Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη
  • Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου
  • Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας
  • Δικηγορικοί Σύλλογοι για ιδιωτικά «πανεπιστήμια»-πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια: Ναι μεν, αλλά…
  • Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»Επαναστατικός Αγώνας»Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα»Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 25η συνεδρίαση Τετάρτη, 27.6.12
Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 25η συνεδρίαση Τετάρτη, 27.6.12

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Ιούν 2012, 00:00

Polizei uber alles (η Αστυνομία πάνω απ’ όλα). Το βασικό δόγμα της κρατικής καταστολής επιβεβαιώθηκε για μια φορά ακόμα με τη συζήτηση και την απόφαση του τρομοδικείου επί της ένστασης της υπεράσπισης Κορτέση για ακυρότητα του εγγράφου της Ασφάλειας για τα αποτυπώματα. Σε μια αμήχανη αγόρευση, ο εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε, επί της ουσίας, ότι έχει κριθεί νομολογιακά, ότι τα εργαστήρια της Αστυνομίας είναι υπεράνω υποψίας (και υπεράνω ελέγχου, κατ’ ακολουθίαν). Ο,τι στέλνουν στα δικαστήρια πρέπει να θεωρείται θέσφατο. Η υπηρεσία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων κατά κανόνα συντάσσει απλό έγγραφο με τα συμπεράσματά της και μόνο κατ’ εξαίρεση, αν ζητηθεί από τη δικαστική αρχή, συντάσσει έκθεση πραγματογνωμοσύνης, υποστήριξε ο εισαγγελέας, επικαλούμενος την πολύχρονη θητεία του στα δικαστήρια.

Επειδή, όμως, αντιλαμβανόταν πως η επιχειρηματολογία του συνιστούσε ένα σύνολο από νομικισμούς και όχι στέρεα νομική επιχειρηματολογία, ο εισαγγελέας κράτησε για το τέλος ένα επιχείρημα ουσίας (έτσι το θεώρησε τουλάχιστον). Το μόνο επίδικο που υπάρχει, είπε, είναι ότι μεταξύ του Κορτέση και του μακαρίτη του Φούντα υπήρχε μια γνωριμία, την οποία νομίζω ότι ο Κορτέσης δεν αρνείται. Εάν δεν την αρνείται, δεν υπάρχει αντικείμενο!

Για τον εισαγγελέα, προφανώς, δεν υπάρχουν ζητήματα αρχών, που πρέπει να τίθενται σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποινικό βάρος που έχουν τα επίδικα στοιχεία. Κατέφυγε στο τελευταίο σόφισμα, για να υπερασπιστεί το βασίλειο της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αφού δεν σε επιβαρύνει σε κάτι, τι θες τώρα και κάνεις ένσταση; Αυτή ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησής του. Εμείς θα του θυμίσουμε, πάντως, ότι σε όλες τις μεγάλες πολιτικές δίκες του παρελθόντος (πιο πρόσφατες οι δίκες για τις υποθέσεις 17Ν και ΕΛΑ), επειδή πάντοτε υπήρχε αμφισβήτηση των συμπερασμάτων της Ασφάλειας για τα αποτυπώματα, αναγκάζονταν να φέρουν τις εκθέσεις με τις φωτογραφίες και τις ταυτοποιήσεις, τις οποίες μάλιστα παρουσίαζε κάποιο ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας. Θυμόμαστε παλιότερα το ρόλο αυτό να έχει ο Κουτσούμπας και πρόσφατα ο Γιαννακούρης, που ιδρωκοπούσαν για να πείσουν ότι έχουν κάνει σωστή ταυτοποίηση αποτυπωμάτων. Θυμόμαστε, επίσης, στη δεύτερη πρωτόδικη διαδικασία για την υπόθεση του ΕΛΑ, τον Χρήστο Τσιγαρίδα να κάνει σκόνη τον Γιαννακούρη και να αποδεικνύει με πείραμα μπροστά στο δικαστήριο, ότι με απλούστατο τρόπο ένα αποτύπωμα μπορεί να μεταφερθεί. Το Βατερλό του Γιαννακούρη πιστοποιήθηκε και από τη δικαστική απόφαση, που πέταξε στα σκουπίδια το έγγραφό του (κάνοντας σχετική αναφορά στο σκεπτικό) και αθωώνοντας την Ειρήνη Αθανασάκη. Δεν είναι, λοιπόν, και τόσο «μπετόν» η σχετική νομολογία, όπως υποστήριξε ο εισαγγελέας.

