Το σκληρό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και των δραματικών περικοπών των κοινωνικών δαπανών, που δεν υπερέβησαν οι συριζαίοι, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά δημαγωγικά έταζαν, επέβαλε και τον μειωμένο αριθμό εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Αλλωστε, αυτό ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο έπειτα και από τη «λίστα Βαρουφάκη», που προβλέπει νέο γενικό ψαλίδι «σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές)».
Το υπουργείο Παιδείας, βεβαίως, θα ισχυριστεί ότι ο μειωμένος αυτός αριθμός προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι οποίες, είναι γνωστό, ότι συμπεριφέρονται με καθαρά συντεχνιακή λογική, διαχειριζόμενες μια μίζερη πραγματικότητα μεγάλων κρατικών περικοπών, και όχι σαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που απαιτούν την πρόσβαση των νέων στο Πανεπιστήμιο με γενναία αύξηση των δαπανών.
Δίνοντας στη δημοσιότητα τον μειωμένο αριθμό των εισακτέων (σε σχέση με πέρυσι), το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαίωσε και την άποψη ότι το κακόφημο «σχέδιο Αθηνά», που πετσόκοψε πανεπιστημιακές σχολές και σχολές των ΤΕΙ, με στόχο τη δραματική συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το χτύπημα της τάσης της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, ήρθε για να μείνει.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2015-2016 ανέρχεται σε 68.345 θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 70.305. Εχουμε, δηλαδή, 1.960 θέσεις λιγότερες. Την πιο αποφασιστική μείωση, όμως, δέχθηκαν οι θέσεις εισακτέων για τα Πανεπιστήμια που πετσοκόφτηκαν κατά 2.535, ενώ αντίθετα οι θέσεις εισακτέων για τα ΤΕΙ αυξήθηκαν κατά 575. Συγκεκριμένα οι θέσεις εισακτέων για τα Πανεπιστήμια για το 2015-016 είναι 44.200 (πέρυσι 46.735) και για τα ΤΕΙ 24.145 (πέρυσι 23.570).
Τις θέσεις αυτές θα διεκδικήσουν συνολικά 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.
Συνεπώς αμέσως-αμέσως 33.163 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός των πυλών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:
♦ Ποσοστό 90% των θέσεων των ΑΕΙ και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
♦ Ποσοστό 10% των θέσεων των ΑΕΙ, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014.
♦ Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων.
♦ Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
♦ Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
Για τις σχολές των μπάτσων και των καραβανάδων, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
Την ίδια στιγμή, καθημερινά έχουμε δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο για το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα διατηρεί στο ακέραιο τις πανελλαδικές εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα με την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος-μπαλαντέρ, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες για την επιλογή περισσότερων σχολών από τους υποψήφιους. Και πάλι, όμως, αυτό το μέτρο λειτουργεί στην ουσία μόνο δημαγωγικά, καθώς οι θέσεις των εισακτέων είναι μειωμένες, ο αριθμός εισακτέων «κλειστός» και το μέτρο των πανελλαδικών εξετάσεων κανονική καρμανιόλα για τα όνειρα της νεολαίας.
Η προεκλογική εξαγγελία των συριζαίων για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Φρονίμως ποιών (για να μην τον κυνηγούν στη συνέχεια οι ψηφοφόροι του για μη εκπλήρωση των υπεσχημένων) ο νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές στο esos.gr: «Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης θα προκύψει μέσα από εξαντλητικό διάλογο, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία, τα οικονομικά δεδομένα και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας» (η υπογράμμιση δική μας).
Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε επίσης στην κατάθεση δυο τροπολογιών στο νομοσχέδιο του Κοντονή για τον αθλητισμό. Αφορούν: την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, τον τρόπο προαγωγής από τάξη σε τάξη στο Λύκειο και τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
♦ Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Η Τράπεζα θεμάτων δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Για την προαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
♦ Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.
Η Τράπεζα θεμάτων δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Για την προαγωγή των μαθητών στην Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5).
♦ Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Περικοπή περιπάτων και εκδρομών β) Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).
Σημειώνουμε πάντως, όχι χωρίς νόημα, ότι από τις τροπολογίες απουσιάζει ο τρόπος απόλυσης των μαθητών από το Λύκειο.
Τα ανακουφιστικά αυτά μέτρα για τους μαθητές, όπως και η απόσυρση του κατασταλτικού μέτρου της αναπλήρωσης των «χαμένων ωρών» στις περιπτώσεις των μαθητικών καταλήψεων-κινητοποιήσεων με παράταση του σχολικού έτους για τόσες ημέρες όσες διαρκεί η κατάληψη πέραν των τριών ημερών, είναι το «τυρί» για να μην αντιδράσει η εκπαιδευτική κοινότητα στη «φάκα», δηλαδή στα άλλα επώδυνα μέτρα που θα συνεχιστούν ή θα επιβληθούν επιπλέον.