Το υπουργείο Παιδείας προωθεί με πονηρό τρόπο και εν κρυπτώ την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών, ελαχιστοποιεί τις δαπάνες για τη λειτουργία του δημόσιου Νηπιαγωγείου, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει ακόμα παραπέρα το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
Αυτό το επιτυγχάνει με τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, που σχολάει στις 13.00 μ.μ., το απογευματινό προαιρετικό πρόγραμμα που σχολάει στις 16.00 μ.μ., όπου εγγράφονται τα παιδιά υπό προϋποθέσεις, ενώ τα διαλείμματα (καθιερώνεται και ένα επιπλέον) δεν λογίζονται ως διδακτικός χρόνος, παρόλο που οι Νηπιαγωγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά εφημερία. Ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου είναι ήδη στα σκαριά, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νηπιαγωγών.
Εμείς έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί ενάντια στο Ολοήμερο γενικά Σχολείο. Εχουμε πει ότι το Ολοήμερο Σχολείο – και κατ' επέκταση το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο – δεν θεσπίστηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών παιδιών. Αντίθετα είναι η προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς εργασίας, που έχει μπαχαλοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων γονιών και έχει κάνει τα ωράρια λάστιχο. Είναι η φθηνή λύση για το κεφάλαιο, που του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται άγρια τους εργαζόμενους, χωρίς αυτοί να έχουν την έγνοια των παιδιών τους. Γι' αυτό και πάντα λειτούργησε κουτσουρεμένα και υποβαθμισμένα, παρά τα μεγάλα λόγια για τον ολοήμερο διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα του και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Το ταξικό αίτημα των εκπαιδευτικών και της εργαζόμενης κοινωνίας πρέπει να είναι οι σταθερές εργασιακές σχέσεις και η μείωση του ωραρίου των εργαζόμενων γονιών, χωρίς μείωση των αποδοχών.
Ωστόσο τα μέτρα που προωθεί τώρα το υπουργείο Παιδείας δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση το συμφέρον των παιδιών, αλλά τις ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού, που επιβάλλονται και από τα Μνημόνια, για περιστολή των κρατικών δαπανών με κάθε κόστος.
Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Απίστευτο χάος και σύγχυση επικρατεί με τις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και ειδικά στα Ολοήμερα τμήματα, με τις κληρώσεις, τις αθρόες μετακινήσεις νηπίων-προνηπίων και Νηπιαγωγών, τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων, τις υπεραριθμίες των Νηπιαγωγών, το «νέο» χάρτη των Νηπιαγωγείων της επικράτειας…
Μέσα σε αυτή τη ρευστή κατάσταση το Υπουργείο αντί να κάνει έναν υπεύθυνο σχεδιασμό, εφαρμόζει μια αποσπασματική και επικίνδυνη εκπαιδευτική πολιτική, η οποία έχει ως στόχο μόνο την εξοικονόμηση δαπανών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκρηκτικής κατάστασης στα Νηπιαγωγεία και την αύξηση της εργασιακής επισφάλειας όλων των Νηπιαγωγών μονίμων και αναπληρωτών.
Ο σχεδιασμός θα έπρεπε να έχει ως βασικό πυλώνα τη νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να γίνει τώρα χωρίς ολιγωρία και όχι με χρονοδιαγράμματα σε βάθος διετίας, τριετίας κ.ά. Οι εξαγγελίες για νομοθετήσεις στο μέλλον είναι υπεκφυγές και δεν υλοποιούνται ποτέ! Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική αγωγή δεν είναι θέμα κανενός διαλόγου –όπως αναφέρουν μερικοί προς δικό τους όφελος. Είναι πρωταρχικό, πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας εδώ και 30 χρόνια. Είναι πολιτική θέση της κυβέρνησης, είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της και το έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Παιδείας το Δεκέμβριο.
Αντί λοιπόν το Υπουργείο να προχωρήσει στη νομοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής και να θέσει τη βάση για πραγματική ανασυγκρότηση του Νηπιαγωγείου, προωθεί “εν κρυπτώ“ δομικές αλλαγές στη μορφή και τον τύπο των Νηπιαγωγείων και αφήνει επιλεκτικά να διαρρέουν κάποια στοιχεία προκειμένου να πετύχει το στόχο του.
Πιο συγκεκριμένα:
Στελέχη εκπαίδευσης στην Αττική την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν σε ημερίδες που παρακολούθησαν χιλιάδες Νηπιαγωγοί ότι πολύ σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με Υποχρεωτικό Βασικό πρόγραμμα Νηπιαγωγείου έως τις 13.00 και τρίωρο προαιρετικό “Ολοήμερο“ από τις 13.00 ως τις 16.00 σε όσα Νηπιαγωγεία συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό “εγγραφών με προϋποθέσεις“. Επισημαίνουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται για τις εγγραφές όλων των παιδιών, των οποίων οι γονείς επιθυμούν την εγγραφή τους στο Ολοήμερο και ζητάει την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που θέτει προϋποθέσεις.
