Γράφαμε στο φύλλο μας στις 11 Γενάρη, ότι με παρέμβαση Μητσοτάκη αποσύρθηκε η τροπολογία 1073/32 7-1-2014, που είχε κατατεθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και υλοποιούσε το πρώτο, «μετέωρο» βήμα των «προτάσεων» Αρβανιτόπουλου για τους διοικητικούς των ΑΕΙ. «Μετέωρο», επειδή η σχετική τροπολογία απλά έδινε το δικαίωμα στους μόνιμους καθώς και στους αορίστου χρόνου διοικητικούς να ζητήσουν την ένταξή τους στις προβλεπόμενες στο άρθρο 29 του ν. 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) κατηγορίες ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Η τροπολογία δεν προσέφερε καμιά εγγύηση ότι θα προσλαμβάνονταν όλοι οι υπό διαθεσιμότητα διοικητικοί, ενώ δεν προσδιόριζε τις κενές ή τις νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί από τον Οργανισμό του κάθε ιδρύματος, που ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί.
Η απόσυρση θορύβησε αρκετούς από τους διοικητικούς υπαλλήλους –κυρίως του ΕΜΠ- που είχαν πιστέψει τις δηλώσεις του καθηγητικού κατεστημένου και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του Περισσού ότι το υπουργείο θα υλοποιούσε τα «συμπεφωνημένα», προκειμένου να σταματήσουν την απεργία τους. Οι τελευταίοι, λειτουργώντας πλέον ως μακρύ χέρι του υπουργού στα πανεπιστήμια, έσπευσαν να τα «μπαλώσουν», επινοώντας ευφάνταστες δικαιολογίες, αρχικά ότι ευθύνεται η γραμματέας της βουλής που κατέθεσε λάθος βερσιόν της τροπολογίας (!) και μετέπειτα ότι η τροπολογία «φωτογράφιζε» υπερβολικά το ΕΜΠ (!!) και ο Αρβανιτόπουλος είχε πρόβλημα με τους κυβερνητικούς του συναδέλφους.
Μια βδομάδα μετά, ο Αρβανιτόπουλος επανήλθε με την τροπολογία 1093/16 13.1.2014 σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτή την τροπολογία το «μετέωρο» βήμα της δυνατότητας των μόνιμων και αορίστου χρόνου διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ αφαιρείται! Αυτό που μένει είναι ουσιαστικά ό,τι προβλέπει έτσι κι αλλιώς ο νόμος-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου (ν. 4009/2011, άρθρο 79, παρ. 3): συγχώνευση όλων των ειδικοτήτων εργαστηριακού και ερευνητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια σε θέσεις ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.
Τι νέο κομίζει η νέα τροπολογία; Απλώς, επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας αυτής προτού συγκροτηθεί ο περιβόητος Οργανισμός σε κάθε ίδρυμα και πάλι με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθεί ΠΔ μετά από πρόταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όπως προβλέπει το άρθρο 29 του νόμου Διαμαντοπούλου. Στην ουσία, ο υπουργός εμπαίζει προκλητικά τους διοικητικούς υπαλλήλους, αφού δεν προχωράει τη «συμφωνία» ούτε κατά ένα «ιώτα».
Το «τυράκι» στη νέα τροπολογία είναι ότι επιτρέπει και την επίσπευση της διαδικασίας που προβλέπει ήδη (περίπτωση δ, της παρ. 3, του άρθρου 79) ο νόμος Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα, οι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου να μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατηγορία ΕΔΙΠ εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι κάτοχοι διδακτορικού, βέβαια, είναι ελάχιστοι σε σχέση με την πλειοψηφία των πτυχιούχων διοικητικών υπαλλήλων.
Το υπουργείο σε αυτή τη φάση έχει καταφέρει, δυστυχώς, να πείσει αρκετούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στη δουλειά. Χωρίς αυτούς τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τα γεγονότα, όμως, πλέον μιλάνε από μόνα τους, «ωρύονται». Οι πραματευτάδες του υπουργείου στα πανεπιστήμια, που θα σπεύσουν να πουλήσουν ως «νίκη» την ψήφιση της τροπολογίας, πρέπει να απομονωθούν. Ηδη έχουν ξεσκεπαστεί και ξεφτιλιστεί. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μόνο με την πίεση του αγώνα και την απειλή ενός νέου ξεσηκωμού μπορούν να περιμένουν άσπρη μέρα. Αλλιώς, με το πέρας του οχτάμηνου της διαθεσιμότητας, έρχονται οι απολύσεις.