Τα 5,4 δισ. δολάρια φτάνουν οι δωρεές που συγκεντρώθηκαν για την ανοικοδόμηση της Γάζας την Κυριακή 12 Οκτώβρη στο Κάιρο. Στους δωρητές συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και άλλα κράτη όπως τα αμερικανόδουλα καθεστώτα του Κόλπου, τα οποία είτε βοηθούν τους σιωνιστές να μακελεύουν τον παλαιστινιακό λαό είτε τηρούν σιγήν ιχθύος μπροστά στα συνεχόμενα σιωνιστικά εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και της καταδίκης 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων στη χειρότερη εξαθλίωση.
Ακόμα και αυτή τη «βοήθεια», από την οποία μόλις η μισή θα πάει στη Γάζα, ενώ την υπόλοιπη θα τη διαχειριστεί ο Αμπάς όπως κρίνει, που παραμένει ακόμα σε επίπεδο διακηρύξεων, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν σαν όχημα οι σιωνιστές για να προωθήσουν την απαίτησή τους για αφοπλισμό της Αντίστασης, προκειμένου να δώσουν τις «ευλογίες» τους για τη χορήγησή της. Η συνέλευση των δωρητών απέρριψε ομόφωνα αυτή την απαίτηση των σιωνιστών, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ και βάθυνε ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα. Η απόρριψη της πρότασης για αφοπλισμό δείχνει ακόμα μια φορά ποιος ήταν ο νικητής της τελευταίας αναμέτρησης στη Γάζα μεταξύ της Αντίστασης και των σιωνιστών, αλλά και την αλλαγή των συσχετισμών στην περιοχή. Με μια οργισμένη δήλωσή του ο ακροδεξιός υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ κάλεσε τους δωρητές να μη σπαταλάνε τα λεφτά τους σε άχρηστες δωρεές, αφού το Ισραήλ σύντομα πρόκειται να εισβάλει ξανά στη Γάζα για να επιβάλλει τους όρους του στην Αντίσταση.
Συν τοις άλλοις, εκπρόσωποι των σιωνιστών δήλωσαν ότι έχουν συμφωνήσει με τον ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα ελέγχει πού θα ξοδεύονται τα χρήματα από τη διεθνή χρηματοδότηση, ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς για την ανανέωση του οπλοστασίου της. Οι ίδιοι βέβαια αναφέρουν ότι ένας τέτοιος μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός και στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει τα μέσα για να ελέγξει πού θα πάνε τα χρήματα, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι πρακτικά δεν μπορούν να επιβάλουν τον αφοπλισμό της Αντίστασης με κανένα τρόπο.
Οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης κρατούν κριτική στάση απέναντι στη χορήγηση της «βοήθειας» από αυτούς που τις έχουν κατατάξει στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Ο Γιούσεφ αλ Χασάινε, στέλεχος στης Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσε ότι «οι Αμερικάνοι και η Δύση προσπαθούν να δέσουν τις δωρεές με την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των Παλαιστινίων να ξαναχτίσουν ό,τι γκρέμισε η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα». Ο Ισμαΐλ Χανίγια, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, την ημέρα που γινόταν το συνέδριο των δωρητών στο Κάιρο δήλωσε: «Περιμένουμε με μεγάλη προσμονή ένα διαφορετικό συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, διαφορετικό από τα προηγούμενα, από τα οποία η Γάζα δεν βοηθήθηκε στο ελάχιστο».