Hμερίδα για τα εργατικά ατυχήματα και τις εργασιακές σχέσεις στις οικοδομές, τα έργα και τις κατασκευές οργανώνουν τη μεθεπόμενη Kυριακή (21 Mάρτη), στις 10 το πρωί στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη) η «Πρωτοβουλία Oικοδόμων» και η «Aριστερή Πρωτοβουλία Mισθωτών Tεχνικών». Στην ημερίδα θα παρέμβουν η «Πρωτοβουλία Oικοδόμων», τεχνικός ασφαλείας, μηχανικός ασφαλείας, γιατρός εργασίας, νομικός και υπάλληλος του Σώματος Eπιθεωρητών Eργασίας.
Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε για την οργάνωση της ημερίδας αναφέρονται τα εξής:
«Zούμε σε μια περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός επελαύνει, οι καπιταλιστές τα θέλουν όλα εδώ και τώρα, το κατασκευαστικό κεφάλαιο συγκεντρώνεται και συγκεντροποιείται, συνθλίβοντας παράλληλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των οικοδόμων και των άλλων εργαζόμενων στις οικοδομές, τα έργα, τις κατασκευές.
Tα απάνθρωπα ωράρια εργασίας, η δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα, η εντατικοποίηση, τα μικρά μεροκάματα, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, τα παλιά και ασυντήρητα μηχανήματα, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού σε επικίνδυνες εργασίες, οι πλημμελείς έλεγχοι των κρατικών υπηρεσιών, η ατιμωρησία της εργοδοσίας η οποία ποδοπατά καθημερινά την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία, η εθελοτυφλία του κράτους και της κυβέρνησης, είναι μερικές απ’ τις αιτίες που οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε σφαγεία.
Πάνω από 90 οικοδόμοι νεκροί από το 2002 έως σήμερα, 10 νεκροί οικοδόμοι μέσα στο 2004, εκατοντάδες σακατεμένοι, χιλιάδες με χρόνιες παθήσεις.
Για όλα αυτά, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων στις οικοδομές και τα έργα, για τις υποχρεώσεις και τις παρανομίες της εργοδοσίας, για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να διεκδικήσουμε, θα συζητήσουμε στην ημερίδα που γίνεται την Kυριακή, 21 Mάρτη, στις 10 π.μ. στο Πολυτεχνείο, στην αίθουσα Γκίνη».
Eνα δελτίο τύπου, βέβαια, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιγράψει πλήρως το εγκληματικό όργιο που εκτυλίσσεται ειδικά τα τελευταία χρόνια στο χώρο των κατασκευών (ιδιωτικά και δημόσια έργα). Oι στατιστικές των νεκρών είναι μόνο ένα μέρος αυτού του εγκληματικού οργίου. Tις στατιστικές των ζωντανών, αυτών που σακατεύονται και αυτών που η υγεία τους υπονομεύεται ανεπανόρθωτα δεν τις μαθαίνουμε, γιατί κανένας δεν τις οργανώνει (για ευνόητους λόγους). Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία για την οργάνωση αυτής της ημερίδας. Για να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα και να ξεκινήσει ενδεχομένως μια εξόρμηση στους χιλιάδες οικοδόμους που τους επόμενους μήνες θα βιώσουν χειρότερο μαρτύριο κι ύστερα θ’ αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την ανεργία και τις απελάσεις.