Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή
  • Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν
  • Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ
  • Σαν σήμερα 21 Γενάρη
  • Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Πετσόκοψαν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, ετοιμάζουν τη νέα σαρωτική ανατροπή
Εργατικά

Πετσόκοψαν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, ετοιμάζουν τη νέα σαρωτική ανατροπή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Οκτ 2015, 00:00

Ανήμερα 14 Αυγούστου, μέρα που ψηφίστηκε με συνοπτικές ολονύκτιες διαδικασίες ο νόμος 4336/2015 (Μνημόνιο-3 και προαπαιτούμενα), ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος έβαλε μπροστά τον υφυπουργό του Π. Χαϊκάλη για να υπογράψει μια εγκύκλιο, με την οποία επισπεύστηκε η έναρξη εφαρμογής μιας διάταξης του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010, με την οποία κουτσουρεύεται η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Θυμίζουμε ότι στα προαπαιτούμενα του Μνημόνιου-3 ήταν και η τροποποίηση προς το δυσμενέστερο διατάξεων των αντιασφαλιστικών  νόμων 3863 και 3865 του 2010, στις οποίες αναφερθήκαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας.

Την ίδια μέρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας (που έχουν ειδικότητα να φτιάχνουν εγκυκλίους που δεν προβλέπονται από νόμους) διαπίστωσαν ότι με το μνημονιακό νόμο 4336 δεν τροποποιήθηκε διάταξη του νόμου 3863/2010, σύμφωνα με την οποία η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ θα είναι μόνο 15 ΗΑΕ (Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη) για τους εργάτες και εργαζόμενους που θα θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, έτσι που να εφαρμόζεται και σε όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μέχρι τις 31.12.2014 αλλά υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά την 1.1.2015.

Κανένα πρόβλημα για τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Δεν προβλέψαμε να το κάνουμε στο νόμο, το κάνουμε με μια εγκύκλιο. Πραξικοπηματικά δηλαδή. Ενημερώθηκε ο Κατρούγκαλος, συμφώνησε και πέταξε το μπαλάκι της υπογραφής στον Χαϊκάλη, που καθώς «ζούσε το μύθο του» ως μέλος της κυβέρνησης θα υπέγραφε οτιδήποτε. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η κατώτερη σύνταξη περιορίζεται στα 15 ΗΑΕ και για όσους είχαν μεν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, όμως την αίτηση για συνταξιοδότηση την υπέβαλαν μέσα στο 2015.

Το ότι δεν προβλέπεται από το μνημονιακό νόμο 4336 αυτή η επίσπευση της κατακρεούργησης της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, αποδεικνύεται και από την εγκύκλιο εφαρμογής αυτού του νόμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Σεπτέμβρη και υπογράφεται από τον νέο υφυπουργό Εργασίας Α. Πετρόπουλο. Απ’ αυτή απουσιάζει η αναφορά στην εγκύκλιο Χαϊκάλη.

Το πραξικόπημα αυτό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αρνείται να εφαρμόσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οπως πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια Γενική Διευθύντρια του ΙΚΑ, στις 28 Σεπτέμβρη στάλθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλίσεων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγγραφο με σειρά ερωτήματα για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010.  Υποβάλαμε αίτηση σ’ αυτή την υπηρεσία του ΙΚΑ, ζητώντας αντίγραφο και αυτού του εγγράφου και μιας σειράς άλλων εγγράφων που στάλθηκαν μέσα στο 2015  και αφορούν ερωτήματα για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010.

Το πραξικόπημα Κατρούγκαλου αποκαλύπτει ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχώρησε στην ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4336/2015, όχι εκβιαζόμενη και δεχόμενη αφόρητες πιέσεις από τους «θεσμούς», όπως ισχυρίζεται, αλλά γιατί και η ίδια συμφωνεί απόλυτα με τη λαίλαπα των αντιλαϊκών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Αν δεν συμφωνούσαν με την επίσπευση του κουτσουρέματος της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ, δε θα έσπευδαν την ίδια ημέρα να την θεσμοθετήσουν με εγκύκλιο για να καλύψουν το κενό του μνημονιακού νόμου. Δεν τους υποχρέωσε η τρόικα να κάνουν το πραξικόπημα Κατρούγκαλου, μόνοι τους το σχεδίασαν και το πραγματοποίησαν, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου.

