Η σκηνή, όπως περιγράφηκε από αυτόπτες μάρτυρες, φέρνει στο νου εικόνες ναζισμού ή, για να έρθουμε στα πιο πρόσφατα, μνήμες από λατινοαμερικάνικα φασιστικά καθεστώτα. Ασφαλίτες ζητούν από έναν άνδρα ασιατικής κατωγωγής να σταματήσει για έλεγχο. Αυτός το βάζει στα πόδια. Οι ασφαλίτες είναι πολλοί. Ξεφυτρώνουν από κάθε γωνιά του μετρό. Τον κυκλώνουν, τον ρίχνουν κάτω, ένας τον πατάει με το γόνατο στην πλάτη και ένας άλλος του φυτεύει πέντε σφαίρες στο κεφάλι. Φυσικά, εκρηκτικά πάνω του δεν είχε.
Ηταν ύποπτος, είχε σχέσεις με τους βομβιστές, τον παρακολουθούσαμε και αργότερα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, δήλωσε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα το κάνουν. Σ’ αυτά έχει ειδικευτεί η βρετανική Αστυνομία. Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός καλύτερα. Το 1945 είχε έρθει στην Αθήνα ο λόρδος Σιτρίν, επικεφαλής μιας «ανεξάρτητης» επιτροπής που θα μελετούσε τα «εγκλήματα των κομμουνιστών» στη διάρκεια των Δεκεμβριανών. Ο Σιτρίν οργάνωσε ολόκληρη φιέστα στο Θησείο, όπου παρουσίασε κουβάδες γεμάτους με… μάτια, τα οποία αφαιρούσαν οι κομμουνιστές από τους αντιπάλους τους Χίτες και ταγματασφαλίτες. Γιατί ειδικά τα μάτια; Ετσι γινόταν πιασάρικο το θέμα. Και πού τα βρήκαν τόσα μάτια; Δεν δυσκολεύτηκαν και πολύ να βγάλουν τα μάτια από τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες.
Οι νεότεροι θυμούνται σίγουρα πολλές ιστορίες ενοχοποίησης Ιρλανδών από τη βρετανική Αστυνομία. Τους έπιαναν, τους βασάνιζαν άγρια, τους έβαζαν και υπέγραφαν ομολογίες και τα «ανεξάρτητα» δικαστήρια τους καταδίκαζαν. Πάντα «με στοιχεία». Κάποιοι αθωώθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, αφού προηγούμενα σάπισαν στις φυλακές. Μια τέτοια υπόθεση έχει γίνει και ταινία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία («Εις το όνομα του πατρός») Γι’ αυτό λέμε ότι και πάλι δεν θα δυσκολευτούν να «βρουν» και να παρουσιάσουν «στοιχεία» για τον δύστυχο Ασιάτη που οι ασφαλίτες εκτέλεσαν εν ψυχρώ σ’ ένα σταθμό του λονδρέζικου μετρό.
Ποιος θα τους αμφισβητήσει, άλλωστε; Η οικογένειά του, οι φίλοι του ή μήπως οι νόμιμες ισλαμικές οργανώσεις; Ολοι αυτοί ζουν με τον τρόμο φωλιασμένο μέσα τους. Πού να βρουν αποθέματα δύναμης για να αμφισβητήσουν τα «στοιχεία» που θα παρουσιάσει η «αντιτρομοκρατία», ενώπιον μιας κοινής γνώμης που διψάει για τέτοια στοιχεία;
Δεν εκπλαγήκαμε καθόλου με τον τρόπο που ενήργησε η βρετανική Αστυνομία. Οι εντολές της είναι σαφείς: Φάτε μερικούς, για να τρομάξουν οι υπόλοιποι. Θέλουν να στερήσουν από τους ισλαμιστές μαχητές το ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται. Να τρομοκρατήσουν την πολυπληθή ισλαμική κοινότητα, για να δημιουργήσουν από τους κόλπους της τους αυριανούς χαφιέδες.
Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι που δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Πολιτική και κοινωνική. Αν οι μπάτσοι σκότωναν μ’ αυτόν τον τρόπο ένα αδέσποτο σκυλί, την άλλη μέρα θα πλημμύριζαν οι δρόμοι του Λονδίνου από διαδηλωτές. Τώρα σκότωσαν έναν άνθρωπο και δεν κουνήθηκε φύλλο, δεν άνοιξε μύτη. Τελικά, η διαφθορά και η ταξική εξαχρείωση είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο φανταζόμασταν.
Π.Γ.
To σημείωμα της τελευταίας σελίδας («Βαθύ Κόκκινο») είχε γραφεί, όταν έφτασε η «διάψευσή» του. Η Scotland Yard αναγνώρισε το λάθος της για τη δολοφονία του «υπόπτου» στο μετρό του Λονδίνου και ζήτησε συγνώμη! Αφήσαμε το σημείωμα όπως ήταν. Γιατί τέτοιες διαψεύσεις αποτελούν επιβεβαιώσεις. Ιδού γιατί.
Η Scotland Yard αρχικά ανακοίνωσε ότι ο δολοφονηθείς σχετίζεται με τις βομβιστικές επιθέσεις και εντός των ημερών θα έδινε στη δημοσιότητα τα «στοιχεία». Ατύχησε, όμως, γιατί ο δολοφονηθείς δεν ήταν Ασιάτης, όπως όλοι ήταν σίγουροι αρχικά, αλλά Βραζιλιάνος. Αρα, δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν στοιχεία και «καθάρισαν» με μια συγνώμη. Μια συγνώμη που κάνει ακόμα πιο απεχθές το έγκλημα και τους ηθικούς αυτουργούς του. Ποιοι είναι αυτοί; Ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό σύστημα και όχι μόνο ο Μπλερ και η κυβέρνησή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ζήτησε με τη σειρά του συγνώμη για το θάνατο του Βραζιλιάνου, υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της νέας αστυνομικής τακτικής που συμπυκνώνεται στο δόγμα «πυροβολήστε για να σκοτώσετε», όταν θεωρείται ότι κάποιος είναι ύποπτος για καμικάζι.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, ο «κόκκινος Κεν» με τον οποίο εκστασιάζονται και τινές «δικοί μας» (βλέπε Κοινωνικό Φόρουμ), το πήγε παραπέρα, δηλώνοντας χωρίς να κοκκινίζει: «Η Αστυνομία έδρασε για να προστατεύσει το κοινό. Ο θάνατος του νεαρού Βραζιλιάνου προστίθεται στις απώλειες ζωών για τις οποίες ευθύνονται οι τρομοκράτες»!!!
Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα φιλοξενούσε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Εξπρές», υπό τον τίτλο «Πυροβολήστε όλους τους βομβιστές»: «Οι τρομοκράτες είναι υπεύθυνοι για το θάνατο του Μεντέζες και η Αστυνομία μας δεν πρέπει να κατηγορείται». Στο ίδιο μήκος κύματος οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.
Τα πράγματα, λοιπόν, είναι ακόμα χειρότερα απ’ όσο τα περιγράφει το αρχικό μας σχόλιο.
Π.Γ.