Παραθέτουμε το σχέδιο Προγράμματος:
ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8.15-8.30 Προσέλευση (15΄ δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
8.30-10.00 Δραστηριότητες
10.00-10.30 Διάλειμμα (30΄ δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
10.30-12.00 Δραστηριότητες
12.00-12.20 Διάλειμμα (20΄ δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
12.20-13.00 Δραστηριότητες
13.00 Λήξη
…Επισημαίνουμε ότι ούτε ο χρόνος αποχώρησης των παιδιών υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος…
Η προσέλευση των παιδιών δεν υπολογίζεται στο διδακτικό χρόνο των Νηπιαγωγών και είναι όπως και η πρωινή ζώνη επιβεβλημένη άμισθη εργασία!
Για να υπάρχει η δυνατότητα το διδακτικό ωράριο να είναι ως τις 13.00 και να μη χρειαστεί να δίνει υπερωρίες στους Νηπιαγωγούς -όταν θα υπογραφεί, αν υπογραφεί η σχετική Υπουργική απόφαση για το ωράριο – το Υπουργείο επινοεί άλλη λύση που και αυτή είναι άμισθη εργασία! Προσθέτει και άλλο διάλειμμα 20 λεπτών! Επισημαίνουμε ότι ο χρόνος των διαλειμμάτων δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος, παρά το γεγονός ότι οι Νηπιαγωγοί έχουν καθημερινή υποχρεωτική εφημερία και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών, επειδή ο αύλειος χώρος πάρα πολλών Νηπιαγωγείων δεν είναι κατάλληλος.
Αυτό το πρόγραμμα βασισμένο στη δημιουργική ασάφεια αλλά με μνημονιακή σαφήνεια ουσιαστικά αυξάνει το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών και τους υποχρεώνει να εργάζονται επιπλέον χωρίς να πληρώνονται!
Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί το βασικό πρόγραμμα σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας για 4 ώρες και 45 λεπτά (ή 5 ώρες αν η αποχώρηση των παιδιών γίνεται από 13.00-13.15). Παράλληλα αυξάνεται – με τρικ – και το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο επιπλέον χρόνος ενός 20λεπτου διαλείμματος, ο οποίος δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος. Ετσι θα επιτευχθεί και ο στόχος που αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ (σελ. 32): “…η Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξήσει τις διδακτικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών κατά περίπου 4-5 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να φτάσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ“.
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13.00 Εναρξη
13.00-13.40 Γεύμα
13.40-13.50 Διάλειμμα (10΄ δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
13.50-14.30 Χαλάρωση-Υπνος
14.30-14.45 Διάλειμμα (15΄δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
14.45-15.25 Δραστηριότητες
15.25-15.35 Διάλειμμα (10΄ δεν υπολογίζεται ως διδακτικός χρόνος)
15.35-16.00 Δραστηριότητες
16.00 Αποχώρηση (δεν γνωρίζουμε αν τα 15’ που είναι απαραίτητα για την αποχώρηση των παιδιών θα είναι πριν ή μετά τις 16.00)».
Το προαιρετικό απογευματινό πρόγραμμα έχει πολλά στοιχεία από το ΠΟΝ (προαιρετικό Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Κύπρου), αλλά και από το πρόγραμμα του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου της Ελλάδας.
«…Το πιο πιθανό είναι το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα –μέσα στο καλοκαίρι – σε εφαρμογή του νέου προγράμματος σε όλα τα Ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων της Ελλάδας (3.546 για το 2015-16) και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη πιλοτική φάση!
Η στόχευση του Υπουργείου είναι προφανής: η εξοικονόμηση δαπανών μέσω της αποδυνάμωσης–κατάργησης του Ολοήμερου. Αυτό θα το επιτύχει με:
· τη σταδιακή συρρίκνωσή του θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του
– Αυξάνοντας τον ελάχιστο αριθμό παιδιών για τη λειτουργία τμήματος στο διπλάσιο -14 παιδιά ανά τμήμα στα περισσότερα Νηπιαγωγεία της χώρας. Συνεπώς, το νέο σχολικό έτος θα καταργηθούν πολλά Ολοήμερα τμήματα (το 2015-16 τα Ολοήμερα τμήματα είναι 3.546 και έχουν 55.318 παιδιά που αποτελούν το 40% των παιδιών που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία της επικράτειας).
– Μειώνοντας σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τις εγγραφές παιδιών, αφού θέτει προϋποθέσεις εγγραφής, όπως αυτές για την εγγραφή μόνο των παιδιών που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με προτεραιότητα την κατηγορία των παιδιών με εργαζόμενους γονείς. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό της σχολικής διαρροής προς την ιδιωτική εκπαίδευση και τους Παιδικούς σταθμούς (στην περίπτωση των νηπίων β΄ηλικίας-προνηπίων).
• την πλήρη αποδυνάμωσή του με τη διάσπαση του ενιαίου και συνεχούς προγράμματος που έχει τώρα, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου απογευματινού τμήματος με εξαιρετικά υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό έργο, χωρίς κουλτούρα Ολοήμερου και τη μετατροπή του σε πρόγραμμα φύλαξης το οποίο θα λειτουργεί για όσο διάστημα έχει τον απαραίτητο αριθμό παιδιών! Πρόκειται για το Ολοήμερο του μήνα, αφού όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για τον προγραμματισμό, ακόμα και κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους -με πολύ συνοπτική διαδικασία- θα μπορεί να καταργηθεί ένα τμήμα, όταν ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν μειωθεί κάτω από τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό για τη λειτουργία του!».