Η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ ανέρχεται στο πενιχρότατο ποσό των 486 ευρώ το μήνα. Εδώ και χρόνια αναπτύσσεται η κάλπικη θεωρία, ότι η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι υπερτιμολογημένη, είναι υψηλότερη απ’ αυτή που δικαιούται η εργατική τάξη με βάση τις εισφορές που κατέβαλε. Χωρίζουν την κατώτερη σύνταξη σε δύο κομμάτια, τα λεγόμενα οργανικό και προνοιακό τμήματα. Οργανικό είναι υποτίθεται αυτό που ανταποκρίνεται στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος, ενώ το προνοιακό υποτίθεται ότι αποτελεί δώρο, επίδομα για να φτάσει η σύνταξη σ’ ένα ορισμένο ύψος.

Αυτή η θεωρία είναι εξ ορισμού κάλπικη, για ειδικούς και γενικούς λόγους. Οι ειδικοί λόγοι έχουν να κάνουν με τον αυθαίρετο τρόπο που προσδιορίζεται το λεγόμενο οργανικό τμήμα. Αφού καταλήστευσαν επί δεκαετίες (και εξακολουθούν να καταληστεύουν) το ΙΚΑ, λένε στον ασφαλισμένο πως οι εισφορές του ανταποκρίνονται μόνο σ’ ένα γελοίο ποσό. Ομως πιο σημαντικοί είναι οι γενικοί λόγοι. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου είναι… ευεργετούμενοι του αστικού κράτους.

Εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζουμε τη θέση ότι, επειδή η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο στην κοινωνία, που τον καρπώνεται αρπάζοντάς τον το κεφάλαιο, νομιμοποιείται να απαιτεί πλήρη ασφάλιση, με πλήρη χρηματοδότησή της από την αστική τάξη και το κράτος της. Να μην καταβάλλει δεκάρα ως ασφαλιστική εισφορά για σύνταξη, υγεία και ατυχήματα. Η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία πρέπει να υποχρεωθούν το κεφάλαιο και το κράτος τους, είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος της υπεραξίας που κλέβουν από την εργατική τάξη.

Με τη διάταξη της εγκυκλίου Χαϊκάλη η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ μειώνεται στα 392,7 ευρώ το μήνα (15 ΗΑΕ επί 26,18 ευρώ). Με άλλη διάταξη του Μνημονίου-3, όμως, οι ασφαλισμένοι που θα βγαίνουν στο εξής στη σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 67 δε θα παίρνουν ούτε καν τα 392,7 ευρώ, αλλά μόνο το λεγόμενο οργανικό τμήμα, μέχρι να κλείσουν τα 67!

Ποιοι εργάτες και εργαζόμενοι θα βγαίνουν στη σύνταξη πριν να κλείσουν τα 67;  Είναι περιπτώσεις εργαζόμενων, περισσότερο γυναικών, που με τις ισχύουσες μέχρι την ψήφιση του Μνημονίου-3 διατάξεις έβγαιναν με όριο  ηλικίας συνταξιοδότησης μικρότερο από τα 67, αλλά είχαν αρκετά χρόνια δουλειάς, που τους έδιναν το δικαίωμα να πάρουν αυτή την πενιχρή κατώτερη σύνταξη. Στο άρθρο μας με τίτλο  «Για την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 18ης Σεπτέμβρη, αναφερόμαστε αναλυτικά σ’ αυτό το θέμα. Δημοσιεύσουμε ξανά έναν από τους πίνακες από τον οποίο φαίνεται καθαρά, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα καταργούνται όλες οι λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.


Και ενώ η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου με το μνημονιακό νόμο 4336/2015 κατακρεούργησε τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις και αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο λαλίστατος Γ. Κατρούγκαλος, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 30 Σεπτέμβρη, έχει το θράσος να ισχυρίζεται, ότι δεν αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Προανάκρουσμα

Το πραξικόπημα Κατρούγκαλου, με το οποίο κατακρεούργησαν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, με μια απλή εγκύκλιο, χωρίς να υπάρχει διάταξη νόμου, δείχνει καθαρά την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η νέα σαρωτική αντιασφαλιστική ανατροπή.

