Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Λιτότητα και κινεζοποίηση «εις το διηνεκές»
Οικονομία

Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

Λιτότητα και κινεζοποίηση «εις το διηνεκές»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Δεκ 2016, 00:00

«Εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, την απόφαση που πήρε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Πρόκειται για μια ακόμα πλήρη διαστροφή της αλήθειας, σπορ στο οποίο ειδικεύονται οι Τσιπραίοι. Αυτό που αποφασίστηκε στο κογκλάβιο της ιμπεριαλιστικής Ευρωζώνης, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, είναι να σφυρηλατηθούν από τώρα οι αλυσίδες που θα δέσουν το λαό της αποικίας «Ελλάς» στο ζυγό της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας και της κινεζοποίησης για πολλά χρόνια ακόμα.

Για να δικαιολογήσει τον όρο «εθνική επιτυχία» η προπαγάνδα των Τσιπραίων από τη μια έδωσε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στα λεγόμενα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος και από την άλλη έκρυψε την ουσία των εντολών που δόθηκαν στην τρόικα και στο EuroWorkingGroup σε σχέση με τα επόμενα βήματα για το κλείσιμο της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης.

Πριν αναφερθούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται και στα δύο αυτά σκέλη, παρακαλούμε να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση του Eurogroup. Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Νέα μέτρα για το 2018

Παρά τους ισχυρισμούς του Τσακαλώτου ότι το 2018 έχει σχεδόν κλείσει, η απόφαση του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι η συμφωνία με την τρόικα (staff-level agreement) «πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις».

Αρα, πάνω στο τραπέζι παραμένουν και δημοσιονομικά μέτρα (ώστε να πιαστεί το «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του ΔΝΤ) και, βεβαίως, το πακέτο των εργασιακών. Μπορεί να γίνει κάποιο παζάρι στα τελευταία; Ναι, μπορεί να γίνει. Μπορεί ν' αφήσουν μερικά πράγματα σ' αυτή τη φάση. Το έχουν κάνει και άλλες φορές, για να δίνουν τη δυνατότητα στις μνημονιακές κυβερνήσεις να λένε «σώσαμε» το ένα ή το άλλο. Σ' αυτά που θα μείνουν εκτός συμφωνίας θα επανέλθουν σε επόμενη φάση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να επανέλθει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εκεί που ήταν πριν τα Μνημόνια. Το τρίτο Μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται επιστροφή στο παρελθόν.

Με τελεσιγραφικό τρόπο το Eurogroup αποφάσισε ότι πριν από το τέλος Γενάρη πρέπει να έχει διοριστεί το ΔΣ του νέου Ταμείου Ξεπουλήματος και αυτό να λειτουργεί πλήρως. Σύμφωνα με την προπαγάνδα των Τσιπροκαμμένων, αυτό δεν είναι Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά Ταμείο αξιοποίησης και ανάπτυξης της δημόσιας υπηρεσίας. Αλήθεια, τέτοια… κωλοκαούρα έχει πιάσει τους ιμπεριαλιστές δανειστές για την… αξιοποίηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας, ώστε να δίνουν τελεσίγραφο για το διορισμό του ΔΣ του Ταμείου; Εχοντας τον απόλυτο έλεγχο στη λειτουργία αυτού του Ταμείου, θέλουν να διορίσουν ένα πιστό σ' αυτούς ΔΣ (δεν έχει σημασία η εθνικότητα των μελών), ώστε να σχεδιάσουν τα ξεπουλήματα χωρίς κανένας να μπορέσει να τους σταματήσει.

«Εις το διηνεκές»

Δε συμφωνήσαμε να διατηρηθούν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, δήλωσε την Τρίτη ο θρασύτατος Τζανακόπουλος. Τι αναφέρει η απόφαση του Eurogroup; «Το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα». Τι μένει να ρυθμιστεί; Πόσα χρόνια θα είναι αυτό το «μεσοπρόθεσμα». Οπως οι ίδιοι λένε, ο Σόιμπλε είπε στο Eurogroup πως μεσοπρόθεσμα σημαίνει δέκα χρόνια. Το ίδιο είχε δηλώσει προ καιρού και ο Ντεϊσελμπλουμ. Και η ίδια η λέξη «μεσοπρόθεσμα» σε τέτοια διάρκεια παραπέμπει.

