Οσοι έχουν πάρει στα σοβαρά τις δημαγωγικές κορώνες του Λοβέρδου και πιστεύουν ότι επίκειται οσονούπω νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, ας κρατάνε μικρό καλάθι.
Διότι, ως γνωστόν, υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι των αφεντικών της τρόικας για τις προσλήψεις, ενώ εκκρεμούν οι διορισμοί επιτυχόντων εκπαιδευτικών από τον προηγούμενο ακόμη διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε γραπτώς στη Βουλή ο Λοβέρδος
– εκκρεμεί ο διορισμός των υπόλοιπων διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008 (60%) που ανέρχονται σε 406 άτομα.
– εκκρεμεί ο διορισμός του αντίστοιχου ποσοστού (40%) των εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα προσωρινών αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία, που ανέρχονται σε 262 άτομα.
– οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί στον πίνακα του 24μηνου ανέρχονται σε 554 άτομα.
– οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί στον πίνακα του 30μηνου ανέρχονται σε 423 άτομα.
Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει επίσης ότι «με βάση τα ανωτέρω, μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και για όσο αυτή παρατείνεται, προηγείται ο διορισμός των υπόλοιπων διοριστέων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 (60%) και των εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα προσωρινών αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (40%), ενώ με βάση τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες (παρ. 8,9 και 10 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010) δύναται να πραγματοποιηθεί ο διορισμός εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία 30 μηνών».
Το λογικότατο ερώτημα που πρέπει να απευθύνει κάποιος στον εαυτό του είναι γιατί οι θεματοφύλακες του κεφαλαίου και διαχειριστές της κρίσης προς όφελός του, να κάνουν νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, δημιουργώντας νέα δεξαμενή διοριστέων που θα πιέζει για το αυτονόητο, όταν υπάρχουν ήδη τόσες εκκρεμότητες διορισμών, όταν μπορούν να καλύπτουν τα κενά με Τιραμόλα εκπαιδευτικούς μισής ζωής και μισού μεροκάματου (ΕΣΠΑ, αναπληρωτές, ωρομίσθιους), που δεν θα πληρώνονται μάλιστα και το καλοκαίρι; Και όταν «οι υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες» γίνονται λάστιχο με τις συνεχείς συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθείς τάξεις;
Στο θέμα έβαλε «πάγο» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτερος φανατικός βαστάζος της τρόικας, που θύμισε το πρώτο άρθρο του Ν.4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016), σύμφωνα με το οποίο μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2016, ο αριθμός των προσλήψεων δε μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το λόγο ένα προς πέντε (μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις). Στις παρεμβάσεις του ΜΠΔΣ 2013-2016 η ανάλογη πρόβλεψη για τους διορισμούς διδακτικού προσωπικού στο υπουργείο Παιδείας είναι 1/10 (στην πράξη, βέβαια, ο λόγος αυτός έχει ξεπεράσει το 1/30).
Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως όλες οι κινήσεις των διάφορων υπουργείων που αφορούν προσλήψεις πρέπει να περνούν από την αφεντιά του. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «εξετάζει όλες τις περιπτώσεις διορισμών που εκκρεμούν… εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των ανωτέρω περιορισμών και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης για την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων ανά Υπουργείο».
Εμφανιζόμενος δε, σε εκπομπή του STAR δήλωσε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ μέχρι το 2015 υπάρχουν αυστηρά πλαίσια όσον αφορά τον αριθμό μόνιμων προσλήψεων που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.