Την ίδρυση της δικής της εταιρίας εξόρυξης και εμπορίας πετρελαίου ανακοίνωσε η μια από τις δυο κυβερνήσεις του αυτόνομου κρατιδίου της Κυρηναϊκής στη Λιβύη, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, οξύνοντας την κόντρα μεταξύ της επίσημης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη και των δυο κυβερνήσεων της Κυρηναϊκής.
Η συγκεκριμένη κίνηση χαρακτηρίζεται ως συμβολική, αφού καμία εταιρία προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει πετρέλαιο από την Κυρηναϊκή. Παράλληλα, τα ιμπεριαλιστικά κράτη που πήραν μέρος στην επέμβαση στη Λιβύη επιθυμούν διακαώς το σχηματισμό μια δυνατής κεντρικής εξουσίας, η οποία θα φέρει σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Λιβύης, αποτρέποντας τον κατακερματισμό που θα φέρει η εδραίωση μια αυτόνομης κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της κεντρικής κυβέρνησης Αλί Ζεϊντάν σήκωσε το γάντι της αντιπαράθεσης, τουλάχιστον στα λόγια, παίρνοντας πίσω την υπόσχεσή του ότι δε θα καταστείλει με το στρατό την κίνηση αυτονόμησης της Κυρηναϊκής. Την Κυριακή 10 Νοέμβρη δήλωσε: «Εχουμε δώσει στις ομάδες των αυτονομιστών δέκα μέρες περιθώριο να παραδώσουν τον έλεγχο της περιοχής στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν θα αντιμετωπιστούν αναλόγως».
Η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου έχει καταρρεύσει, με την παραγωγή να έχει πέσει από το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, που ήταν πριν τον πόλεμο, σε μόλις 250.000, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τα κρατικά έσοδα, τα οποία βασίζονται κυρίως στα κέρδη από το πετρέλαιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζεϊντάν, σε ομιλία του σε καμπάνια ενάντια στις μιλίτσιες, την οποία οργανώνει η κυβέρνηση της Τρίπολης, κάλεσε τους Λίβυους να υποστηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις μιλίτσιες, αλλιώς είναι πιθανό να υπάρξει χερσαία επέμβαση ξένων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν η βία και η τρομοκρατία που κυριαρχούν στη Λιβύη και δημιουργούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Προς το παρόν, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μοιάζει πιθανό, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται στο μέλλον, όσο η κυβέρνηση της Τρίπολης αδυνατεί να εδραιώσει την κυριαρχία της στο σύνολο της χώρας και να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στη Λιβύη. Βέβαια, επέμβαση ξένων δυνάμεων έγινε μετά τη δολοφονία του αμερικάνου πρεσβευτή στη Λιβύη, το Σεπτέμβρη του 2012, με την εγκατάσταση αμερικάνων πρακτόρων και στρατιωτικών, οι οποίοι είχαν ως αποστολή να εντοπίσουν τους δολοφόνους του πρέσβη, αλλά κυρίως να εκπαιδεύ-σουν τμήματα του λιβυκού στρατού. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε και οι αμερικάνοι πράκτορες και στρατιωτικοί αποχώρησαν από τη χώρα.