Ο Σόιμπλε δε θα έχει καμιά αντίρρηση να συμφωνήσει ότι το «μεσοπρόθεσμα» σημαίνει πέντε χρόνια. Είναι σύνηθες στη γερμανική πολιτική να βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, για να λέει μετά ότι έκανε υποχώρηση. Ομως, το ζήτημα δε βρίσκεται στη διάρκεια, αλλά στη φιλοσοφία, στην κατεύθυνση που δίνεται. Οπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι ένα αυθαίρετο λογιστικό μέγεθος, που το καθορίζουν οι δανειστές για να ρυθμίζουν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις της υπερδανεισμένης αποικίας. Κάθε χρόνο λήγουν κάποια ομόλογα, που συνήθως ανανεώνονται με νέο δανεισμό, ενώ πληρώνονται και κάποιοι τόκοι. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές κόβουν και ένα «κοστούμι» που το βάφτισαν «πρωτογενές πλεόνασμα», τα λεφτά του οποίου πηγαίνουν κατευθείαν στο χρέος. Το χρέος, βέβαια, παραμένει σταθερά στα ίδια επίπεδα.

Αν η υπερχρεωμένη αποικία (πάντα για την Ελλάδα μιλάμε) αντιμετωπίζει δυσκολίες και δεν μπορεί να δανειστεί με «λογικά» επιτόκια, μπορεί για κάποιες χρονιές να μειώσουν το «πρωτογενές πλεόνασμα». Θα το μειώσουν για να μπορέσει να τους πληρώσει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, όχι για να μπορέσει η αποικία να αυξήσει μισθούς-συντάξεις, να μειώσει φόρους, να κάνει κοινωνική πολιτική ή να αυξήσει το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Αυτό είναι κομβικό ζήτημα. Αν το κατανοήσουμε, τότε θα καταλάβουμε την ουσία.

Με το τρίτο Μνημόνιο μείωσαν το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» που προέβλεπε το δεύτερο Μνημόνιο. Το έκαναν γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί το ελληνικό κράτος, αφού η οικονομία βρισκόταν ακόμα σε ύφεση. Οι απατεώνες συριζαίοι πανηγύριζαν. «Μειώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και κερδίσαμε δημοσιονομικό χώρο 20 δισ.» έλεγε ο Τσίπρας από τα προεκλογικά μπαλκόνια των δεύτερων εκλογών του 2015. Και τι έγινε αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» που υποτίθεται ότι κέρδισαν; Είδε καμιά ανακούφιση ο ελληνικός λαός; Οχι μόνο δεν είδε ανακούφιση, αλλά δέχεται το ένα αντιλαϊκό μέτρο μετά το άλλο: νέοι φόροι, χαράτσια, μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των κοινωνικών δαπανών κτλ. κτλ. Και μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα νέα μέτρα δεν τα είδαμε ακόμα. Θα τα «αισθανθούμε»  από την 1η του Γενάρη. Και βέβαια, περιττεύει να θυμίσουμε πως ούτε ένα από τα μέτρα των προηγούμενων Μνημονίων δεν καταργήθηκε ή έγινε πιο ελαφρύ. Στα μέτρα των δύο προηγούμενων Μνημονίων προστίθενται αυτά του τρίτου.

