Παρά τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή των κατακτητών η αντίσταση συνεχίζεται ακόμα κι αν σε αυτή την αντίσταση πληρώνει βαρύ φόρο αίματος ο ιρακινός λαός και όχι μόνο οι κατακτητές και οι λακέδες τους. Αυτή, όμως, η αντίσταση είναι μονόδρομος κι έχει ζορίσει τους Αμερικάνους που βλέπουν ότι παρά τα οχτώ χρόνια κατοχής, όχι μόνο δε μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αλλά ούτε μπορούν να λεηλατήσουν το ιρακινό πετρέλαιο, όπως θα ήθελαν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (oil market report, 16/6/2011), η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ ήταν μόλις 2.36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2010, δηλαδή μικρότερη από τα προπολεμικά επίπεδα (για παράδειγμα το 1999 η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ήταν 2.52 εκατ. βαρέλια) και ελαφρά μειωμένη από τα 2.43 εκατ. βαρέλια που ήταν το 2009. Τότε που άνοιξε η Κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης της ιρακινής πετρελαιοβιομηχανίας, 37χρόνια μετά την εθνικοποίησή της.
Η διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Τατζί, βόρεια της Βαγδάτης, έξω από κυβερνητικό κτίριο, την περασμένη Τρίτη, υπενθύμισε σε όλους ότι το Ιράκ απέχει ακόμα πολύ από την επιστροφή στην «ομαλότητα», παρά τα πάνω από οχτώ χρόνια ξένης κατοχής και τον ένα περίπου χρόνο από τότε που ο Ομπάμα ανακοίνωσε τον τυπικό τερματισμό των αμερικάνικων επιχειρήσεων στη χώρα (λέμε τυπικό, γιατί οι αμερικάνικες επιχειρήσεις ουδέποτε τερματίστηκαν, αλλά συνεχίστηκαν έστω και «υποστηρικτικά» στον ιρακινό στρατό).
Η επίθεση έγινε στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. 35 άτομα σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν, όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο όπου εκδίδονταν ταυτότητες και το οποίο βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στο κτίριο του επαρχιακού συμβουλίου. Αμέσως μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου, ανατινάχτηκε ένας βομβιστής αυτοκτονίας. Στο κτίριο του επαρχιακού συμβουλίου θα πραγματοποιούνταν συνάντηση του δημάρχου με αξιωματούχους ασφαλείας και φυλάρχους, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα Herald Sun. Προφανώς, στόχος ήταν οι αξιωματούχοι αυτοί, όμως η εφημερίδα δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων.
Μια μέρα πριν, στις 9 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, το ξενοδοχείο Ρασίντ της Βαγδάτης δέχτηκε μια ρουκέτα Κατιούσα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα στην καλά φρουρούμενη από τους αμερικάνους στρατιώτες πράσινη ζώνη και φιλοξενεί πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Η ρουκέτα έσκασε στην περιοχή που εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε εργάτες και να καταστραφούν 25 οικίσκοι.
Ο περασμένος Ιούνης ήταν ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους ιρακινών εξαιτίας των επιθέσεων από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 271 σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, 34% περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν το Μάη. Ομως, ο Ιούνης ήταν και ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες και μέσα στα αμερικάνικα στρατεύματα την τελευταία τριετία. Δεκατέσσερις αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν εξαιτίας των επιθέσεων.