Αρκετά πριν το Μνημόνιο-3, όταν βρισκόμασταν στην κορύφωση της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, λίγες μέρες πριν το «περήφανο δημοψήφισμα», η συγκυβέρνηση έστειλε στους ιμπεριαλιστές δανειστές προτάσεις που τις υπέγραφε ο ίδιος ο Τσίπρας. Σ’ αυτές τις προτάσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

♦ Εξέφραζε τη συμφωνία της με τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 και του 2012, προκρίνοντας την παραπέρα ενίσχυση του αντιασφαλιστικού τους περιεχόμενου: «Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 βελτίωσαν εν μέρει τη σταθερότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο προηγουμένως ήταν αποσπασματικό και δαπανηρό  και μετέφερε βάρη αστάθειας στις μελλοντικές γενιές. Ομως παραπέρα, απαιτούνται πολύ περισσότερα φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα για να συμπληρωθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του συστήματος».

♦ Προανήγγειλε σαρωτική αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, πέρα από τα πρώτα μέτρα (αυτά που υλοποιήθηκαν με το μνημονιακό νόμο 4336/2015): «Για να συμπληρωθεί το πακέτο, οι αρχές θα περάσουν στη δεύτερη φάση περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να εγκαθιδρύσουν τον Οκτώβρη του 2015 έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των εισφορών και των παροχών στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και της ενοποίησης των ξεχωριστών ταμείων. Στο σχεδιασμό αυτών των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι το βάρος της προσαρμογής θα είναι δίκαιο ώστε να εξασφαλίσει ότι θα προστατευθούν τα πιο ευπαθή νοικοκυριά, ενώ θα αποφευχθούν αδικαιολόγητα βάρη στις μελλοντικές γενιές και ότι θα υπάρχει ένας καθαρός δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και τις απονομές, έτσι που να ενθαρρύνεται η δηλωμένη εργασία και μακρύτεροι εργασιακοί βίοι».

Επαναλαμβάνουμε: αυτά δεν ήταν προτάσεις της τρόικας, ήταν προτάσεις της κυβέρνησης, που τις υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας και τις διαβίβασε στους δανειστές στις 22 Ιούνη (είναι το περιβόητο κείμενο των 11 σελίδων).

Εχει μια σημασία να τα θυμόμαστε αυτά, όχι μόνο για να ξέρουμε τι μας περιμένει αν δεν ξεσηκωθούμε (και μάλιστα σύντομα), αλλά και για να κρίνουμε τις καθησυχαστικές δηλώσεις που ακούγονται από τον Κατρούγκαλο και άλλους. Αυτές οι δηλώσεις έχουν τόση αξία όση είχαν όσα έλεγαν οι συριζαίοι όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Περασμένα ξεχασμένα

Ας θυμηθούμε τι έλεγαν οι συριζαίοι όταν συζητιόταν στη Βουλή ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010 (στις 6 και 7 Ιούλη του 2010).

Μ. Κριτσωτάκης (ειδικός αγορητής ΣΥΡΙΖΑ): «Εκείνο που διακρίνουμε είναι ότι έχει γίνει πια επιστήμη η διαστροφή των εννοιών, η διαστροφή των όρων, η διαστροφή της ίδιας της πραγματικότητας. Είναι ένα νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και διάφορα άλλα που θα πούμε παρακάτω. Αλλά, δεν κατεδαφίζει μόνο. Παράλληλα, δεν δίνει και καμμία προοπτική ανάκαμψης έστω στο μέλλον, έστω στο απώτερο μέλλον. Δεν είναι εξ ανάγκης. Είναι εκ της ιδεολογίας. Είναι από την ιδεολογία τη νεοφιλελεύθερη, είναι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τους δανειστές, από τις αγορές, που όλα αυτά συνοψίζονται στο μνημόνιο. Και μία εφαρμογή του μνημονίου στην πράξη είναι αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και η κατεδάφιση των εργατικών νόμων. Δεν έγιναν τέτοιες επεμβάσεις τέτοιου αντιλαϊκού χαρακτήρα, τόσο οξείες, ούτε από τις κατοχικές κυβερνήσεις, ούτε από την επταετία. Πείτε μου αν αυτό είναι υπερβολή, και αν είναι υπερβολή, εγώ σταματώ εδώ. Πείτε μου αν είναι υπερβολή».

