Οταν ο Πάγκαλος έκανε δηλώσεις και αρθρογραφούσε στις φυλλάδες του συγκροτήματος Ψυχάρη υπέρ μιας εκλογικής συνεργασίας (σε ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επισείοντας τον κίνδυνο εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ, στη Χαρ. Τρικούπη τον αντιμετώπιζαν σαν κάποιο γραφικό απόμαχο της πολιτικής, που δεν έχει καμιά οργανική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Οταν λέει το ίδιο πράγμα ο Λ. Γρηγοράκος, πέφτει μούγκα και περιττεύει κάθε ειρωνικό σχόλιο, επώνυμο ή ανώνυμο. Γιατί ο Γρηγοράκος δεν είναι μόνο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου.
Ερωτώμενος («Ελευθερία» της Λάρισας) για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στις περιφερειακές εκλογές, ο Γρηγοράκος απάντησε: «Γιατί νη μη γίνει; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι δύο κόμματα αρχών (sic!) και το καθένα έχει μεγάλη ιστορία και δεν αναιρεί κανένα από τα κόμματα την ιστορία του και τις αρχές του. Απλούστατα αυτή τη στιγμή, κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον έχουν παραμερίσει το κομματικό συμφέρον».
Επισήμως δεν υπήρξε καμιά αντίδραση για τη δήλωση Γρηγοράκου και μόνο ο Σαχινίδης «τουϊτάρισε» ότι πρόκειται για αυστηρά προσωπικές απόψεις, με τις οποίες ο ίδιος διαφωνεί και οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο ΠΑΣΟΚ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γρηγοράκος δεν ενήργησε ερήμην του Βενιζέλου. Το αν θα υλοποιηθεί μια τέτοια γραμμή μένει να το δούμε. Σε κάποια έκταση, όμως, αναμένεται να υλοποιηθεί, αφού η ΝΔ δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει τον Σγουρό στην Αττική και ασφαλώς θα πάρει ανταπόδοση με «πράσινη» στήριξη σε άλλες περιφέρειες. Σε γενική κλίμακα κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί θα έστρωνε βούτυρο στο ψωμί του Κουβέλη και του Λοβέρδου. Περισσότερο ως προανάκρουσμα του νέου εκλογικού νόμου, που παζαρεύεται στο παρασκήνιο («βρισκόμαστε στα τελειώματα» δήλωσε ο Σαμαράς) πρέπει να εκληφθούν οι δηλώσεις Γρηγοράκου. Το ΠΑΣΟΚ θα τον δεχτεί, προκειμένου να κρύψει τη γύμνια του σε δήμους και περιφέρειες και να χτίσει συνεργασίες με τη ΝΔ όπου μπορεί.