Ενα κωλόχαρτο είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012, που χτες αναμενόταν να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και σε λίγες μέρες θα κληθεί να ψηφίσει χειροκροτώντας η τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 255 της συγκυβέρνησης. Μπορούμε να το πούμε χωρίς να έχουμε διαβάσει ούτε μια αράδα του. Οχι μόνο έχοντας κατά νου το προσχέδιο, όχι επειδή ξέρουμε πως κάθε προϋπολογισμός είναι ένα κωλόχαρτο, που το αλλάζουν δυο και τρεις φορές το χρόνο, αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο.
Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Βενιζέλος (έμμεση αναφορά έκανε και ο Παπαδήμος), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 θα προβλεφθεί μείωση της επιβάρυνσης από τόκους κατά 4-5 δισ. ευρώ. Από που θα προκύψει αυτή; Από το νέο PSI λέει ο Βενιζέλος. Δηλαδή, από μια διαδικασία που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Κανένας δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει συμφωνία για «κούρεμα» και ανταλλαγή ομολόγων, πόσοι κάτοχοι ομολόγων θα μπουν σ’ αυτή τη συμφωνία και ποιο θα είναι το ακριβές περιεχόμενό της. Τα κυβερνητικά κόμματα, όμως, «καίγονται» να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα, έστω κι αν αυτά είναι μουσαντένια.
Θυμίζουμε ότι, μολονότι ο Βενιζέλος μιλάει από το καλοκαίρι για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού φαινόταν ότι και το 2012 θα υπάρχει έλλειμμα ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Για να αποφύγει αυτή την αλήθεια ο Βενιζέλος έκανε ένα σάλτο προς το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και μιλούσε για θετικό «πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης». Αυτό, όμως, ήταν ένα παιχνίδι με τις λέξεις που δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα, αφαιρώντας 4-5 δισ. από τόκους, θα μπορέσουν να εμφανίσουν ένα ψεύτικο πρωτογενές πλεόνασμα 2-3 δισ. ευρώ και ν’ αρχίσουν το παραμύθιασμα του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια, έχουν όλη την άνεση να αλλάξουν τον προϋπολογισμό, προκειμένου να προωθήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Πρέπει να σημειωθεί πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως θα γίνει μέχρι το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κάποια μείωση των τόκων που πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2012. Αυτό, όμως, δεν θα σημάνει μείωση του χρέους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Θα σημάνει αναδιάρθρωση σε τρόπο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του. Θα απλώσουν το χρέος σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο (γι’ αυτό θα κάνουν ανταλλαγή ομολόγων) και θ’ αλλάξουν τους όρους των δανείων, ώστε αυτά να διέπονται από το βρετανικό ή άλλο αποικιοκρατικό Δίκαιο και με εγγύηση κρατική περιουσία, ώστε καμιά μελλοντική αστική κυβέρνηση να μη μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή χρεών. Το βάρος θα είναι και πάλι τεράστιο για τον ελληνικό λαό, αφού για περισσότερα χρόνια θα πρέπει να πληρώνει τους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους. Αλλωστε, μια απλή αριθμητική δείχνει πως ενώ ανακοινώνουν «κούρεμα» ύψους 100 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα θα πάρουν νέα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ, που θα πάνε όλα στις τσέπες των τοκογλύφων.