Πρώτα, δοκίμασαν να σπάσουν την απεργία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ με απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ηταν μια κίνηση με πολιτική σημασία (για να σπείρουν απογοήτευση), αλλά και μια κίνηση εύνοιας προς κάποιους εργολάβους, που δεν μάθαμε ακόμα πόσα πήραν από τον περιφερειάρχη Σγουρό για να βγάλουν μερικές δεκάδες φορτηγά στο δρόμο, με εργάτες μετανάστες που τους μάζεψαν από δω κι από κει.
Μετά σχεδίασαν να βγάλουν το στρατό για να μαζέψει τα σκουπίδια και ενεργοποίησαν το σχετικό χουντικό νόμο. Κατάλαβαν, όμως, πως ούτε το πρόβλημα θα μπορούσαν να λύσουν, ενώ ταυτόχρονα θα διακινδύνευαν επεισόδια ανάμεσα σε απεργούς και στρατιωτικούς με απρόβλεπτες συνέπειες. Ετσι, κατέληξαν στη λύση της επιστράτευσης των απεργών, την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός και δημοσιεύτηκε νυχτιάτικα στο ΦΕΚ, την περασμένη Δευτέρα. Μες στη βιασύνη τους, όμως, επιστράτευσαν μόνο τα απορριμματοφόρα και τους οδηγούς των Δήμων της Αττικής! Ετσι, την Τρίτη εκδόθηκε νέα απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία βαφτίστηκε συμπλήρωση της προηγούμενης και διέταξε την επιστράτευση του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας των Δήμων της Αττικής. Ποιος, όμως, θα πάρει τις καταστάσεις με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα, για να τους επιδοθούν τα φύλλα πορείας, όταν απεργούσε το σύνολο των εργαζόμενων στους Δήμους και πολλά δημαρχεία είναι υπό κατάληψη;
Ετσι, η επιστράτευση έμεινε κενό γράμμα μέχρι και την Πέμπτη. Από Παρασκευή θα προσπαθήσουν να την εφαρμόσουν και μάλλον θα την κρατήσουν για καιρό, για να αποτρέψουν κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και τις επόμενες μέρες, μολονότι το διατεταγμένο δικαστήριο έβγαλε την απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ παράνομη και καταχρηστική.
ΥΓ1: Μια μέρα μετά την επιστράτευση στην Αττική, θυμήθηκαν ότι πρέπει να επιστρατεύσουν και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και το έκαναν με νέα απόφαση του πρωθυπουργού.
ΥΓ2: Βοηθώντας την κυβέρνηση, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ ζήτησε από την ΠΟΕ ΟΤΑ να καθαρίσει τους δρόμους από τους οποίους θα περνούσε η πορεία της Τετάρτης και η ΠΟΕ ΟΤΑ το έκανε, καθαρίζοντας σχεδόν το μισό κέντρο της Αθήνας!








