Με κάθε μέσο το υ-πουργείο Παιδείας πασχίζει να φτιάξει τη δεξαμενή των εκπαιδευτικών που «πλεονάζουν», ώστε να συνεισφέρει τον οβολό του στην «κινητικότητα» των δημόσιων υπάλληλων, που αποτελεί ουσιαστικά προπομπό των απολύσεων. Ο οβολός αυτός δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που δίνουν και παίρνουν, οι εκπαιδευτικοί θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο σύνολο των 12.500 δημόσιων υπάλληλων που θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς «κινητικότητας»-διαθεσιμότητας (8.500 στους 12.500).
Το γαϊτανάκι, λοιπόν, των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων καλά κρατεί. Μετά τα 200 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που υποβιβάζονται, συγχωνεύονται-καταργούνται για τη σχολική χρονιά 2013-2014, ήρθε η ώρα και των Γυμνασίων-Λυκείων.
Σύμφωνα με Απόφαση του υπουργού Παιδείας, 43 Γυμνάσια και Λύκεια συγχωνεύ-ονται ή καταργούνται την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα:
– 30 Γυμνάσια-Λύκεια συγχωνεύονται, ώστε να μείνουν τελικά 15. Από αυτά τα 20 είναι Γυμνάσια (μένουν 10) και τα 10 Λύκεια (μένουν 5).
– 13 Γυμνάσια-Λύκεια καταργούνται.
Το μεγάλο μαχαίρι πέφτει κυρίως στα σχολεία της Α’ Αθήνας (πάνω από τα μισά Γυμνάσια-Λύκεια), εκεί όπου ζει πλέον μεγάλο μέρος των μεταναστών. Το υπουργείο Παιδείας δίνει ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι στα παιδιά τους που φοιτούν στο σχολείο, αφού η συγκρότηση πολυπληθών τμημάτων μαθητών, μέσω των συγχωνεύσεων, αποτελεί παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Αλλά και σχολεία του Πειραιά, του Αγ.Ι.Ρέντη, του Βύρωνα, που είναι περιοχές με προλεταριακό πληθυσμό, βρίσκονται στη σχετική λίστα του υπουργείου.
Οι καταργήσεις σχολείων πλήττουν κυρίως την επαρχία και εκτείνονται από τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και την Ηπειρο ως την Κρήτη. Οι μαθητές των περιοχών που χάνουν τα σχολεία τους θα εξαναγκαστούν μέσα στο κρύο, τις βροχές και τα χιόνια σε μετακινήσεις με μέσα, των οποίων η μίσθωση από το κράτος τις χρονιές των Μνημονίων έχει καταστεί προβληματική.
Στη λίστα των καταργήσεων περιλαμβάνονται και το 6ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών και το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης. Μια ακόμη απόδειξη ότι το αστικό κράτος δε δίνει δεκάρα για τη μόρφωση των φτωχών παιδιών που ταυτόχρονα εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να επιβιώσουν.
Το τσουνάμι των συγχω-νεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, λοιπόν, έχει πρόσημο. Είναι βαθιά ταξικό και πλήττει με ιδιαίτερη βαναυσότητα τη μόρφωση των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα σχολείο δεν συγχωνεύεται ή καταργείται στις περιοχές όπου κατοικεί η πλούσια αστική τάξη.
Από τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις θα προκύψει νέος αριθμός εκπαιδευτικών που «πλεονάζουν», ο οποίος θα προσαυξηθεί και από άλλους δρόμους, όπως είναι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, αλλά και η αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων (π.χ. με καταργήσεις διδασκόμενων μαθημάτων, κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων, περιορισμός των ωρών σε κάποια μαθήματα) με το νομοσχέδιο για το «νέο» Γενικό και Τεχνικό Λύκειο, που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Ηδη, τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, αναπαράγουν κατευθυνόμενες από το υπουργείο Παιδείας ειδήσεις για «πλεονάζοντες» καθηγητές πληροφορικής, καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, ξένων γλωσσών, γυμναστές, κ.λπ. Συνολικά 5.000 εκπαιδευτικοί αυτών των κατηγοριών αναμένεται να μετακινηθούν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σαν να πρόκειται απλά για κάποιους αριθμούς και όχι ανθρώπους με οικογενειακές υποχρεώσεις, αγωνίες και προβλήματα επιβίωσης, μετά το άγριο πετσόκομμα στους μισθούς (640 ευρώ περίπου παίρνει ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός), αντιμετωπίζει ο υπουργός Παιδείας τις υποχρεωτικές μεταθέσεις-μετατάξεις-απολύσεις των εκπαιδευτικών και την Παιδεία σαν μπακάλικο, από τα «ράφια» της οποίας μπορεί χωρίς σκέψη να κάνει προσθαφαιρέσεις «προϊόντων». Μιλώντας με κυνικό τρόπο, μετά τη συνάντηση με τον δημοσιο-ϋπαλληλοφάγο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μητσοτάκη, ενόψει του ερχομού της τρόικας, δήλωσε:
«Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη συνεισφέρει στην κινητικότητα 10.000 αναπληρωτές. Πέρυσι, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, έγιναν προσλήψεις 12.000 αναπληρωτών. Φέτος, θα πέσουμε από τους 12.000 στους 2.000 αναπληρωτές.
Ηδη, λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί ένα σοκ μείωσης 10.000 εκπαιδευτικών… Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως, από 1.500 ωρομίσθιους θα έχουμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόνο 150. Ετσι, συνολικά το υπουργείο Παιδείας έχει συνεισφέρει στην κινητικότητα γύρω στους 11.000 ανθρώπους. Αυτοί ήταν συμβασιούχοι επί δεκαετίες. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια κάναμε μια διαχείριση του προσωπικού με έναν τρόπο ορθολογικό και λειτουργικό».
Τα λόγια του Αρβανιτόπουλου αποκαλύπτουν μια αλήθεια, που επιμελώς προσπαθούν να κρύψουν οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους: Οτι η περίφημη «κινητικότητα» περιλαμβάνει εκτός των υποχρεωτικών μετακινήσεων-μετατάξεων και τις απολύσεις.