας όχι μόνο δεν το βούλωσε, αλλά πύκνωσε τις δημόσιες εμφανίσεις του. Το ίδιο κιόλας βράδυ μετά την επίθεση Τζανακόπουλου, εμφανίστηκε σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς και επανέλαβε τα ίδια, δείχνοντας ότι δεν «χαμπαριάζει».
Αν ο Τζανακόπουλος επέλεξε μια σκληρή μεν αλλά αυστηρά πολιτική τοποθέτηση, λέγοντας ότι ο Στουρνάρας (χωρίς να τον κατονομάσει) επικαλείται τη θεσμική του ανεξαρτησία, ενώ υπήρξε πρόσφατα πολιτικό στέλεχος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης (πασόκος και σημιτικός ήταν, βέβαια, ο Στουρνάρας), όμως ο Πολάκης ξαναέκοψε τον άλυσο (μάλλον του τον έκοψαν από το Μαξίμου, με την προτροπή «όρμα») και έγραψε στο αγαπημένο του facebook ότι «ένα σύστημα ολόκληρο “συνωμοτεί“ υπέρ ανώμαλης λύσης τύπου “Παπαδήμου“, με επικεφαλής αυτή τη φορά τον Γιάννη Στουρνάρα». Αυτού του τύπου η κινδυνολογία είναι ένας καλός τρόπος για να συσπειρώσουν τον συριζαϊκό λόχο.