Το πρωτάθλημα αρχίζει, αλλά η κόντρα Κοντονή – ΕΠΟ συνεχίζεται. Τη βδομάδα που μας πέρασε δεν είχαμε κάποιο «θερμό» επεισόδιο, αφού οι δυο πλευρές έχουν επικεντρωθεί στην κομβική μάχη των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας. Τα δυο στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να πείσουν τους αναποφάσιστους. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν «κεντρικές συγκεντρώσεις» και από τις δυο πλευρές για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και παρά τα συνεχόμενα στραπάτσα που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο Γκιρτζίκης και η παρέα του, δείχνουν να έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη 22 τοπικών ενώσεων, ενώ η πλευρά της αντιπολίτευσης δείχνει ότι ελέγχει 17 ενώσεις (ο συνολικός αριθμός των ενώσεων που θα ψηφίσουν είναι 55).
Εχοντας απέναντι την κυβέρνηση, με τον Κοντονή να έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση, με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ να κλείνουν το μάτι στην κυβέρνηση αφήνοντας στην άκρη τη βασική αρχή της ουδετερότητας, και τον Μαρινάκη να προσπαθεί να σώσει το δικό του τομάρι, αδιαφορώντας στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους πρώην συνεργάτες του, η αντοχή της παρέας του Γκιρτζίκη φαίνεται εξωπραγματική σε όσους δεν έχουν συστηματική ενασχόληση με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν όμως δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, στην οποία το ποδόσφαιρο είναι καπιταλιστική μπίζνα και όχι απλώς ένα άθλημα, η αντοχή της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ είναι απόλυτα εξηγήσιμη.
Αυτό που ονομάζουμε «παράγκα» είναι ένα σύστημα που διαχειρίζεται ένα σημαντικό μέρος από τα φράγκα που τζιράρονται στο ποδόσφαιρο και κυρίως το «μαύρο» χρήμα. Οι περισσότεροι από τους «ανιδιοτελείς εργάτες του ποδοσφαίρου» έχουν μετατρέψει την ιδιότητα του παράγοντα σε τρόπο εξασφάλισης εισοδήματος, έχοντας εγκαταλείψει επί της ουσίας κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση. Κατά συνέπεια, αν δεν έχουν εξασφαλίσει μια σίγουρη εναλλακτική λύση, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει η σημερινή κατάσταση που τους εξασφαλίζει τα προς το ζειν (σε κάποιους και ευ ζειν).
Εχουμε γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ο Κοντονής και η τρόικα (Μελισσανίδης, Σαββίδης και Αλαφούζος) στην προσπάθειά τους να «τελειώσουν» τον Γκιρτζίκη, είναι ότι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τζάμπα. Στο παρελθόν, όταν μια κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει τη διοίκηση σε μια αθλητική ομοσπονδία, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν η ανακοίνωση έκτακτης επιχορήγησης ή άλλης μορφής οικονομικής ενίσχυσης της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, τονίζοντας ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτά τα φράγκα θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που επικρατήσει η προσκείμενη σε αυτή διοίκηση.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη και τα «πακέτα» που χρειάστηκαν για να περάσει η Ομοσπονδία από τη σφαίρα επιρροής του Παναθηναϊκού σε αυτή των ερυθρόλευκων, με τη βοήθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ήθελε να «τελειώσει» τον δεξιό Τριβέλλα και για το λόγο αυτό «θυσίασε» τον επί χρόνια επικεφαλής της πασοκικής αντιπολίτευσης και «χαμηλών τόνων αλλά υψηλών αντιστάσεων» Γιώργο Λυσσαρίδη, υποστηρίζοντας τον εκλεκτό του ερυθρόλευκου μπλοκ και φιλοκυβερνητικό Σωτήρη Αλιμίση. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εκλογές μοιάζουν αρκετά με τις επικείμενες του Οκτώβρη. Είχαν και αυτές έντονο δικαστικό άρωμα, αφού η κόντρα των δυο πλευρών μεταφέρθηκε στα δικαστήρια για να διερευνηθεί η καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σμυρλή ότι ο Θ. Μητρόπουλος διακίνησε 1.000.000 δολάρια για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη, ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις πέντε ψήφους της ένωσής του (για την ιστορία: το ερυθρόλευκο μπλοκ δικαιώθηκε και δικαστικά, αφού η υπόθεση με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών μπήκε στο αρχείο).