Επομένως, η μείωση των στόχων του δεύτερου Μνημόνιου για το «πρωτογενές πλεόνασμα» των ετών 2015-2017 έγινε για λόγους «βιωσιμότητας του χρέους», υπό τον όρο ότι η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα και η κινεζοποίηση θα συνεχιστούν και θα βαθύνουν. Αυτό κάνουν και τώρα: καθορίζουν ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» (που το αρπάζουν ολόκληρο οι δανειστές) θα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ και «μεσοπρόθεσμα» μετά το 2018. Αρα, εξασφαλίζουν ότι η σκληρή λιτότητα και η κινεζοποίηση θα συνεχιστούν και μετά το 2018. Αν χρειαστεί να μειώσουν το στόχο, θα το κάνουν τότε, ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αποικίας. Δε θα το κάνουν από τώρα.

Ομως, οι ιμπεριαλιστές δανειστές δεν αρκέστηκαν μόνο στην επαναβεβαίωση της ρήτρας του τρίτου Μνημόνιου για «πρωτογενή πλεονάσματα» 3,5% «το 2018 και μεσοπρόθεσμα». Η απόφαση του Eurogroup αναφέρει: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτόν τον στόχο».

Τι θα είναι αυτός ο «μηχανισμός» που θα ισχύει μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου Μνημόνιου; Θα είναι απλώς επέκταση του γνωστού «κόφτη», που θα αναφέρει και τους τομείς από τους οποίους θα εξασφαλίζονται πρόσθετα έσοδα ή μείωση δαπανών, ή θα είναι κάτι ακόμα σκληρότερο; Αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Το βέβαιο είναι πως η αποικιοκρατικού τύπου επιτροπεία των ιμπεριαλιστών δανειστών θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του τρίτου Μνημόνιου. Θα συνεχιστεί επ' αόριστον, για να είμαστε συγκεκριμένοι.

Ρύθμιση δοσολογίας

Στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα χρειαστεί να επανέλθουμε, γιατί παραπάει το παραμύθι των Τσιπραίων. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, υπήρξε σαφέστατος: Δεν πρόκειται για μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά για μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητάς του (βιωσιμότητα σημαίνει να μπορεί το χρεωμένο κράτος να εξοφλεί τις ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις του). Δε θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση στον ESM ή στα κράτη μέλη. Ολο το κόστος από την εφαρμογή των διάφορων σχημάτων που παρουσίασα θα αναληφθεί από την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2060, είπε ότι όλοι οι υπολογισμοί στηρίζονται σε σενάρια, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και κανένας δεν μπορεί να πει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λαθεμένο σενάριο.

Σε ανακοίνωσή του ο ESM θέτει 16 ερωτήματα και δίνει ισάριθμες απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν.  Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Eurogroup έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ονομαστικό κούρεμα. Επιπλέον, έχει συμφωνήσει ότι τα μέτρα θα: α) διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, ώστε να αντικαταστήσει το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο χρέος με χρέος του ιδιωτικού τομέα β) θα εξομαλύνουν το προφίλ αποπληρωμής γ) θα παράσχουν κίνητρα για την διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM».
Εκείνο που έκαναν είναι να ρυθμίσουν λίγο τη δοσολογία για την περίοδο 2030-40, επιμηκύνοντας κάποιες λήξεις ομολόγων. Γι' αυτό και οι ίδιοι θεωρούν τα μέτρα ανεπαρκή. Τα υπόλοιπα θα αποφασιστούν και θα συνοδεύονται από νέο Μνημόνιο ή νέους μνημονιακού τύπου όρους.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

Στους δύο τρίτος δε χωρεί
Επόμενο άρθρο

Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

Τα «φρουτάκια» ήταν η αρχή, και δεύτερο καζίνο θα έχει η Αττική

Σχετικά Αρθρα

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

Οικονομία 9 Νοέ 2025, 10:37

Θεοδωρικάκος: Ενας ακόμα Πινόκιο του Μητσοτάκη

Οικονομία 5 Σεπ 2025, 18:25

Από τα τρένα στα αστικά: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί

Εργατικά 9 Ιούλ 2025, 07:21

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    17Ν
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Εφετείο 17Ν
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    ΕΛΑ
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Ποιοι είμαστε
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Επικοινωνία
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Όροι χρήσης
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Ποιοι είμαστε
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Επικοινωνία
  • Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo