Η συνειδητή επιλογή από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των πολύ δύσκολων θεμάτων (των δυσκολότερων των τελευταίων ετών), που κρύβει πίσω της τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας να περιοριστούν δραστικά οι εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι ασφυκτικά περιορισμένες οικονομικές αντοχές της εργαζόμενης οικογένειας, που καθιστούν απαγορευτική την επιλογή σπουδών μακριά από τον τόπο κατοικίας, η δραματική συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «σχέδιο Αθηνά», αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αγορά εργασίας, αποτέλεσαν το κοκτέιλ των παραγόντων που διαμόρφωσαν την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Μια πορεία πτωτική, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.
Η εντυπωσιακή πτώση σημειώθηκε σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Δε γλίτωσαν ούτε οι ακλόνητα υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές, τα Πολυτεχνεία, οι περιζήτητες νομικές και οικονομικές σχολές. Τα στοιχεία δείχνουν πως 338 (σε σύνολο 462) σχολές κατέγραψαν πτώση και μόλις 96 σημείωσαν άνοδο, ενώ σταθερές έμειναν 28. Κάτω από τα 10.000 μόρια έπεσαν 119 σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (πέρυσι 81).
Το υπουργείο Παιδείας επομένως έχει διαμορφώσει όλα τα «στοιχεία» για να εντείνει την προπαγάνδα του: Ολοι δεν είναι ικανοί να σπουδάσουν, δεν θα βάζουμε στα Πανεπιστήμια τον κάθε ρεμπεσκέ, δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε το επίπεδο σπουδών και το εκπαιδευτικό προφίλ των εισακτέων.
Απαιτείται δραστικός περιορισμός των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ώστε να διατηρούμε ως χώρα υψηλά τα στάνταρτς της φοίτησης και των πτυχιούχων.
Η προπαγάνδα αυτή εξυπηρετεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, που μεταφράζεται και σε μεγάλη περικοπή των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και τον διακαή πόθο του αστισμού να τσακίσει την ιστορικά διαμορφωμένη τάση της νεολαίας της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση.
Ηδη τα όργανα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας άρχισαν. Συχνά-πυκνά εμφανίζονται στα τηλεπαράθυρα υψηλόβαθμα στελέχη του, που διαμηνύουν ότι «μελετάται σοβαρά» η επαναφορά της βάσης του «10». Από την άλλη, το υπουργείο προωθεί με εντατικούς ρυθμούς την ψήφιση του νομοσχέδιου για το «νέο Λύκειο», ένα σχολείο μπαμπούλα για τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα μορφωτικά και οικονομικά «κότσια» να τα βγάλουν πέρα με τους ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς που ορθώνει. Στόχος είναι και μέσω αυτής της οδού να διωχθούν βίαια τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από το σχολείο, να τελειώσει τ’ όνειρο για πανεπιστημιακή μόρφωση πριν καν αρχίσει.