Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Ιούνη
  • Αναζωπύρωση των κρουσμάτων ευλογιάς στην ελληνική κτηνοτροφία
  • Η Παλαιστίνη και ο αλληλέγγυος οπορτουνισμός στη μουσική «βιομηχανία»
  • Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός από τη συγκάλυψη των δύο σκανδάλων για τα βοσκοτόπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε και για την ποινική ασυλία των απατεώνων
  • Σαν σήμερα 8 Ιούνη
  • Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας παριστάνει τον δικαστή των εκπαιδευτικών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Πρώτη Δίκη ΕΛΑ»31/3/2004
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

22η συνεδρίαση

31/3/2004

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Μαρ 2004, 00:00
Πράκτορας; Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τον χαρακτηρισμό για τον Ζήση. Πρακτοράκος της συμφοράς είναι ο άνθρωπος. Της πλάκας, της σφαλιάρας, πώς αλλιώς να το πούμε; 
 
Χτές το μεσημέρι ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για να ανασυγκροτηθεί. Είχε περιέλθει σε τόσο απελπιστική θέση από την εξέταση-σφυροκόπημα  του Χ. Τσιγαρίδα, που αναζήτησε ένα μεγάλο διάλειμμα μπας και μπορέσει να συνέλθει λίγο.
Μάταια, όμως, γιατί από τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης κατέρρευσε πάλι. 
 
Στην πρώτη κιόλας ερώτηση του Χ. Τσιγαρίδα κατέφυγε και πάλι στο γνωστό «δεν κάνω διάλογο με τρομοκράτες», ξεχνώντας ο άθλιος πως είναι μάρτυρας και είναι υποχρεωμένος να απαντά. Χώρια που διακινδύνευσε να ακούσει για μια ακόμα φορά την ατάκα του Τσιγαρίδα: «Είναι τιμή για μένα να με κατηγορεί ο Ζήσης».
 
Ας δούμε -σε συντομία και επιλεκτικά, δυστυχώς- τι προέκυψε από τη συνέχεια του σφυροκοπήματος Τσιγαρίδα. Αναφέρεται ο Τσιγαρίδας σε άρθρο της «Καθημερινής» το 1989, που αποκαλύπτει έγγραφο της «Στάζι» με το οποίο η υπηρεσία ζητάει από τους πράκτορές της και από δυτικές υπηρεσίες πληροφορίες για τον ΕΛΑ και τη 17Ν, για τον οπλισμό τους, τη δράση τους κ.λπ. Ο Ζήσης, ο μέγας ερευνητής, που τα ξέρει όλα, δηλώνει ότι δεν έχει υπόψη του το δημοσίευμα και να ρωτήσει την «Καθημερινή».
Τί να πει; Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι η Στάζι το 1989, όταν άνθρωποί της ήδη παζαρεύουν με τους Αμερικάνους να τους πουλήσουν τα αρχεία, όπως αποκαλύφτηκε αργότερα, δεν έχει ιδέα τι γίνεται με τις ελληνικές ένοπλες οργανώσεις. Ο κατά τα άλλα παντογνώστης Ζήσης «δεν το είχε υπόψη του», γιατί αυτό το έγγραφο καταρρίπτει τη θεωρία ότι ο ΕΛΑ δούλευε για λογαριασμό της Στάζι. 
 
Ρωτάει ο Τσιγαρίδας τον Ζήση αν θυμήθηκε επιτέλους να φέρει την απάντηση που υποτίθεται ότι του έδωσε το 1994 η Γερμανική Βουλή, που υποτίθεται ότι του χορήγησε τα αρχεία. Και παίρνει -επιτέλους- την απάντηση, ότι δεν έχει κανένα απαντητικό έγγραφο. Οπως δεν είχε και τις αιτήσεις που υπέβαλε, γιατί λέει αυτές τις είχαν οι γερμανικές υπηρεσίες (κι αυτός ο άσχετος δεν κράτησε αντίγραφα με τον αριθμό πρωτοκόλλου πάνω, όπως κάνει ο καθένας που υποβάλει μια αίτηση σε κάποια υπηρεσία). Κατά τη θεωρία του, λοιπόν, ο Ζήσης έκανε μια αίτηση και οι Γερμανοί του είπαν προφορικά, έλα πάρε όποια αρχεία θέλεις! Τόσο απλά. Του έδωσαν απόρρητα έγγραφα, που οι ίδιοι ακόμα τα διερευνούσαν, χωρίς να του δώσουν κανένα έγγραφο που να λέει «κατόπιν αιτήσεώς σας σας χορηγούμε αντίγραφα των τάδε και τάδε εγγράφων». Δηλαδή, ένα τόσο οργανωμένο κράτος, όπως η Γερμανία, δεν έκανε αυτό που κάνει ακόμα και το κοινοτικό γραφείο της Ανωκάτω Κωλοπετεινίτσας! 
 