Η υπεράσπιση Κορτέση (Ι. Ραχιώτης), απάντησε στον εισαγγελέα ότι το πρώτο επιχείρημά του δεν έχει νόμιμη βάση, διότι καμιά εξαίρεση δεν θεσπίζεται για τα αστυνομικά εργαστήρια (δεν έχουν δηλαδή κάποιο τεκμήριο αυθεντίας). Υπάρχει, όντως, μια πάγια τακτική παρανομίας, στην οποία όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέρμα. Δεν μπορεί να λέμε συνεχώς «έτσι το βρήκαμε, έτσι το συνεχίζουμε». Πώς θα κάνει ο κατηγορούμενος παρατηρήσεις, τι θα αντικρούσει, όταν δεν έχει έκθεση πραγματογνωμοσύνης; Βάσει ποιων δεδομένων θ’ απευθυνθεί σε τεχνικό σύμβουλο, που ευτυχώς υπάρχουν πλέον τέτοιοι τεχνικοί σύμβουλοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Στην προκείμενη περίπτωση παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, που προβλέπει ότι ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να εξετάσει τα αποδεικτικά μέσα. Εδώ δεν υπάρχει αποδεικτικό μέσο που να μπορεί να το ελέγξει. Οσο για το τελευταίο επιχείρημα του εισαγγελέα, είναι πολύ πρόωρο να τεθεί τι αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο και τι όχι. Κι αυτό θα το κρίνει ο κατηγορούμενος και η υπεράσπισή του και όχι ο εισαγγελέας που είναι ο αντίδικος του κατηγορούμενου. Να μη λέμε, λοιπόν, «δεν έχει και τόση σημασία», γιατί αργότερα μπορεί να έχει. Σ’ αυτό το στάδιο της δίκης ο κατηγορούμενος έχει υποχρέωση να αντικρούσει όλα τα αποδεικτικά μέσα που παρουσιάζονται.

Μετά από σύντομη διακοπή, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την ένσταση, με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα έχουν συνταχθεί νόμιμα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, δηλαδή, το τρομοδικείο έδειξε πλήρη περιφρόνηση προς τα προβλεπόμενα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία έχει καταντήσει ένα νεκρό γράμμα, γεγονός που προσδίδει μια καθαρά ειρωνική διάσταση σ’ αυτό που ονομάζουν «ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό». Η Αστυνομία στήνει υποθέσεις και η Δικαιοσύνη τις διεκπεραιώνει, χωρίς ν’  αμφισβητεί και να ελέγχει την Αστυνομία. Αυτό ήταν το μήνυμα και αυτής της απόφασης.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η υπεράσπιση Κορτέση, με σύντομη δήλωση, διευκρίνισε ότι ο κατηγορούμενος, πέραν της γενικής άρνησης της κατηγορίας, δεν αποδέχεται σιωπηρά κανένα αποδεικτικό μέσο που προσκομίζεται από την κατηγορούσα αρχή. Η δήλωση έγινε, όπως διευκρινίστηκε, για να μη γραφεί στην όποια απόφαση ότι ο κατηγορούμενος «δεν αντέτεινε».

Η συνέχεια της ανάγνωσης των εγγράφων δεν ήταν μια τυπική διαδικασία, όπως συνήθως είναι αυτό το στάδιο των δικών. Συνεχώς αναδεικνυόταν το όργιο της ασφαλίτικης αυθαιρεσίας και η παραβίαση στοιχειωδέστατων δικαιωμάτων των κατηγορούμενων.

Η υπεράσπιση Κορτέση προσέβαλε ως πλαστή την έκθεση σύλληψης, διότι αυτή φέρει ημερομηνία 11.4.2010 και αναφέρει ως χώρο σύλληψης τη ΓΑΔΑ, ενώ ο Κορτέσης είχε συλληφθεί μια μέρα πριν, μαζί με τους Μαζιώτη-Ρούπα, σε άλλο μέρος (αυτό το παραδέχτηκε και ο τμηματάρχης της Αντιτρομοκρατικής Παπαθανασάκης, όταν κατέθεσε). Για την παρανομία αυτή ο Κορτέσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον δικαίωσε, αναγνωρίζοντας ότι στερήθηκε βασικών δικονομικών δικαιωμάτων του. Του επεδίκασε μάλιστα και αποζημίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας ζήτησε αντίγραφο της απόφασης αυτής του ΕΔΔΑ, έστω και σε πρόχειρη μετάφραση.

