Προ δεκαπενθημέρου, είχαμε σχολιάσει άρθρο του Ν. Γιαννόπουλου στην «Αυγή», στο οποίο, προκειμένου να δικαιολογήσει τους πανηγυρισμούς για τη νίκη των 300 απεργών πείνας μεταναστών, προχωρούσε σε μια προκλητική λαθροχειρία, γράφοντας ότι οι απεργοί πείνας κέρδισαν «εξάμηνη ανανεώσιμη άδεια παραμονής».
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δίκτυο, σε τετρασέλιδη ανακοίνωση-απολογισμό, με τίτλο «Απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών: Ενας υποδειγματικός αγώνας από ταξική, κινηματική και αντιρατσιστική σκοπιά», αποφεύγει μεν να επαναλάβει τη λαθροχειρία Γιαννόπουλου (η οποία γράφτηκε για να τη διαβάσει –και να «μασήσει»– το αδαές αναγνωστικό κοινό της «Αυγής» και δεν θα ήταν καθόλου πρόσφορη για όσους θα διαβάσουν την ανακοίνωση του Δικτύου), προχωρά, όμως, σε άλλες λαθροχειρίες. Για να δείξει ότι υπήρξε «διεύρυνση του “καθεστώτος ανοχής” με τα δικαιώματα του ταξιδιού και της εργασίας», γράφει ότι στην πρώτη συνάντηση των υπουργών με τους απεργούς πείνας «η κυβέρνηση αντέτεινε 6άμηνο “καθεστώς ανοχής”, το οποίο δεν περιλαμβάνει δικαίωμα ταξιδιού και εργασίας».
Ενας που γνωρίζει στοιχειωδώς τους μεταναστευτι- κούς νόμους (και το Δίκτυο τους γνωρίζει) ξέρει πως το δικαίωμα εργασίας περιλαμβάνεται στο καθεστώς «ανοχής». Περιλαμβάνεται εκ του νόμου και επομένως δεν αποτελεί καμιά κατάκτηση των απεργών πείνας, η οποία δήθεν έγινε στη δεύτερη και τελική συνάντηση με τους υπουργούς.
Για του λόγου το αληθές ιδού το σχετικό απόσπασμα από το νόμο 3907/2011: «Με ΠΔ, που εκδίδεται μετά από πρόταση των υπουργών ΕΑΗΔ, ΕΚΑ και ΠΠ, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση». Το καθεστώς «ανοχής», λοιπόν, περιλαμβάνει το δικαίωμα εργασίας και δεν αποτελεί κατάκτηση των απεργών πείνας. Αλλωστε, το σχετικό ΠΔ αναμένεται ακόμα, ένα σχεδόν μήνα μετά τη λήξη της απεργίας πείνας και φοβούμαστε ότι θα αναμένεται κι άλλο (άγνωστο για πόσο).
Για το δικαίωμα ταξιδιού, το οποίο δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο, έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη και επανερχόμαστε σ’ αυτό το φύλλο, απ’ αφορμή την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου από τον Παπουτσή (βλέπε σελ. 13). Μάλλον να σιωπούν από ντροπή θα έπρεπε όσοι το θεωρούν διεύρυνση του καθεστώτος «ανοχής».
Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη λαθροχειρία. Ισχυρίζεται το Δίκτυο ότι οι βεβαιώσεις «ανοχής» συντάχθηκαν «με αιτιολογία που επιτρέπει την απρόσκοπτη ανανέωσή τους (δηλαδή, δεν επικαλούνται λόγους υγείας ή συνθηκών στις χώρες καταγωγής τους, που σε 6 μήνες δεν θα υπάρχουν)». Οποιος έχει δει μια βεβαίωση απ’ αυτές που πήραν οι απεργοί πείνας, γνωρίζει πως η αναβολή της απέλασης δόθηκε «λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με τα ανωτέρω πρόσωπα ως εξειδικεύονται στο άρθρο 24 παρ. 2 του Ν. 3907/2011» και ανανεώνονται «μετά από νέα κρίση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3907/2011». Η παραπομπή στους λόγους, όπως εξειδικεύονται στο νόμο, καταδεικνύει το ψέμα όσων προσπαθούν να «πουλήσουν» τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις σαν κάτι το «σπέσιαλ». Είναι τυπικές, τυπικότατες βεβαιώσεις «αναβολής της απέλασης».
Γιατί κάθε φορά που αναφέρονται στο κλείσιμο της απεργίας πείνας πρέπει να κάνουν λαθροχειρίες και να πουν ψέματα; Γιατί φοβούνται την αλήθεια; Γιατί από την αλήθεια δεν τους προκύπτει με τίποτα η μεγάλη νίκη και η ικανοποίηση σημαντικού μέρους των αιτημάτων των απεργών πείνας. Κι επειδή απευθύνονται στους Ελληνες κι όχι στους μετανάστες, επιστρατεύουν το ψέμα.
Π.Γ.