Ας σημειωθεί πως ο Νηστικάκης -όπως ο ίδιος έχει καταθέσει- ζήτησε τα ίδια αρχεία το 1993 και δεν του τα έδωσαν, αλλά του είπαν να τα ζητήσει με τη διακρατική διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Αλλο Νηστικάκης, όμως, και άλλο Ζήσης!
 
Χτες ο Ζήσης έλεγε ότι πήρε τα αρχεία από τη γραμματέα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Γερμανικής Βουλής, σήμερα λέει ότι ο πρόεδρος τον έστειλε στους Πράσινους και από αυτούς πήρε τα αρχεία. Ο Τσιγαρίδας εντοπίζει και σημειώνει με έμφαση την αντίφαση και ο Ζήσης απαντά: «Πού να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια από ποιον πήρα τα έγγραφα;». Για την πρόεδρο, το δικαστήριο και τους εισαγγελείς δεν τρέχει τίποτα.
 
Ρωτάει ο Τσιγαρίδας τον Ζήση να επιβεβαιώσει προηγούμενη δήλωσή του, ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Βάινριχ ήταν πράκτορας της Στάζι και ο Ζήσης επιβεβαιώνει. Του ζητάει να υποδείξει ποιο είναι αυτό το έγγραφο και ο Ζήσης κερώνει. Πλήρης απάθεια και πάλι από το δικαστήριο και τους εισαγγελείς.
 
Αποκαλύπτει ο Τσιγαρίδας ότι ο Ζήσης κατέθεσε ένα από τα περιβόητα έγγραφα φροντίζοντας να αφαιρέσει μια σελίδα από τη μετάφραση, που έγραφε: «Ονομα: Αντριου, Ψευδώνυμο: Τσιγαρίδας, Δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτόν». Παθαίνει ταράκουλο ο Ζήσης και ο ιδρώτας που κυλάει από το σβέρκο του φαίνεται ακόμα και από το βίντεο γουόλ στο κέντρο τύπου του Κορυδαλλού. Πάλι απάθεια από το δικαστήριο.
 
Αναφέρεται ο Τσιγαρίδας σε δημοσίευμα του «Αντί», που υποδείκνυε ως αναμεμιγμένο με την τρομοκρατία τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσιγαρίδα και η πρόεδρος απαγορεύει την ερώτηση και κάθε άλλη που αναφέρεται σε πρόσωπα εκτός δίκης. Η αξιοπιστία του Ζήση, προφανώς, δεν πρέπει να ελεγχθεί. Αυτός μπορεί να έχει πει του κόσμου τα ψέματα για ένα σωρό ανθρώπους, να έχουν αποδειχτεί αυτά δικαστικώς, όμως για τον Αγαπίου και τον Τσιγαρίδα λέει αλήθεια. Αυτοί πρέπει να καταδικαστούν και επειδή άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν καλός είναι και ο Ζήσης.
 
Ο Χ. Τσιγαρίδας έκανε ένα πολύ έξυπνο τρικ. Εφτιαξε στον υπολογιστή -με το Photoshop, όπως είπε- ένα έγγραφο που έγραφε «ΝΑΜΕ OF ANDREW ZISIS», το οποίο ήταν ακριβώς ίδιο με το υποτιθέμενο σημείωμα του Βάινριχ που έγραφε «ΝΑΜΕ OF ANDREW TSIGARIDAS». Το έδειξε και στον Ζήση και στο δικαστήριο, δίνοντάς τους για σύγκριση και το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία. Κανένας δεν μπορούσε να διαπιστώσει καμιά διαφορά. Ο Ζήσης αναγκάστηκε να πει ότι το θεωρεί πλαστό μόνο επειδή του το έδωσε ο Τσιγαρίδας. 
 
Δικαστές και εισαγγελείς «πάγωσαν» εξετάζοντας το έγγραφο, γιατί κατάλαβαν πόσο εύκολο είναι να κατασκευαστούν τέτοια κωλόχαρτα, που δεν φέρουν καν μια σφραγίδα ότι αποτελούν γνήσια αντίτυπα από κάποιο πρωτότυπο.
 
