Στο 15ο συνέδριο του «Κ»Κ Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Περισσός και δεν κρύβει τη χαρά του για τα εύσημα που πήρε από το κόμμα που – όπως μας πληροφορεί ο «Ριζοσπάστης» (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7314096&publDate=26/2/ 2013) – «θεωρεί τον εαυτό του αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και συμμετέχει στις διεθνείς συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων». Δεν είναι και λίγο κοτζάμ πρόεδρος ολόκληρου «Κ»ΚΡΟ, ο Ζιουγκάνοφ αυτοπροσώπως δηλαδή, ν’ αναφερθεί «στη συνεισφορά του ΚΚΕ στην έναρξη αυτών των συναντήσεων και στη διαδικασία ανασύνταξης του κομμουνιστικού κινήματος»!
Πριν εκφράσουμε τα ειλικρινή μας… συγχαρητήρια γι’ αυτή τη μεγάλη διεθνή επιτυχία του Περισσού, θα θέλαμε να κάνουμε μερικές… διευκρινιστικές ερωτήσεις.
1. Αν σε ένα συνέδριο κομμουνιστικού κόμματος έστελνε χαιρετιστήριο μήνυμα ο Μπους (όταν ήταν πρόεδρος) ή η Μέρκελ, κάτι δεν θα πήγαινε… στραβά; Αυτό φυσικά δεν έγινε ποτέ, όμως πόσο διαφορετικό είναι να στέλνουν χαιρετιστήρια ο Πούτιν κι ο Μεντβέντεφ; Μήπως ο Πούτιν είναι… αριστερότερος του Μπους ή της Μέρκελ, επειδή διετέλεσε πράκτορας της ΚGB; Ή μήπως ο Πούτιν δε βλέπει ως «ταξικό εχθρό» το «Κ»ΚΡΟ, αλλά ως εν δυνάμει σύμμαχο μέσα στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας;
2. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες «95 Κομμουνιστικών, Εργατικών κι άλλων κομμάτων κι οργανώσεων», χωρίς να αναφέρονται ποια ήταν αυτά τα κόμματα. Εμείς, από… αγνή περιέργεια και μόνο, ψάξαμε στο site του «Κ»ΚΡΟ (https://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout= 2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fkprf.ru%2F) και βρήκαμε ότι συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το «Κ»Κ Κίνας, με επικεφαλής τον Tian Yongxiang, μέλος του Διεθνούς Τμήματος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος! Καθόσον γνωρίζουμε, ο Περισσός έχει παραδεχτεί το αυτονόητο. Οτι στην Κίνα ο καπιταλισμός «γαμάει και δέρνει». Φυσικά δεν χρησιμοποιεί αυτή την… άξεστη γλώσσα, αλλά εκφράσεις σαν την παρακάτω: «Γεγονός πάντως είναι ότι με τη φόρα που έχει πάρει το κινεζικό κεφάλαιο και με την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα, θα πατήσει ως το 2020 στην πρώτη θέση του βάθρου της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος, "εκτοπίζοντας" τις ΗΠΑ. Βέβαια, ο καπιταλισμός φέρνει τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και στυγνή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους» (https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6103352&textCriteriaClause= %2B%CE%9A%CE%91%CE%A0%CE%99%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D+%2B%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%91). Το κινέζικο «Κ»Κ που, αν δεν κάνουμε λάθος (και δεν κάνουμε), είναι στην κυβέρνηση, εντάσσεται στο «διεθνές κομμουνιστικό κίνημα», κι αν ναι, πώς επιτρέπει την «επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα» που θα φέρει «στυγνή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους»;
Φυσικά, τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Απάντηση δεν περιμένουμε. Ο Περισσός κάθε φορά που συμμετέχει σε τέτοιες συναντήσεις εκτίθεται από τους… φίλους του. Το υποτιθέμενο «κομμουνιστικό κίνημα» που υπερασπίζεται δεν είναι παρά συνάθροιση κομμάτων που έχουν τόση σχέση με τον κομμουνισμό όσο οι Κινέζοι με τον… χορό της κοιλιάς.
ΥΓ: Μεταξύ των συνθημάτων του συνεδρίου, που διαβάσαμε στο site του «Κ»ΚΡΟ, ήταν και το εξής αμίμητο: «Δυνατός στρατός – το κλειδί για τη ρωσική ασφάλεια»! Επειδή, αν δεν απατόμαστε, στη Ρωσία δεν έχουμε σοσιαλισμό, ο ρωσικός στρατός είναι ένας στρατός ιμπεριαλιστικός. Πώς η υπεράσπισή του συνάδει με την κομμουνιστική ιδεολογία που απαιτεί την ανατροπή του, αυτό μόνο στα αρρωστημένα μυαλά κάποιων «κομμουνιστών» της συμφοράς μπορεί να εξηγηθεί! Μετά απ’ αυτό, γιατί να μη στείλει χαιρετιστήριο μήνυμα ο Πούτιν; Στο όνομα του ρωσικού εθνικισμού, φυσικά!