Επανερχόμενοι στο σήμερα και κλείνοντας την αναγκαία ιστορική παρένθεση, που δείχνει ξεκάθαρα τον «ορθό τρόπο» αποκαθήλωσης της διοίκησης σε μια αθλητική ομοσπονδία, μπορούμε να καταλάβουμε την «ανθεκτικότητα» της παρέας Γκιρτζίκη. Επειδή όμως η στήλη διαθέτει μαρξιστική παιδεία, γνωρίζει ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά εξελίσσεται σπειροειδώς. Μόνο όσοι την κοιτάζουν από ψηλά βλέπουν τον κύκλο και όχι το σπιράλ. Γνωρίζει επίσης, ότι σε κάθε περίοδο θα πρέπει να εξετάζουμε και τις ιδιαιτερότητες της εποχής, οπότε θα ρισκάρει την πρόβλεψη ότι τελικά ο Κοντονής και η παρέα του θα καταφέρουν να ανατρέψουν τη διοίκηση Γκιρτζίκη, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, εκμεταλλευόμενοι την ουδετερότητα της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, αλλά και τις προσωπικές δυσκολίες του Μαρινάκη. Θα πετύχουν μεν μια σημαντική νίκη, αλλά χωρίς να κερδίσουν τον πόλεμο.
Την επαύριο των εκλογών ο Κοντονής θα αισθάνεται δικαιωμένος για τη νίκη του και θα προσπαθήσει να καταγραφεί στην ιστορία σαν ο μοναδικός υφυπουργός Αθλητισμού που τόλμησε να αντιπαρατεθεί και να κερδίσει την ποδοσφαιρική «παράγκα» (ήδη τα συριζαίικα παπαγαλάκια δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση) και οι Μελισσανίδης, Σαββίδης και Αλαφούζος, ο καθένας πλέον μόνος του, θα προσπαθούν να κάνουν στην άκρη τον Μαρινάκη και να πάρουν τη θέση του (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, γιατί ο Βαγγέλης είναι ο μοναδικός από αυτούς που βάζει το χέρι στην τσέπη).
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Οι ιδέες δε φυλακίζονται…
Πριν προλάβει να χαρεί την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού καναλιού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης προτείνεται να παραπεμφθεί για τέσσερα κακουργήματα (ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάτη κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση, δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες για αλλοίωση της έκβασης του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων) με πρόταση του εισαγγελέα εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος ταυτόχρονα προτείνει και την προφυλάκισή του, λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, που του είχαν επιβληθεί το περσινό καλοκαίρι.
Η πρόταση Δασκαλόπουλου έρχεται σε μια «ρευστή» εποχή, με τον ερυθρόλευκο πρόεδρο να έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά (κανάλι, εκλογές ΕΠΟ, άσχημη αγωνιστική εικόνα Ολυμπιακού) και θα δυσκολέψει αρκετά τις κινήσεις του. Ταυτόχρονα, δυσκολεύει και την κυβέρνηση αφού αν το συμβούλιο εφετών κάνει δεκτή την πρόταση, θα υπάρχει σοβαρό θέμα και για την τηλεοπτική άδεια που πήρε ο ερυθρόλευκος πρόεδρος.
Οπως ήταν φυσικό, η πρόταση Δασκαλόπουλου έγινε δεκτή με οργή από τον Μαρινάκη, που κατηγόρησε τον εισαγγελέα για διατεταγμένη υπηρεσία κατ’ εντολήν Ντογιάκου (προϊστάμενος εισαγγελίας Αθηνών) και κατέθεσε εναντίον του μήνυση και πειθαρχική αναφορά (την όγδοη κατά σειρά, με τις επτά πρώτες να έχουν απορριφθεί), και με ενθουσιασμό από τα αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να προωθήσουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος αυτών του Μαρινάκη.
Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη δικογραφία για να μπορέσουμε να πούμε αν έχει δίκιο ή άδικο ο Δασκαλόπουλος και δε διαθέτουμε τις νομικές γνώσεις του Κούγια για να αποφανθούμε αν η πρόταση είναι κωμική και δεν μπορεί να υιοθετηθεί από συμβούλιο εφετών (μετά τη δήλωση Κούγια, ο Μπέος τον κατηγόρησε ότι έχει κάνει τη Λάρισα παράρτημα του Ολυμπιακού). Οσον αφορά όμως την επιχειρηματολογία για την παραβίαση των περιοριστικών όρων, είναι εμπεριστατωμένη και αν η κυβέρνηση και ο Κοντονής ήθελαν πραγματικά να βάλουν μια τάξη στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα έπρεπε να πιαστούν απ' αυτό το σημείο.
Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι ο Μαρινάκης δε θα προφυλακιστεί και δε θα παραπεμφθεί καν σε δίκη, γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στον ερυθρόλευκο πρόεδρο και το μέγαρο Μαξίμου.

Ενημερώνουμε όσους διαφωνούν με την επιλογή του Τσουκαλά και του συνεργάτη του ως παρουσιαστών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter Ego, ότι το «Πρώτο Θέμα» και τα «Παραπολιτικά» (δυο εφημερίδες με στενή σχέση με τον Μαρινάκη), δεν ανέφεραν την είδηση για την πρόταση παραπομπής του, προφανώς γιατί δεν τη θεώρησαν σημαντική.