Με φόντο την Ελλάδα των Μνημονίων, τη χειμαζόμενη εργατική οικογένεια, τις ατέλειωτες στρατιές των ανέργων, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δίνουν την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.
Σύμφωνα με αυτά
– Αυξήθηκε ο αριθμός των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», των φοιτητών δηλαδή που τελείωσαν τα προβλεπόμενα από το νόμο εξάμηνα σπουδών, αλλά οφείλουν μαθήματα. Οι φοιτητές αυτοί ανέρχονται σε 178.826, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4%, σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10. Εξαίρεση αποτελούν τo Πάντειο Πανεπιστήμιο (-43,6%) και το Ιόνιο (-13,3%). Οι οικογένειες των εργαζόμενων, που στενάζουν από τα χαράτσια, τους άγρια πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, τη βοήθεια προς τα άνεργα μέλη τους, έχουν πλέον μεγάλη δυσκολία να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, ειδικά αυτές που είναι εκτός του τόπου κατοικίας. Επειτα, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς νέους στη διακοπή των σπουδών και στην αναζήτηση δουλειάς, έστω και «μαύρης», για να συμπληρωθεί το οικογενειακό εισόδημα. Επιπλέον η δυσθεώρητη ανεργία, έχει ρίξει βαρύ τον ίσκιο της πάνω στα όνειρα και τις ελπίδες των νέων για το αποτέλεσμα των σπουδών και την επαγγελματική αποκατάσταση. Ολα τούτα συνηγορούν στην αύξηση του αριθμού των «αιώνιων φοιτητών», που, σημειωτέον, ο νόμος Διαμαντοπούλου θέλει να πετάξει έξω από το Πανεπιστήμιο ή να τους επιβάλλει δίδακτρα.
– Ο αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2010/11 παρουσίασε αύξηση 1,8%, σε σχέση με το 2009/10 (από 165.443 σε 168.478). Υπάρχουν, όμως, εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμφανίζουν μείωση, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 10,7%, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με 2,2%, τo Πάντειο και της Θεσσαλονίκης, με 1,6% το καθένα. Τον αριθμό των φοιτητών, όμως, αναλαμβάνει, να πετσοκόψει ο Αρβανιτόπουλος, ο οποίος αφήνει να διαρρέει ότι στις επόμενες (2013) πανελλήνιες εξετάσεις θα εφαρμοστεί ο ταξικός φραγμός της βάσης του 10. Διότι πρέπει πάση θυσία να χτυπηθεί η τάση της ελληνικής εργαζόμενης οικογένειας για πανεπιστημιακή μόρφωση και να περικοπούν δραστικότατα οι δαπάνες.
– Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε μείωση κατά 5,1%, σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10. Από το σύνολο των 21 ΑΕΙ της χώρας, το εκπαιδευτικό προσωπικό μειώθηκε στα 17 και αυξήθηκε στα 4. Θυμίζουμε ότι ακόμη εκκρεμούν οι διορισμοί των εκλεγέντων μελών ΔΕΠ, πλην, όμως, η τρόικα εσωτερικού κωφεύει. Τα Πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς πολλά μέλη διδακτικού προσωπικού ήταν συμβασιούχοι, ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
– Οι πτυχιούχοι, στο σύνολο τους, παρουσιάζουν αύξηση 0,3% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10, κυρίως των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας (41,2), Πελοποννήσου (36,3) και Χαροκόπειο (29,3%)).
– Σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10 ο αριθμός των ΑΕΙ αυξήθηκε από 21 σε 22 (Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας), όπως και των τμημάτων από 267 σε 268, ενώ των σχολών μειώθηκε σε 63 από 64. Οσονούπω (μέσα στο Φεβρουάριο) έρχεται, όμως, το σχέδιο «Αθηνά», με το οποίο, όπως διαρρέεται, θα μπει λουκέτο σε 150 Τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ ή και Σχολές.