Οταν διαβάζονταν οι εκθέσεις έρευνας και κατάσχεσης στα σπίτια των κατηγορούμενων και φιλικών τους προσώπων, ο πρόεδρος δεν απέφυγε το –σκωπτικό για την Αστυνομία- σχόλιο, ότι μόνο βιβλία και CD έχουν κατασχέσει. Η Αννυ Παπαρρούσου, όμως, με σχόλιό της επανέφερε το θέμα της εντελώς παράνομης έρευνας που έγινε στο σπίτι του Σ. Νικητόπουλου (όπου φυσικά δεν βρέθηκε τίποτα που να τον συνδέει με την κατηγορία). Η συνήγορος αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση έρευνας, αν και ήταν παρούσα, γιατί: παραβιάστηκε η πόρτα, μολονότι οι ασφαλίτες είχαν τα κλειδιά του διαμερίσματος, ενώ η παραβίαση έγινε πριν φτάσει ο εισαγγελέας – δεν κοινοποιήθηκε στους ενοίκους του διαμερίσματος και στους παριστάμενους συνηγόρους ο λόγος για τον οποίο έγινε νυχτερινή έρευνα σε κατοικία – ο Νικητόπουλος ήταν με χειροπέδες καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, χωρίς να του ανακοινωθεί ο λόγος – ο εισαγγελέας δεν ήταν παρών σε όλους τους χώρους που έγινε η έρευνα. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από το σπίτι κατασχέθηκαν από το δωμάτιο της μητέρας του και ήταν κυρίως χαρτιά που αναφέρονταν στη δράση των Κινήσεων Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους, των οποίων η Λένα Νικητοπούλου υπήρξε δραστήριο μέλος.

Η Αν. Παπαρρούσου και ο Σ. Νικητόπουλος επανήλθαν και όταν διαβάστηκαν τα έγγραφα τα σχετικά με την έρευνα σε διαμέρισμα της Εμμ. Μπενάκη, το οποίο είχε νοικιαστεί στο όνομα του Σ. Νικητόπουλου και φιλοξενούσε την οικοσκευή του θείου του (αδελφού της μητέρας του), ο οποίος είχε πρόσφατα αποβιώσει. Τα σχόλια που έγιναν από τη συνήγορο και τον εντολέα της θα μπορούσαν να έχουν τον τίτλο «Πώς παράγεται το τρομο-θέαμα». Ο θείος του Νικητόπουλου, είπε η Αν. Παπαρρούσου, είχε μια πλούσια βιβλιοθήκη, κυρίως μαρξιστικολενινιστικής φιλολογίας. Είχε έργα του Μαρξ, του Λένιν, είχε πάρα πολλά τεύχη της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Επιλέχτηκε, όμως, να κατασχεθεί ένα νεότερο βιβλίο με τον τίτλο «Αναζητώντας τον Νετσάγιεφ»! Επίσης, ανασύρθηκε από τον σκουπιδοτενεκέ ένα φύλλο της εφημερίδας «Ποντίκι», το οποίο έτυχε να δημοσιεύει προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα. Από τη μέρα που με συνέλαβαν μίλησα για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, είπε ο Σ. Νικητόπουλος. Ο θείος μου ήταν πολιτικός μηχανικός και για πολλά χρόνια εργαζόταν σε μεγάλα έργα. Στο σπίτι βρήκαν μια πολύ παλιά ατζέντα του (αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περιλάμβανε ποσά σε δραχμές) και απ’ αυτήν πήραν την κάρτα μιας κυρίας που έγραφε «πωλούνται εκρηκτικά».

Η συνεδρίαση έκλεισε με μια ακόμη ένσταση της υπεράσπισης Κορτέση, που προσέβαλε ως άκυρα μια σειρά έγγραφα και πραγματογνωμοσύνες, που μπήκαν στη δικογραφία μετά το κλείσιμο της κύριας ανάκρισης. Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα της κατηγορίας που μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο, αφού ο κατηγορούμενος δεν γνωρίζει το σύνολο των στοιχείων που αποδίδονται σε βάρος του, ώστε να ετοιμάσει την υπεράσπισή του, αλλά τρέχει πίσω από νέα στοιχεία που προσθέτουν οι διωκτικές αρχές. Κάποτε, αυτά τα θέματα ήταν λυμένα: ό,τι ερχόταν μετά το κλείσιμο της ανάκρισης δεν έμπαινε στη δικογραφία. Στην εποχή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όμως, αυτή η παλιά αρχή που προσέφερε μια στοιχειώδη «ασφάλεια δικαίου» στον κατηγορούμενο, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Γι’ αυτό και ο εισαγγελέας, χωρίς να είναι και απολύτως σίγουρος, επικαλέστηκε σχετική νομολογία από τη δίκη της 17Ν.

