Η κα Νίκη Κεραμέως, άγνωστο μέχρι πρότινος όνομα στην πολιτική σκηνή, φυτεύτηκε από τον Σαμαρά στην τρίτη θέση-παρακαλώ- του ψηφοδέλτιου επικρατείας της ΝΔ και εξελέγη βουλευτής. Οπως πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο είναι δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης και εταίρος στη Δικηγορική Εταιρία «ΚΕΡΑΜΕΥΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ», που εδρεύει στην Αθήνα και μέλος του «Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός».
Από την ιστοσελίδα δε, της Εταιρίας μαθαίνουμε τα εξής: «Στους πελάτες της Εταιρείας περιλαμβάνονται ενδεικτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας, της εκμετάλλευσης ακινήτων, της ναυτιλίας, της αεροπλοΐας, των κατασκευών, του εμπορίου, των ασφαλίσεων, της βιομηχανίας και του τουριστικού κλάδου.
Η πλειοψηφία των πελατών της Εταιρείας είναι διεθνείς».
Οπως αντιλαμβανόμαστε πίσω από τη συγκεκριμένη κυρία υπάρχει δύναμη κεφαλαίου, που της παρέχει τη δυνατότητα να στήνει ατομικό μηχανισμό. Τελευταία, η βουλευτής της ΝΔ φιλοδοξεί να πάρει πάνω της το σκιώδες χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Παιδείας, απ’ ό,τι φαίνεται από τις συχνές ερωτήσεις που κάνει στον υπουργό Παιδείας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ετσι κι αλλιώς η ΝΔ δεν έχει άλλο στέλεχος, έπειτα από τον παραγκωνισμό και τη μη εκλογή του Αρβανιτόπουλου.
Το περιεχόμενο των ερωτήσεων της Νίκης Κεραμέως φέρει έντονα το άρωμα της επιχειρηματικής αντίληψης στην Παιδεία. «Ανταγωνιστικότητα», «αποτελεσματικότητα», «μετρήσιμα κριτήρια απόδοσης», σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, προφανώς είναι το πιστεύω της.
Η Νίκη Κεραμέως ανησυχεί μήπως και υπάρξει κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία –κατ’ αυτήν- «αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του διοικητικού έργου των εκπαιδευτικών», μήπως υπάρξει κατάργηση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, καθώς και κατάργηση της συμμετοχής «της χώρας μας στο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση Μαθητών (διαγωνισμός PISA) του ΟΟΣΑ, δεδομένου ότι έχει ολιγωρήσει η προετοιμασία της πιλοτικής φάσης του διαγωνισμού».