Τότε η πρόεδρος νόμισε ότι βρήκε την πολύ έξυπνη ερώτηση που θα αποστόμωνε τον Τσιγαρίδα. Το μόνο που κατάφερε, όμως, ήταν να αποκαλύψει -για μια ακόμη φορά- τις μύχιες σκέψεις της. Ρώτησε τον κατηγορούμενο αν η θέση του είναι πως πρέπει να θεωρηθούν πλαστά τα επίσημα έγγραφα της Γερμανικής Βουλής. (Αλήθεια, πώς ήξερε η πρόεδρος ότι τα έγγραφα που κουβάλησε ο Ζήσης ήταν γνήσια της Γερμανικής Βουλής; Και πώς διαπίστωσε ότι αυτά τα έγγραφα έλεγαν αλήθεια;).Η απάντηση του Χ. Τσιγαρίδα ήταν σαφέστατη: Η Γερμανική Βουλή κρατάει όσα από αυτά τα έγγραφα κρατάει σαν αρχειακό υλικό, για να τα διερευνήσει κ.λπ. Κανένα δικαστήριο στην Ευρώπη, όμως, δεν έχει αποδεχτεί ως αποδεικτικό υλικό αυτά τα αρχεία, γιατί προέρχονται από περισσότερες της μιας μυστικές υπηρεσίες και κανείς δεν ξέρει τι είναι αληθινό και τι κατασκευασμένο. 
 
Εμένα δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω την αθωότητά μου, κατέληξε ο Χ. Τσιγαρίδας. Με ενδιαφέρει να αποδείξω ότι δεν υπήρξα πράκτορας της Στάζι και ότι ο ΕΛΑ δεν είχε συνεργασία με καμιά μυστική υπηρεσία. Οσο για τον Ζήση, ήρθε εδώ, πέταγε χαρτιά δεξιά-αριστερά, τη μια μέρα έλεγε κάτι και την άλλη το ακριβώς αντίθετο και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ξέρει λέξη γερμανικά, εκτός από το «χάιλ Χίτλερ».
 
Ο Κ. Αγαπίου, που πήρε το λόγο αμέσως μετά, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει μια διαδικασία όπου ο κάθε Ζήσης θα έρχεται ως κομιστής εγγράφων μυστικών υπηρεσιών, που θέλουν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση ή να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένους ανθρώπους, και το δικαστήριο θα μετατρέπεται σε διεκπεραιωτικό όργανο, ξεσκονίζοντας αυτά τα έγγραφα, πετώντας κάποια και κρατώντας κάποια άλλα, όχι για να ανακαλύψει την αλήθεια, αλλά για να κατασκευάσει μια σιδερωμένη αλήθεια. Εκανε στο Ζήση μια και μοναδική ερώτηση: Πώς ονομάζεστε, κύριε; Ζήσης Βασίλειος, απάντησε αυτός. Ηταν το μόνο αληθινό πράγμα που είπατε τόσες μέρες σ’ αυτή την αίθουσα, ήταν η ευστοχότατη ατάκα του Κ. Αγαπίου.
 
