Ποιος και για ποιο λόγο εμπνεύστηκε την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από τη δήλωση πόθεν έσχες οι κάτοχοι μετοχών εφοπλιστικών επιχειρήσεων; Ο Χρυσοχοΐδης, με τον ίδιο τρόπο που είχε δηλώσει ότι ήταν απασχολημένος με τα καθήκοντά του και δεν διάβασε το Μνημόνιο, απάντησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι την τροπολογία κατήρτισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και ο ίδιος… απλώς τη συνυπέγραψε.
Είναι γνωστό πως ο Αθανασίου είναι άνθρωπος του Σαμαρά και δεν κάνει τίποτα αν δεν συνεννοηθεί με το κονκλάβιο του Μαξίμου (Μπαλτάκος, Λαζαρίδης, Σταμάτης). Αρα, εκεί πρέπει ν' αναζητηθούν οι εμπνευστές αυτής της (ν)τροπολογίας, την οποία δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ούτε ο δεξιός βουλευτής Γ. Βλάχος, πρόεδρος της επιτροπής, που ζήτησε την απόσυρσή της (το ίδιο έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ΠΑΣΟΚ). Η πιθανότερη προοπτική ήταν να αποσυρθεί η τροπολογία την Πέμπτη που το νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ (σ' αυτό «τσοντάρισε» την τροπολογία ο Αθανασίου, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη) θα συζητιόταν στο θερινό τμήμα της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι «πόθεν έσχες» είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και μια σειρά κρατικών στελεχών και δημοσίων υπαλλήλων. Λογικά, σε κάποια ή κάποιες απ' αυτές τις κατηγορίες (πλην δημοσίων υπαλλήλων, που δεν έχουν τέτοια πολιτική ισχύ) πρέπει ν' αναζητηθεί ο εμπνευστής της τροπολογίας. Ομως, αν αναλογιστούμε ότι ο Σαμαράς έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους εφοπλιστές, λειτουργώντας ως διαφημιστής του «πατριωτικού τους έργου», και ότι από τη συνεδρίαση της επιτροπής απουσίαζε ο Παναγιώταρος (που έχει αναλάβει εργολαβικά, εκ μέρους των νεοναζί, τη φανατική υποστήριξη των συμφερόντων των εφοπλιστών στη Βουλή), μπορούμε να εικάσουμε με βεβαιότητα ότι η (ν)τροπολογία υπήρξε απαίτηση των εφοπλιστών, που θέλουν να προστατέψουν από τη δημοσιότητα τους μετόχους των εταιριών τους που ανήκουν στον «καλό κόσμο» της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της εκδοτικής κάστας.