Μετά από μια ακόμη σύντομη διακοπή, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο επιφυλάσσεται ν’ ανακοινώσει την απόφασή του στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει την Τρίτη 3 Ιούλη, στις 9 το πρωί.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑναβλήθηκε η δίκη των μελών της ΣΠΦ και του Θ. Μαυρόπουλου
Επόμενο άρθρο Δίκη ΣΠΦ – 22η συνεδρίαση Παρασκευή, 29.6.12

Σχετικά Αρθρα

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 52η συνεδρίαση Τετάρτη, 3.4.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 3 Απρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 51η συνεδρίαση Παρασκευή, 15.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 15 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 50η συνεδρίαση Πέμπτη, 14.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 14 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 49η συνεδρίαση Δευτέρα, 11.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 11 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 48η συνεδρίαση Παρασκευή, 8.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 8 Μαρ 2013, 00:00

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 47η συνεδρίαση Δευτέρα, 4.3.13

Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα 4 Μαρ 2013, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

27 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου

26 Σεπ 2026, 19:06
Πολιτισμός

Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

26 Σεπ 2026, 14:30
Παιδεία

Δικηγορικοί Σύλλογοι για ιδιωτικά «πανεπιστήμια»-πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια: Ναι μεν, αλλά…

26 Σεπ 2026, 13:35
Διεθνή

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

26 Σεπ 2026, 12:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

26 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

25 Σεπ 2026, 21:06
Πολιτική

Μητσοτάκης: Γλάστρα του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου στον ΟΗΕ, όταν όλα τα κράτη τον απομόνωσαν

25 Σεπ 2026, 20:41
Περιβάλλον

Εδωσαν «μπιρ παρά» το Ελληνικό στους Λάτσηδες και τώρα η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει πανάκριβα αθλητικές εγκαταστάσεις

25 Σεπ 2026, 20:17
Κόντρες

Πόθοι στον καταραμένο βάλτο

25 Σεπ 2026, 19:30
Καταστολή

Ο Βασίλης Μάγγος βασανίστηκε (και) μέσα στην Ασφάλεια Βόλου: αυτό προκύπτει από τα ντοκουμέντα

25 Σεπ 2026, 18:19
Υγεία

Πατούλης και στα εβραϊκά

Υπερασπίζεται τον ιατρικό τουρισμό και τον σιωναζισμό

25 Σεπ 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

25 Σεπ 2026, 09:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Σεπτέμβρη

25 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ούτε θα ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

24 Σεπ 2026, 21:23
Παιδεία

Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ενάντια στις πρυτανικές αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό στο ΕΜΠ

Συγκέντρωση ενάντια στην πειθαρχική ακρόαση υποψήφιου διδάκτορα, τη Δευτέρα

24 Σεπ 2026, 20:19
Πολιτισμός

Macklemore και φίλοι: Περιοδεία «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Προγραμματίστηκαν ήδη συναυλίες σε Δουβλίνο, Παρίσι και Λονδίνο - Τα έσοδα θα διατεθούν σε υποστηρικτές του Παλαιστινιακού Κινήματος

24 Σεπ 2026, 19:47
Υγεία

EINAΠ: Διαφημιστής ιδιωτικών μονάδων κερδοσκοπικού κομπογιανιτισμού ο υπουργός Υγείας

24 Σεπ 2026, 18:53
Κόντρες

H κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;

24 Σεπ 2026, 14:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

Ημέρα τουρισμού.

Βραδιά του ερευνητή.

1940: Υπογράφεται σύμφωνο συμμαχίας Ιταλίας – Γερμανίας.

1960: Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις.

1962: Εκτελείται από αντάρτες ο Μουχάμαντ αλ-Μπαντρ, μια εβδομάδα αφότου ανέβηκε στον θρόνο της Υεμένης. Τερματίζεται η μοναρχία.

1970: Τερματίζεται ο εμφύλιος στην Ιορδανία (3.440 νεκροί και 10.840 τραυματίες) με την υπογραφή συνθήκης με τους Παλαιστίνιους.

1977: Βόμβα στο σπίτι του Θ. Καφίρη, δήμαρχου της χούντας στην Καλλιθέα.

1996: Εκτελείται ο πρόεδρος  του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ από τους Ταλιμπάν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo