Δε χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες για να φανεί ότι οι νικητήριες ιαχές που ακολούθησαν την κατάληψη του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ από τον ουκρανικό κυβερνητικό στρατό ήταν πρόωρες και σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες. Η τακτική, όπως φαίνεται, υποχώρηση των ανταρτών στις 5 Ιούλη από τις πόλεις αυτές, που πολιορκούνταν από το στρατό, έδωσε τη δυνατότητα στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού και στην κυβέρνηση του Κιέβου να καυχιούνται ότι έχουν κερδίσει το πάνω χέρι στον πόλεμο και στον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο να δηλώνει με προφανή αλαζονεία ότι προϋπόθεση της εκεχειρίας είναι η άνευ όρων κατάθεση των όπλων από τους αυτονομιστές αντάρτες.
Ομως η προέλαση του κυβερνητικού στρατού σταμάτησε πολύ γρήγορα και μαζί της οι θριαμβολογίες και οι αλαζονικές δηλώσεις. Οι αντάρτες που υποχώρησαν από το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ κατέφυγαν στο Ντονέτσκ, όπου θα κριθεί η έκβαση της αναμέτρησης. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι η στασιμότητα στην εξέλιξη του πολέμου και η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.
Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί στο Ντονέτσκ, όπου οι αυτονομιστές αντάρτες ενισχύουν τις θέσεις τους και οχυρώνονται για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη επίθεση. Ομως στο Ντονέτσκ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα για τον κυβερνητικό στρατό. Γιατί είναι μια μεγάλη βιομηχανική πόλη με ένα εκατομμύριο πληθυσμό, γι αυτό και δεν είναι εύκολη απόφαση η προσφυγή σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο να εφαρμοστεί ο αποκλεισμός και η πολιορκία της πόλης μέχρι να εξοντωθούν ή να καταθέσουν τα όπλα οι αντάρτες, όπως έγινε στο Σλαβιάνσκ. Οπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Associated Press» (12/7/14), ο ουκρανικός στρατός έχει στήσει πολλά σημεία ελέγχου στους κεντρικούς δρόμους, όπου βλοσυροί στρατιώτες ελέγχουν βιαστικά διαβατήρια και αυτοκίνητα. Ωστόσο, είναι εύκολο να παρακάμψει κάποιος τα σημεία ελέγχου μέσω επαρχιακών και αγροτικών δρόμων που περνούν μέσα από χωράφια με ηλιοτρόπια και μικρά χωριά. Η τρίτη επιλογή είναι η εισβολή στην πόλη που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο και μεγάλες απώλειες στις γραμμές του.
Σημειωτέον ότι οι αυτονομιστές αντάρτες κρατούν τις θέσεις τους στην περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού, κυρίως σε σημεία ελέγχου και φυλάκια, σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με σημαντικές απώλειες. Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, 11 – 12 Ιούλη, σκοτώθηκαν 23 και τραυματίστηκαν 93 ουκρανοί στρατιώτες σε επιθέσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα, ενώ σημειώθηκαν 17 επιθέσεις σε σημεία ελέγχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού. Γεγονός που δείχνει ότι οι αντάρτες διατηρούν την ικανότητα να προκαλούν σοβαρά πλήγματα στα κυβερνητικά στρατεύματα. Συνολικά, οι απώλειες του ουκρανικού στρατού μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία ανέρχονται σε 258 νεκρούς και 922 τραυματίες, ενώ παραμένουν αιχμάλωτοι 45 ουκρανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλότων του στρατιωτικού αεροσκάφους Antonov An-26, που καταρρίφθηκε από τους αντάρτες στις 14 Ιούλη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας στις 15 Ιούλη.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του Κιέβου βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ανεβάζει τους τόνους στην πολεμική της κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε με πυρά από το ρωσικό έδαφος, ότι ρώσοι αξιωματικοί και στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με τους αυτονομιστές αντάρτες, ότι συγκεντρώνει ξανά στρατεύματα στα ρωσοουκρανικά σύνορα κ.ά. Με στόχο να σπρώξει τους αμερικάνους και ευρωπαίους πάτρωνές της να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία με την απειλή νέων κυρώσεων.
Παρά το χαμηλό και συναινετικό προφίλ που κρατά το Κρεμλίνο στην ουκρανική κρίση, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία με κάθε τρόπο και μέσο προκειμένου να πετύχει το στόχο της ομοσπονδοποίησης της χώρας, να διατηρήσει την οικονομική και πολιτική επιρροή της στην ανατολική Ουκρανία και να μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος έχει μακρύ δρόμο ακόμη.