Δεν είναι η πρώτη φορά που ντόπιοι φύλαρχοι και μιλίτσιες εκφράζουν την πρόθεσή τους να αυτονομηθεί το πλούσιο σε πετρέλαιο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, επονομαζόμενο και Κυρηναϊκή. Αυτή τη φορά, όμως, πήγαν ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, με υπουργικά χαρτοφυλάκια για όλους τους τομείς διακυβέρνησης, εκτός από αυτούς της Αμυνας και των Εξωτερικών. Παράλληλα, ανακοίνωσαν την ίδρυση αυτόνομου κράτους στην περιοχή η οποία ονομάζεται Κυρηναϊκή ή Μπάρκα. Η νέα κυβέρνηση είναι αυτή που αναλαμβάνει να διαχειρίζεται την κρατική βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και να χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου τα κέρδη, τα οποία θα επενδύει όπου αυτή κρίνει σκόπιμο, χωρίς να λογοδοτεί στην επίσημη κυβέρνηση που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Να σημειωθεί ότι η ανατολική Λιβύη διαθέτει το 60% των αποθεμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας,μεταξύ των οποίων η Βεγγάζη και το Τομπρούκ. Δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της υποστήριξης που απολαμβάνει η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση στην αυτονομημένη περιοχή, σύμφωνα όμως με το Associated Press ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται σ’ αυτή ελέγχουν αυτή τη στιγμή όλη τη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, διακόπτοντας την παραγωγή όποτε θέλουν και ρίχνοντας τη συνολική παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα σε μόλις 600 χιλιάδες. Η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει δηλώσει ότι αρνείται την αυτονόμηση της ανατολικής Λιβύης και προειδοποιεί ότι θα βομβαρδίσει όποιο πλοίο προσεγγίσει την περιοχή για να φορτώσει πετρέλαιο.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό η εξόρυξη πετρελαίου είχε σταματήσει σχεδόν εντελώς, αφού το σύνολο των πετρελαιοπηγών είχαν καταληφθεί από ένοπλες ομάδες, πολλές από τις οποίες υποτίθεται ότι πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Στην αρχή η κυβέρνηση εκτόξευσε απειλές επέμβασης, τελικά όμως αναγκάστηκε να τους καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να απομακρυνθούν από τις πλατφόρμες εξόρυξης, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να κυβερνήσει αφού δε διαθέτει στρατό και αστυνομία. Ομως οι ένοπλες ομάδες που έχουν καταλάβει τις βάσεις εξόρυξης στα ανατολικά της χώρας και ελέγχονται από τους αυτονομιστές δεν δέχτηκαν τα χρήματα της κυβέρνησης και συνεχίζουν να τις έχουν υπό τον έλεγχό τους. Ο διοικητής μιας από τις πολυπληθέστερες ομάδες δήλωσε στο Reuters ότι σκοπεύει να διοχετεύσει το δεσμευμένο πετρέλαιο στη διεθνή αγορά για λογαριασμό της αυτόνομης κυβέρνησης της Μπάρκα.
Αν η κυβέρνηση της Τρίπολης πραγματοποιήσει τις απειλές της και βομβαρδίσει τα πλοία που θα προσεγγίσουν τους τερματικούς σταθμούς, τότε αυτό πιθανότατα θα σημάνει την έναρξη μιας σύρραξης μεταξύ των διάφορων κέντρων εξουσίας που υπάρχουν στη χώρα. Μια τέτοια σύρραξη χαμηλής έντασης συμβαίνει εδώ και καιρό, επεισόδιο της οποίας ήταν και η ολιγόωρη απαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας Αλί Ζεϊντάν στις αρχές Οκτώβρη από ένοπλη μιλίτσια. Το σκηνικό χάους που επικρατεί στη χώρα έρχονται να συμπληρώσουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από ένοπλες ομάδες με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με τον Καντάφι.