Π. Λαφαζάνης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι με το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός συλλογικά στο πλαίσιο της Κυβέρνησης επιχειρούν ένα νέο Ιουλιανό πραξικόπημα. Επιχειρούν ένα νέο Ιουλιανό πραξικόπημα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού (…) Εδώ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας να ρυθμίζει κατά το δοκούν τις συντάξεις και μάλιστα με έναν τέτοιο απροσδιόριστο και αόριστο τρόπο, που οι συντάξεις μπορεί να οδηγηθούν με κυβερνητικές αποφάσεις και ερήμην της Βουλής σε εξευτελιστικά επίπεδα έως επίπεδα ανυπαρξίας».

Α. Τσίπρας (πρόεδρος): «Με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα (…) Δηλαδή με το καινούριο σύστημα θα παίρνουμε συντάξεις κάτω από το μισό απ’ ό,τι με το παλιό σύστημα. Με δυο λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έρχεται να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και να υιοθετήσει τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης, που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης (…) Και αναρωτιέμαι: Πόσο βαθιά μπορεί να είναι τελικά η ιδεολογική σας μετάλλαξη και πόση απόσταση τελικά μπορεί να έχει ο σοσιαλισμός από τη βαρβαρότητα; (…) Και θα πούμε για μία ακόμη φορά κι ας μαλλιάσει η γλώσσα μας, ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι ότι δίνει πολλά. Οι συντάξεις που παίρνουν οι Ελληνες είναι από τις χαμηλότερες κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση (…) Διότι εδώ έχουμε αλλαγή της δομής και του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, έχουμε αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης από ένα προνοιακό επίδομα στην πραγματικότητα. Διότι τα 360 ευρώ μηνιαίως δεν είναι κατοχύρωση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, όπως λέτε, εκτός αν πρέπει να επανακαθορίσουμε τον όρο της αξιοπρέπειας (…) Αμα μου βρείτε εσείς έναν εργαζόμενο σήμερα, πόσω δε μάλλον στις επόμενες δεκαετίες, που θα έχει σαράντα χρόνια συνεχούς ασφάλισης στα εξήντα πέντε και σε ένα ταμείο, όχι διαδοχικά ασφαλισμένο, θα είναι κατόρθωμα, να μου βρείτε έναν (…) Οκτακόσια δέκα ευρώ, κύριε Κουτρουμάνη, είναι σύνταξη αξιοπρέπειας για έναν εργαζόμενο με τριάντα πέντε έτη προϋπηρεσίας; (…) Να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να μην προσπαθούμε να παραπλανήσουμε τον κόσμο. Είναι βίαιες οι αλλαγές που εισαγάγετε. Και πρέπει να λέτε την αλήθεια, γιατί τότε είναι που, όπως είπε και ο κύριος Πρωθυπουργός, θα σας πάρουν με τις πέτρες».

Αυτά, το… μακρινό 2010. Το 2015 όχι μόνο επαινούν εκείνο το νόμο, που τον χαρακτήριζαν νόμο της κοινωνικής βαρβαρότητας, όχι μόνο κατακρεουργούν την κατώτερη σύνταξη σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που προέβλεπε εκείνος ο νόμος, αλλά ετοιμάζονται να τον εμπλουτίσουν σύντομα με… περισσότερη βαρβαρότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑύξηση 5.500% μεμιάς!
Επόμενο άρθρο Λευτεριά στην Εύη Στατήρη

Σχετικά Αρθρα

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

Εργατικά 19 Ιαν 2026, 09:14

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

«Μποναμάς» με απολύσεις εργατών στα Public

Εργατικά 27 Δεκ 2025, 20:01

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

Εργατικά 24 Δεκ 2025, 11:58

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

Εργατικά 22 Δεκ 2025, 12:03

Νόμιμη η απεργία-αποχή των διοικητικών των ΑΕΙ από τις διαγραφές φοιτητών – Αυτή είναι η απόφαση-κόλαφος στα μούτρα του Μητσοτάκη

Εργατικά 21 Δεκ 2025, 05:25
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή

21 Ιαν 2026, 12:38
Διεθνή

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

21 Ιαν 2026, 11:32
Παιδεία

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

21 Ιαν 2026, 09:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα γιαγιάς.

