Με μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στην πολιτική της στρατιωτικής χούντας που προσπαθεί να επιβάλει τη σιωπή του τρόμου στα πανεπιστήμια ξεκίνησε στις 11 Ο-κτώβρη η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην Αίγυπτο.
Η επιχείρηση καταστολής ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, με την απόφαση του στρατηγού Σίσι να τροποποιήσει το νόμο διοίκησης των πανεπιστημίων. Με την τροποποίηση καταργήθηκε η εκλογή της διοίκησης των πανεπιστημίων και δόθηκε στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει τους προέδρους των πανεπιστημίων και των σχολών για τετραετή θητεία, με βάση την πρόταση μιας επιτροπής που σχηματίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο των Πανεπιστημίων. Δίνει επίσης το δικαίωμα στον πρόεδρο να απολύει τη διοίκηση ενός πανεπιστημίου πριν τη λήξη της θητείας της, μετά από αίτηση του Ανώτατου Συμβουλίου των Πανεπιστημίων, σε περίπτωση που παραμελεί τα καθήκοντά της ή δεν καταφέρνει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Με άλλα λόγια, αυτοί που διορίζονται θα είναι πιστά μαντρόσκυλα της στρατιωτικής χούντας στα πανεπιστήμια.
Η πρεμούρα της χούντας να πνίξει κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης στα πανεπιστήμια είναι τόση που παίρνει η μπάλα και τους καθηγητές. Μια άλλη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο ενός πανεπιστημίου να απολύει καθηγητές σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι για κάποια παραβίαση του νόμου, όπως συμμετοχή σε διαμαρτυρία που εμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, αναστολή μαθημάτων, παρεμπόδιση διεξαγωγής εξετάσεων, ενθάρρυνση, υποκίνηση ή υποστήριξη διαδηλωτών, σκόπιμη καταστροφή πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και υποκίνηση βίας ή εξέγερσης στο πανεπιστήμιο.
Τις τροποποιήσεις του νόμου για τα πανεπιστήμια ακολούθησε σειρά αποφάσεων από προέδρους πανεπιστημίων (πρώτα του προέδρου του Πανεπιστημίου του Καΐρου και έπειτα του προέδρου του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας), που απαγόρευσαν τις πολιτικές δραστηριότητες των φοιτητών και τη λειτουργία φοιτητικών συλλογικοτήτων που συνδέονται με θρησκευτικά ή πολιτικά κινήματα και κόμματα στο χώρο του πανεπιστημίου. Ηδη, στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας εκδόθηκε απόφαση να διαλυθούν εφτά φοιτητικές συλλογικότητες που συνδέονται όχι μόνο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και με κοσμικά κόμματα, όπως το «Ισχυρή Αίγυπτος», το «Αλ Ντουστούρ» και «Ελεύθεροι Αιγύπτιοι».
Εκτός από τις τροποποιήσεις του νόμου για τα πανεπιστήμια και την απαγόρευση της πολιτικής δράσης στους πανεπιστημιακούς χώρους, η στρατιωτική χούντα παίρνει έξτρα μέτρα ασφάλειας στην προσπάθεια να θέσει υπό τον ασφυκτικό έλεγχό της τα πανεπιστήμια. Ανέθεσε σε μια ιδιωτική εταιρία ασφάλειας, τη Falcon, τον έλεγχο των πανεπιστημιακών χώρων, της ταυτότητας και των πραγμάτων των φοιτητών, των εργαζόμενων και των καθηγητών με ανιχνευτές μετάλλων που έχουν τοποθετηθεί στις πύλες δεκαπέντε πανεπιστημίων. Η εταιρία αυτή θα χρησιμοποιεί σκύλους για τον εντοπισμό βομβών και θα παρέχει προσωπικό εκπαιδευμένο για «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις. Εξω και γύρω από τα πανεπιστήμια έχουν αναπτυχθεί μόνιμα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα επεμβαίνουν αμέσως για να αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις ή κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πανεπιστημιακούς χώρους. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κάμερες στον περίβολό τους και έχουν χτιστεί νέοι ενισχυμένοι τοίχοι γύρω απ’ αυτά.
Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές σε όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά πανεπιστήμια από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, στις οποίες συμμετέχουν φοιτητές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 12 Οκτώβρη στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ, κατά τις οποίες οι φοιτητές κατέστρεψαν ανιχνευτές μετάλλων που είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στις πύλες των πανεπιστημίων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που εισέβαλε με θωρακισμένα οχήματα στα πανεπιστήμια. Στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας κατέστρεψαν τις ηλεκτρονικές πύλες με βόμβες μολότοφ και συγκρούστηκαν με τους σεκιουριτάδες της Falcon. Σε δύο ακόμη τουλάχιστον πανεπιστήμια, τα Helwan και Assiut, σημειώθηκαν συγκρούσεις των φοιτητών με προσωπικό της Falcon, ενώ έχουν γίνει συλλήψεις δεκάδων φοιτητών.