Στις 6 Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Παρότι είναι ένα ακόμη κουρελόχαρτο, κρίναμε ότι είναι αναγκαίο να επανέλθουμε με το σχολιασμό αθέατων πτυχών του.
Το ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια η νέα τρικομματική αστική κυβέρνηση ισχυρίζονται, ότι με το νέο δανεισμό των 130 δισ. ευρώ θέλουν δήθεν να εξασφαλίσουν τους μισθούς, τις συντάξεις και να δώσουν αναπτυξιακή τροχιά στην ελληνική οικονομία που πλήττεται από τη χρόνια καπιταλιστική κρίση. Διαψεύδονται οικτρά από τα ίδια τα στοιχεία του δικού τους προϋπολογισμού. Ο Πίνακας 3.10 (σελίδα 59 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού), τον οποίο παραθέτουμε, είναι αποκαλυπτικός.
Σύμφωνα με τον πίνακα αυτό, με το νέο δανεισμό επιδιώκεται η εξόφληση των προηγούμενων δανείων και παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και η νέα προκλητική χρηματοδότηση του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου, ύψους 30 δισ. ευρώ! Στον Πίνακα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ότι έστω ένα μικρό μέρος του νέου δανείου θα διατεθεί για μισθούς και συντάξεις και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σκοπό ν’ αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που την οδήγησαν η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια των τροϊκανών και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια η τρικομματική κυβέρνηση ισχυρίζονται, ότι με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις και έτσι η οικονομία θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και βαθμιαία θα «μειώνεται η ύφεση». Εφτασαν στο σημείο να υπολογίσουν τις νέες δόσεις των τόκων μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, πριν καν πραγματοποιηθεί η συμφωνία του χρηματιστικού κεφαλαίου με την κυβέρνηση για το κούρεμα των ομολόγων, που θα συνοδευθεί με πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Τα επιτόκια των νέων ομολόγων (εάν τελικά κλείσει η συμφωνία), θα ξεπεράσουν το 8%. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και έτσι δεν φιλοδοξούμε ότι κάνουμε εμείς κάποια αποκάλυψη.
Ο Ε. Βενιζέλος από τις 18 Νοέμβρη δήλωνε ότι γνωρίζει μεν το ύψος του επιτοκίου, αλλά δεν θα το ανακοινώσει αυτός, γιατί είναι υπουργός Οικονομικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν το ανακοινώνει όχι γιατί είναι υπουργός Οικονομικών, αλλά γιατί αν το ανακοίνωνε δε θα μπορούσε να δημαγωγεί, ότι με τη μείωση των χρονιάτικων καταβολών των τόκων θα μειώνονταν οι συνολικά οφειλόμενοι τόκοι και έτσι η ελληνική οικονομία θα οδηγούνταν σε αναπτυξιακή πορεία, μέσω της βαθμιαίας μείωσης της «ύφεσης».
Στις 29 Νοέμβρη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ρωτήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αν το επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 8%. Δεν τόλμησε να το διαψεύσει ως πληροφορία, λέγοντας ότι δεν το γνωρίζει, γιατί δεν το χειρίζεται ο ίδιος, συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι αν το επιτόκιο είναι μεγάλο εξανεμίζονται τα οφέλη από τη μείωση του χρέους. Στην ουσία, επιβεβαίωσε ότι θα είναι τόσο μεγάλο το επιτόκιο, μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που δε θα υπάρξει κανένα όφελος από το κούρεμά τους, μιας και θα πληρώνουμε τόκους για περισσότερα χρόνια και συνολικά θα πληρώσουμε περισσότερους τόκους. Ακόμη, με το κούρεμα αυτό θα οφεληθεί μόνο το χρηματιστικό κεφάλαιο,που ενδιαφέρεται αποκλειστικά να εξασφαλίσει τη συνεχή καταβολή των τοκοχρεολυσίων από το ελληνικό κράτος!
Τι θα συμβεί με τα ομόλογα των Ταμείων;
Καταρχάς, παραμένει ανοιχτό ζήτημα ποια είναι τελικά η ονομαστική τιμή των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατά την άποψή μας, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 28 δισ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Αντίθετα, οι πληροφορίες που δίνονται από την τρικομματική κυβέρνηση και τον καθ’ ύλην αρμόδιο διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο είναι αντιφατικές. Στην Εισηγητική Εκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, σελίδα 98, που αναφέρεται στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, αναφέρεται ότι αυτά έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής τιμής 25,108 δισ. ευρώ, ενώ ο Γ. Προβόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή, δήλωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής τιμής 23-24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Προβόπουλος, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, έπρεπε να είναι ακριβής, μιας και γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η ονομαστική τιμή των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία. Γνωρίζει, γιατί με εντολή δική του από τον Ιούνη του 2008 μέχρι σήμερα γύρισαν όλα τα «διαθέσιμα» των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με δική μας έρευνα, το φθινόπωρο του 2011 τα «διαθέσιμα» των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 18,8 δισ. ευρώ.
Στο ερώτημα τι θα γίνει με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, την απάντηση έδωσαν τόσο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος. Ο μεν πρώτος είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν τα μισά, αλλά η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σχέση με τις μελλοντικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων (!) ο δε δεύτερος είπε ότι η απώλεια θα είναι μεγάλη. Από τις δύο απαντήσεις βγαίνει το συμπέρασμα, ότι στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία θα ακολουθηθεί άλλη πολιτική επιτοκίων απ’ αυτή των τραπεζών. Στα ασφαλιστικά ταμεία θα δοθούν νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μικρότερης ονομαστικής τιμής και με επιτόκιο μικρότερο απ’ αυτό που θα δοθεί στις τράπεζας και στο χρηματιστικό κεφάλαιο. Διαφορετικά δε θα μίλαγαν για μεγάλη απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του κουρέματος των ομολόγων.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν δύο λόγους για ν’ αντιδράσουν και να εναντιωθούν στο κούρεμα τω ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων. Ο πρώτος λόγος, όχι ο σπουδαιότερος, είναι ότι δεν ρωτήθηκαν τα ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων. Ο δεύτερος και σπουδαιότερος είναι ότι κυβέρνηση και χρηματιστικό κεφάλαιο μεθοδεύουν τη λύση διαφορετικών επιτοκίων στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αυτών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία κι αυτών που κατέχουν οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες.
Κλείνουμε με μικρή αναφορά στο ύψος των ομολόγων και των δανείων που λήγουν την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ιούνη του 2011, την περίοδο 2012-14 λήγουν ομόλογα και δάνεια ύψους 131 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβρη του 2011 αυτά ανέβηκαν στα 149,2 δισ. ευρώ! Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς κάτι γι’ αυτή την αύξηση των 18,2 δισ. ευρώ.