Ξεσηκώθηκε η μαθητική νεολαία. Το σχολείο του βομβαρδισμού με αντιδραστικές, αναχρονιστικές, πολυάριθμες, ατάκτως ερριμμένες πληροφορίες, το σχολείο της αποστήθισης, του ανταγωνισμού, της βαθμοθηρίας, των εξοντωτικών εξεταστικών μαραθώνιων, της παραπαιδείας, των χιλιάδων κενών σε εκπαιδευτικούς, της υποχρηματοδότησης, το σχολείο που ευνοεί τους έχοντες και χαντακώνει τους αδύναμους κοινωνικά δεν τη γεμίζει, την πνίγει. Εκατοντάδες είναι πλέον τα κατειλημμένα σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι μαθητές κατέβηκαν και στους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις, φωνάζοντας ενάντια στο «νέο λύκειο», «την τράπεζα θεμάτων», για το «δικαίωμά τους στη μόρφωση» και για μια «ζωή με δικαιώματα».
Ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα να το περάσει στο «ντούκου», κάνοντας λόγο για γεγονός «που συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ενόψει του οροσήμου του Πολυτεχνείου». Γιατί γνωρίζει καλά ότι η κατάσταση στην Παιδεία -και την εργαζόμενη κοινωνία γενικότερα- είναι τέτοια που μια σπίθα αρκεί για να αρπάξουν φωτιά τα σχολεία από τις κινητοποιήσεις της μαθητικής νεολαίας, η οποία είναι «απρόβλεπτη». Και μπορεί μαθητικές καταλήψεις να έχουμε σχεδόν κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς, οι οποίες τα τελευταία χρόνια στη συνέχεια αποδυναμώνονται και φυλλοροούν, όμως, τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο έχουν γίνει εκρηκτικά, ενώ σε αυτά προστέθηκε και η ωρολογιακή βόμβα του «νέου σχολείου», με τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (τράπεζα θεμάτων) και τις νέες σκληρές διατάξεις για την προαγωγή από τάξη σε τάξη και την απόλυση από το Λύκειο.
Ταυτόχρονα, ο Λοβέρδος φρόντισε να ρίξει τα πρώτα βέλη της τρομοκρατίας ενάντια στους μαθητές. Εκανε λόγο για το γνωστό ΠΔ, με το οποίο τιμωρούνται οι μαθητές που κάνουν κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες, με παράταση του διδακτικού έτους για τόσες ημέρες όσες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών ημερών, νιώθοντας τάχα αγωνία για τη μόρφωση των παιδιών:
«Σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις» (Ανδρέας Λοβέρδος).
Στον υποκριτή υπουργό Παιδείας που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη μόρφωση των παιδιών, δίνουν πληρωμένη απάντηση με τον ευθύ, άμεσο, ουσιαστικό λόγο τους οι μαθητές του 3ου Λυκείου Αρτας:
«Προς όλους.
Σας μιλάμε εμείς, τα παιδιά σας, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι.
Δεν παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Δεν μας κουράζει η εκπαίδευση.
Την θέλουμε, την χρειαζόμαστε.
Ζητάμε την μόρφωση για να γίνουμε πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία.
Ομως, η πολιτεία αντί να μας βοηθήσει, βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές. Ισως να μην μας θέλει όλους μορφωμένους.
Ερχεται το νέο σύστημα του λυκείου με την τράπεζα θεμάτων.
Το σύστημα αυτό κάθε άλλο παρά αναπτύσσει την κριτική σκέψη μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχολείου.
Προωθεί τη βαθμοθηρία, δηλαδή οι μαθητές από την πρώτη λυκείου κιόλας προσπαθούμε σκληρά, για να φτάσουμε την καλύτερη απόδοση που θα μπορούσαμε να έχουμε σε όλα τα μαθήματα.
Ολη αυτή όμως η προσπάθειά μας γίνεται με στόχο ένα ‘’20’’ και όχι την ουσιαστική γνώση.
Δεν μας αφήνονται περιθώρια να κοιτάξουμε πίσω από τις σελίδες των βιβλίων, και όποιος αποπειραθεί θεωρείται αλλόκοτος και ενοχλητικός.
Μαθητές και καθηγητές γίνονται πιόνια στα χέρια ενός αναλυτικού προγράμματος, εργαλεία προκαθορισμένων οδηγιών.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.
Χάνεται κάθε δικαίωμα διαχείρισης της ‘’ύλης’’ από τον καθηγητή, ο οποίος δεν είναι πλέον σε θέση να την ‘’μεταλλάξει’’ με βάση τις ιδιαιτερότητες των μαθητών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τρέχουν μαθητές και καθηγητές πίσω από ένα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε φροντιστήρια επιβαρύνοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων-δυστυχώς- ελληνικών οικογενειών με στόχο να ολοκληρώσουν αυτή την πολυπόθητη ύλη για να τα καταφέρουν στις εξετάσεις.
Στηρίζεται στη στυγνή μάθηση και στη χρησιμοθηρική εκπαίδευση.
Η γνώση δεν είναι πια προσωπική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή, δεν είναι γνώση για μάθηση αλλά για επιδόσεις, τυποποιημένη, που μόνο όσοι καταφέρουν να πειθαρχήσουν και να παπαγαλίσουν θα μπορέσουν να βγουν στην ‘’αγορά’’.
Οι φτωχότερες οικογένειες που δεν έχουν, ούτε στο ελάχιστο, τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά στα φροντιστήρια είναι πλέον οι ‘’άτυχοι’’ τους οποίους το νέο σύστημα πετάει έξω.
Αυτή επομένως η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών.
Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της.
Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ‘’δεν κατάφεραν άλλοι να τα αλλάξουν όλα αυτά, επειδή το είπατε εσείς θα αλλάξει;’’.
Σε αυτή τη θέση ένας είναι ο αντίλογος.
Το πλέον γνωστό: ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΙ; Καθίστε και αναλογιστείτε το για λίγο.
Πρέπει να παλεύει κανείς με νύχια και με δόντια για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, και όχι να γίνεται παθητικός δέκτης των παγιωμένων απόψεων αλλά και των δεδομένων περιστάσεων.
Ζητάμε αλληλεγγύη από γονείς και καθηγητές, γιατί πρόκειται για μια οργανωμένη, με στόχο προσπάθεια και όχι μια επιπόλαια εφηβική έκρηξη.
Με ελπίδα
Το 15μελές Συμβούλιο του 3ου Λυκείου Αρτας».
ΥΓ: Εργο κατατρομοκράτησης των μαθητών ανέλαβαν και οι δυνάμεις καταστολής. Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Χολαργού και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Περικλής», άνδρες της ασφάλειας προσήγαγαν από διαφορετικά σημεία της πόλης τέσσερις μαθητές του Λυκείου στο αστυνομικό τμήμα «προληπτικά για εξακρίβωση στοιχείων» και «αστυνομικοί κυνήγησαν δυο μαθητές του Γυμνασίου, τους οποίους υποπτεύθηκαν για διάρρηξη της εισόδου του 1ου Γυμνασίου, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους προσήγαγαν στο Α.Τ. Χολαργού. Ενας εξ αυτών χτύπησε με κλωτσιές τον ένα μαθητή στο σώμα και με γροθιά στο πρόσωπο, ενώ τον κλώτσησε στη συνέχεια και μέσα στο αστυνομικό τμήμα». Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έκαναν για το λόγο αυτό πορεία διαμαρτυρίας προς το ΑΤ Χολαργού.