1924: Πεθαίνει ο Λένιν.

1957: Συμπλοκές Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο. Ελληνικά καταστήματα πυρπολούνται από Τούρκους, βανδαλισμοί.

1971: Επτά καταδίκες μελών του ΠΑΚ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1979: Συλλαμβάνονται εννιά βομβιστές που ανήκουν στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» και ευθύνονταν για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στους κινηματογράφους. Δύο εκ των συλληφθέντων (Χρ. Τζαβέλλας και Γ. Γεωργιάδης) είναι εν ενεργεία αξιωματικοί του στρατού, άλλοι τέσσερις καταζητούνται.

1980: Βόμβα στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Χημείου, Βασιλειάδη (ΕΛΑ).

1988: Απόπειρα κατά του αξιωματικού της DIA Τζορτζ Κάρος (17Ν).

1997: Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ φίλε Israel, […] η σημερινή σου παρουσία αποκτά μια θετική διάσταση στο πλαίσιο των ήδη άριστων και στρατηγικών αμυντικών μας σχέσεων. Γιατί η αμυντική μας συνεργασία πλέον, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα: Από την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα και τις κοινές ασκήσεις μέχρι τη στρατηγική σύγκλιση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία. […] Eνας άλλος πυλώνας συνεργασίας είναι η Τριμερής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, «3+1». Δηλαδή, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γενικά, λειτουργούμε ως ένας άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Oπως ξέρετε, στην περιοχή μας πολλά διακυβεύονται από αποσταθεροποιητικές πρακτικές, από αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου, από αμφισβήτηση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χωρίς να απειλεί οιονδήποτε, χωρίς να διεκδικεί οτιδήποτε. […] Oπως είναι φυσικό, «εκμεταλλεύτηκα» την παρουσία του Υπουργού στην Αθήνα, ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, του υπογράμμισα τον σταθεροποιητικό και έντιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, διατηρώντας αμυντικές σχέσεις με το Ισραήλ και εγκάρδιες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. […] Και, βέβαια, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και υποστηρίξαμε το δικαίωμα σας, κύριε Υπουργέ, για αυτοάμυνα. Και στηρίζουμε το αίτημα για την επιστροφή της σoρού και του τελευταίου ομήρου. […] Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μεταξύ μας αποτελούν πάντα ένα σκαλοπάτι για τη βελτίωση των σχέσεων μας, αλλά λειτουργούν και ως σταθεροποιητικός παράγων για την ευρύτερη περιοχή.

Nικος Δένδιας

(Ο Δένδιας υποδέχτηκε στην Αθήνα τον σφαγέα Ισραέλ Κατζ, δεξί χέρι του Νετανιάχου στη σιωναζιστική κυβέρνηση. Και επέλεξε να μην πει ούτε δυο τυπικά λόγια «ίσων αποστάσεων». Πλήρης ταύτιση με τους σιωναζιστές. Τους οποίους είχε το θράσος να χαρακτηρίσει παράγοντα σταθερότητας της περιοχής! Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις μισές χώρες της περιοχής και που προβάλλουν απροκάλυπτα ως στρατηγικό τους στόχο το «Μεγάλο Ισραήλ», ένα αυτοκρατορικό μόρφωμα που θα καταπιεί χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, και θα διαμελίσει άλλες, όπως η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Τουρκία! Ο Δένδιας άκουσε -συγκατανεύοντας- τον Κατζ να λέει -δύο φορές μάλιστα- ότι Ελλάδα και Ισραήλ «μοιράζονται κοινές αξίες». Τον άκουσε να ονοματίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που και το ελληνικό κράτος έχει ψηφίσει. Παραβιάζοντας το διεθνές στάτους που αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα της σιωνιστικής οντότητας το Τελ Αβίβ. O ελληνικός λαός πρέπει να βάλει τέρμα σ’ αυτή την ντροπή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo