Οργια αυθαιρεσίας γίνονται τούτες τις μέρες στην εκπαίδευση. Και στην πρωτοβάθμια, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν βαλθεί μετά μανίας να υλοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική καταρτίζοντας λίστες «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών (τη νύφη έχουν πληρώσει ως τώρα τα ολοήμερα σχολεία, τα τμήματα ένταξης, οι ειδικές τάξεις κ.λπ., που αποψιλώθηκαν από τους δασκάλους), ώστε να αρχίσει να γεμίζει η δεξαμενή των «πλεοναζόντων» για να ανοίξει ο δρόμος για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις.
Οσοι αφελείς εκπαιδευτικοί πίστευαν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο, τώρα διαψεύδονται οικτρά. Η διοίκηση δε σταματάει μπροστά σε τίποτε. Οι λίστες καταρτίζονται είτε από τα σπίτια των διευ-θυντών εκπαίδευσης, χωρίς να συνεδριάζουν ούτε αυτά τα τυπικά όργανα του συστήματος, τα ΠΥΣΠΕ, είτε από τα ΠΥΣΠΕ με τη συμμετοχή μόνο των διορισμένων μελών (οι αιρετοί κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν), ενώ κλήθηκαν και οι δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσουν ακόμη και αυτούς τους πατενταρισμένους γραφειοκράτες συνδικαλιστές της ΔΟΕ που πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Αέρα στα πανιά του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης έχει δώσει η αναστολή της απεργίας των καθηγητών και η αδυναμία της πρωτοβάθμιας να συμπορευτεί, όταν η απεργία ήταν στα πάνω της.
Στις λίστες ανεβοκατεβαίνουν τα νούμερα των εκπαιδευτικών. Οι «υπεράριθμοι» δάσκαλοι (ακόμη δεν ξέρουμε τι γίνεται με τις ειδικότητες) μόνο στις διευθύνσεις Α΄, Β΄ και Γ΄ Αθήνας είναι 206 και καλούνται να κάνουν αίτηση για την κάλυψη μόνο 119 κενών στην Ανατολική και Δυτική Αττική και μάλιστα σε σχολεία μακριά από το αστικό κέντρο, όπως η Ανάβυσσος, το Κορωπί, το Λαύριο, το Πόρτο Ράφτη, η Μαγούλα, τα Μέγαρα, η Νέα Πέραμος, κ.λπ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί οδηγούνται στην απόγνωση, σε παραπέρα οικονομική εξαθλίωση, καθώς αναγκάζονται με τους πενιχρούς μισθούς τους να καλύπτουν επιπλέον τα έξοδα της καθημερινής μετακίνησής τους προς το σχολείο.
Σε απόγνωση έχουν οδηγηθεί πολλά σχολεία, αφού και τώρα λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Τρανταχτό το παράδειγμα του σχολείου της Νέας Περάμου Αττικής -που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και «πρότυπο», τρομάρα του-, στο οποίο υπάρχουν μόνο 4 δάσκαλοι για 235 μαθητές!
Με τρόπο ύπουλο, ο υπουργός Παιδείας, πέρασε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πολυπληθή τμήματα των 28 μαθητών (25+10%). Η ρύθμιση έγινε με Υπουργική Απόφαση (αρ. πρωτ. Φ.12/622/129803/Γ1, 16-9-2013), που «τροποποιεί, συμπληρώνει» προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αφού κατατέθηκε αρχικά ως τροπολογία που στη συνέχεια αποσύρθηκε από το νόμο για το «νέο Λύκειο».
Παράλληλα με την οικονομική ασφυξία και τον εξανδραποδισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί και στις απειλές, προκειμένου να εκφοβίσει τους μαθητές και να ανακόψει το κίνημα των καταλήψεων στην αρχή του. Με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, γίνεται γνωστό, ότι ο Αρβανιτόπουλος προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, ώστε στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες να παρατείνεται το διδακτικό έτος αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή στα πανεπιστήμια γίνεται ο χαμός. Ο Αρβανιτόπουλος επιμένει στις διαθεσιμότητες 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, παρόλο που τα ιδρύματα έχουν αρνηθεί να δώσουν σχετικές λίστες και φωνάζουν σ’ όλους τους τόνους ότι έχουν έλλειμμα προσωπικού. Επειδή δε οδηγούνται κυριολεκτικά σε αδυναμία λειτουργίας, έβαλαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο την εβδομάδα που μας πέρασε.