Μπορεί στη Βουλγαρία οι κυνηγοί κεφαλών μεταναστών να αντιμετωπίζονται θετικά από την κυβέρνηση και το κράτος (που αναγκάστηκε να τους μαζέψει μόνο μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας), όμως η ΕΕ δε θέλει τέτοια πράγματα! Θέλει οι κυνηγοί να προέρχονται από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς για να έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση προκειμένου να εκπληρώσουν το θεάρεστο έργο τους. Ποιο είναι αυτό το έργο, το ξέρουμε ήδη. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τους πρόσφυγες και μετανάστες «εισβολείς». Πλέον, η ΕΕ δε διστάζει να το διακηρύξει απροκάλυπτα στα επίσημα έγγραφά της.
«Η Ελλάδα, ιδίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πλήττεται ιδιαίτερα από τις εν λόγω εξελίξεις λόγω της μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών με αποτέλεσμα το Αιγαίο Πέλαγος να έχει καταστεί η πλέον εκτεθειμένη στην παράτυπη μετανάστευση περιοχή. Το 2015, πάνω από 868.000 άτομα εισήλθαν παράτυπα στον χώρο Σένγκεν μέσω αυτού του τμήματος των εξωτερικών συνόρων. Αυτή η μαζική εισροή είναι τέτοιας φύσης που θα έθετε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων οποιουδήποτε κράτους μέλους υπό έντονη πίεση. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων από μέρους της Ελλάδας και στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί πρωτίστως ευθύνη της Ελλάδας, αλλά σε τελική ανάλυση ολόκληρης της Ενωσης» (από τον «Χάρτη Πορείας για την αποκατάσταση του χώρου του Σένγκεν» – Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM 120, 4/3/16, οι εμφάσεις δικές μας).
Μιλούν για «προστασία» των εξωτερικών συνόρων λες και έγινε κάποια εχθρική εισβολή! Για την «προστασία» αυτή η Ελλάδα φέρει, φυσικά, την πρώτη ευθύνη προκειμένου να μη χαθεί το Σένγκεν, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κόστιζε από 5 μέχρι 18 δισ. ευρώ το χρόνο.
Το «refugees welcome» αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο. Γιατί όχι μόνο οι μετανάστες αλλά και οι πρόσφυγες δε θα εφοδιάζονται πλέον ούτε με χαρτιά προσωρινής διαμονής, εφόσον έχουν εισέλθει στη χώρα μας μετά τις 20 Μάρτη.
Στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM 220, 12/4/16) για το σχέδιο δράσης που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, στο οποίο περιγράφεται με πάσα λεπτομέρεια ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα προτίθεται να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν στη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, η Κομισιόν «εκτιμά ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά πολλές από τις συστάσεις του Συμβουλίου» (η έμφαση της Κομισιόν). Παρολαυτά, ζητά από την Ελλάδα περισσότερες «βελτιώσεις» για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και ζητά περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις μέχρι τις 26 Απρίλη. Υπό στενή εποπτεία θα βρίσκεται η κυβέρνηση μέχρι να ευθυγραμμιστεί πλήρως προς όλες τις υποδείξεις!
Αυτό, όμως, δεν ενοχλεί καθόλου την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Εχοντας ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη γερμανική πολιτική, από τότε που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και τελείωσε το «refugees welcome», μοναδικό της μέλημα είναι να αντλήσει κονδύλια από την ΕΕ, σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών συνοριοφύλακα και δεσμοφύλακα που έχει αναλάβει. Και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες σαν «πράγματα», προκειμένου να διεκδικήσει αυτά τα κονδύλια.
Μόλις φτιαχτεί κάποιο άθλιο στρατόπεδο, αρχίζουν οι επιχειρήσεις εκκένωσης χώρων μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων. Με το καλό ή με το άγριο, οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν. Συνέβη στον Πειραιά και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ειδομένη, μόλις φτιαχτούν πρόχειρα στρατόπεδα που να μπορούν να χωρέσουν όλον αυτόν τον κόσμο. Στήνεται σιγά-σιγά μια μεγάλη μπίζνα, μερίδιο της οποίας φιλοδοξούν να πάρουν οι εγχώριες ΜΚΟ και κάποιες ξένες που θα έχουν την πιστοποίηση από την ΕΕ. Γι' αυτό και άλλες ΜΚΟ, που ξέρουν ότι δε θα έχουν συμμετοχή σ' αυτή τη μπίζνα, προσπαθούν να κρατήσουν τους πρόσφυγες σε ανοιχτούς χώρους, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς, για να δικαιολογούνται να «τραβάνε» χορηγίες από φιλάνθρωπους στις χώρες της Δύσης.
Εννοείται πως αυτοί οι «χώροι φιλοξενίας», που είναι ήδη άθλιοι από κατασκευής, σύντομα θα γίνουν αβίωτοι. Αυτό θέλει και η κυβέρνηση. Να πάρει όσο παραδάκι μπορέσει από την ΕΕ και οι πρόσφυγες να διασκορπιστούν σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αυτή τη στοιχειώδη συλλογικότητα που φέρνει η συγκέντρωσή τους για τον κοινό σκοπό του περάσματος στην Ευρώπη, και να μετατραπούν σε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που θα αντικαταστήσει εκείνους που πρόλαβαν και έφυγαν κατά τη σύντομη περίοδο των ανοιχτών συνόρων, αναμιγνυόμενοι με τους σύριους πρόσφυγες.