Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς για τη λειτουργία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» έγινε περισσότερο για να μην υπάρξουν κολλήματα στη συνέχιση των συνομιλιών με τους σιωνιστές για την άρση του εμπάργκο, παρά για να αποτελέσει μία πραγματική πρόοδο στη «συμφωνία συμφιλίωσης» που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο οργανώσεων. Γιατί πέρα από τις δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και την επανάληψη της δέσμευσης επί των συμφωνηθέντων στη συμφωνία του Απρίλη του 2011 (βλ. https://www.eksegersi.gr/issue/641/Διεθνή/10235.Συμβιβάζοντας-τα-ασυμβίβαστα), πέρα από τη δέσμευση για την πληρωμή των δημόσιων υπάλληλων χωρίς διάκριση (αν δηλαδή διορίστηκαν από τη Χαμάς ή τη Φατάχ) μέσω κάποιου διεθνούς οργανισμού που δεν κατονομάστηκε, το ζήτημα-αγκάθι, δηλαδή η συγκρότηση των δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα δεν συμφωνήθηκε στις πρακτικές του λεπτομέρειες.
Η ουσία είναι μία. Θα επιτραπεί να κάνουν κουμάντο οι πραιτοριανοί του Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας; Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Μαρτζούκ, σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη στην λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Ακμπάρ (https://english.al-akhbar.com/content/hamas’-abu-marzouk-all-palestinians-‘object’-talks-between-palestinian-authority-and-israel), υποστήριξε ότι οι 3.000 Παλαιστίνιοι που δούλευαν παλιότερα στις δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα και να ενταχθούν στις υφιστάμενες δυνάμεις, όμως αυτοί που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα (βλ. Νταχλάν και σία) θα πρέπει να είναι έτοιμοι να περάσουν από τη «νόμιμη διαδικασία», δηλαδή να δικαστούν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο σημείο τριβής ανάμεσα στον Αμπάς και τη Χαμάς στη Γάζα. Οπως και η συγκρότηση των ενιαίων δυνάμεων ασφαλείας, που όπως είπε ο Μαρτζούκ θα καθυστερήσει, καθώς δεν έχει ακόμα καθοριστεί η σύσταση της «υψηλής επιτροπής» που θα αναλάβει αυτό το έργο.
Η επιτροπή αυτή, σύμφωνα με τον Μαρτζούκ, θα προκύψει μέσω διορισμών με προεδρικά διατάγματα, αλλά και μέσω διορισμών από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ενώ φαίνεται πως της επιτροπής θα ηγηθεί η Αίγυπτος. Εκεί είναι που μπορεί να περιπλακούν τα πράγματα, μιας και η αμερικανόδουλη Αίγυπτος με τον επίσης αμερικανόδουλο Αμπάς θα κάνουν τα πάντα για να ελέγξουν την επιτροπή και να ηγηθούν των δυνάμεων ασφαλείας που θα κληθούν να εφαρμόσουν «το νόμο και την τάξη» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενα δεύτερο θέμα που δεν επιλύθηκε είναι αυτό των περασμάτων. Ο Μαρτζούκ είπε ότι το ζήτημα του ανοίγματος του περάσματος της Ράφα (το οποίο μέχρι σήμερα ανοίγει περιορισμένα) δε συζητήθηκε καθόλου, καθώς η Αίγυπτος περιμένει να ολοκληρωθεί η συγκρότηση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» προκειμένου να διαπραγματευτεί μόνο μαζί της για το ζήτημα (και όχι με τις οργανώσεις). Ούτε όμως τα μέλη της επιτροπής που θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας έχουν καθοριστεί ακόμα. Οσο για το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, αναμένεται από τον Αμπάς διάταγμα για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών (βουλευτικών), οι οποίες σύμφωνα με τη συμφωνία θα διεξαχθούν εντός το πολύ ενός χρόνου. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, εκλογές όμως όχι. Για τις προεδρικές εκλογές ο Μαρ- τζούκ δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Αυτό όμως στο οποίο ήταν κάθετος ήταν η ανάγκη διακοπής των διαπραγματεύσεων που έκανε μέχρι τώρα ο Αμπάς με τους σιωνιστές, πέρα από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν στο τέλος του μήνα με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Τα δύσκολα για την εφαρμογή της συμφωνίας Χαμάς-Φατάχ, δεν έχουν περάσει. Αντίθετα, τώρα αρχίζουν…