Ο Χ. Τσιγαρίδας κατάφερε με μια εξέταση που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες να ξετινάξει τον Ζήση και να τον αποκαλύψει σαν ένα πρακτοράκο της αράδας, που τον έστειλαν στο δικαστήριο για να κάνει τη βρόμικη δουλειά που κανένας από τους ανθρώπους των διωκτικών μηχανισμών δεν ήθελε να κάνει. Οσο και αν προσπάθησε η πρόεδρος να προστατεύσει τον πρακτοράκο, δεν κατάφερε να αποσοβήσει την πλήρη κατάρρευσή του. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής του έδωσαν ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι, αρνούμενοι να κάνουν σχόλια επί της κατάθεσής του. Τον θεώρησαν δηλαδή εντελώς αναξιόπιστο για να στηρίξουν σ’ αυτόν τις απόψεις που υποστηρίζουν στη δίκη, για να στηρίξουν την κατηγορία. Ο μόνος από την πολιτική αγωγή που έκανε σχόλιο ήταν ο Ευαγγελάτος κι αυτός όχι για να υπερασπιστεί τα όσα είπε ο Ζήσης, αλλά για να τον καταγγείλει, υπερασπιζόμενος το ΠΑΣΟΚ και τον Κόκκαλη από όσα λέει εδώ και χρόνια ο Ζήσης. Χαρακτήρισε όλα τα σχετικά γραπτά του ως προϊόντα χαλκείου εντός και εκτός Ελλάδας. Ετσι, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς αυτό που λίγο πριν είχε πει απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο Χ. Τσιγαρίδας: «Εχετε ένα πρόβλημα. Αν θεωρήσετε τον Ζήση αξιόπιστο, πρέπει να δεχτείτε όλα όσα λέει. Και για το ΠΑΣΟΚ και για τον Κόκκαλη και για εμάς. Δεν μπορείτε να δεχτείτε επιλεκτικά μόνο όσα σας βολεύουν σε αυτή τη δίκη. ‘Η θα τα δεχτείτε όλα ή θα τα απορρίψετε όλα».
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης στα δικά τους σχόλια θύμισαν το σύνολο της κατάθεσης Ζήση και τα όσα κατά καιρούς έχει γράψει, υπενθυμίζοντας στους εισαγγελείς της έδρας ότι όχι μόνο έπαινο δεν έπρεπε να κάνουν στον Ζήση (τον έπαινο είχε κάνει ο Πατσής την πρώτη μέρα της κατάθεσης του Ζήση), αλλά έπρεπε να διατάξουν την κράτησή του για το αδίκημα της ψευδορκίας. 
 
Δυστυχώς ο χώρος δεν μας επιτρέπει να παραθέσουμε το σύνολο των σχολίων τους και δυστυχέστερα δεν υπάρχουν πρακτικά για να σας παραπέμψουμε σ’ αυτά. Σημειώνουμε μόνο πως τον χαρακτήρισαν «επαγγελματία ψευδομάρτυρα» και «πράκτορα μυστικών υπηρεσιών», χωρίς η πρόεδρος να τολμήσει να διακόψει κανέναν και καμία, ενώ ο ίδιος ο Ζήσης καθόταν απέναντί τους, στα έδρανα της πολιτικής αγωγής, και λουζόταν τους χαρακτηρισμούς που έπεφταν σαν το χαλάζι και τα επιχειρήματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαθής και ανέκφραστος. Το έχει συνηθίσει φαίνεται.
 
Στο δικό του σύντομο σχόλιο ο Χ. Τσιγαρίδας κάλεσε το δικαστήριο να ξεκαθαρίσει από τώρα τη στάση του όχι μόνο έναντι του Ζήση, στον οποίο πρέπει να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία, αλλά και έναντι των λεγόμενων αρχείων Στάζι, τα οποία πρέπει να πετάξει σαν κουρελόχαρτα. 
 
Σχόλιο έκανε και ο Κ. Αγαπίου, το οποίο δημοσιεύουμε σε χωριστό πλαίσιο, γιατί ήταν η πιο αναλυτική τοποθέτησή του στη μέχρι τώρα διαδικασία.
 
Από μένα δεν θα πάρετε δήλωση αποκήρυξης
 
Σχολιάζοντας την κατάθεση Ζήση ο Κ. Αγαπίου αναφέρθηκε στο επί δεκαετία ιστορικό της υπόδειξής του ως μέλος του ΕΛΑ. Αναφέρθηκε στην υπόδειξη άλλου ατόμου, που επίσης λέγεται Κώστας Αγαπίου, που τον «έκραξε» ο Ζήσης δίνοντας τη διεύθυνσή του, για να πλακώσουν και να τον πολιορκούν τα κανάλια, αναγκάζοντάς τον να κάνει μήνυση για να γλιτώσει.
 
 Αναφέρθηκε σε άλλα μυθεύματα, όπως στα υποτιθέμενα ταξίδια του στο Παρίσι (το 1973 πρωτοπήγα στο Παρίσι, είπε) ή στην Κούβα με τον Γιωτόπουλο ή στη Σαντορίνη όπου υποτίθεται ότι δούλευε σαν αρχιτέκτονας μαζί με τον Τσιγαρίδα (ενώ ο ίδιος έχει πάει μέχρι το τρίτο έτος στο Πολυτεχνείο, ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του μηχανικού και τυχαίνει να μην έχει επισκεφτεί ποτέ τη Σαντορίνη. 
 
Ακόμη, στο παραμύθι που πούλησε ο Ζήσης, για το τσαντάκι του Ψυχογιού που βρέθηκε κοντά στον τόπο της εκτέλεσης του Μάλλιου και είχε μέσα το τηλέφωνο του Αγαπίου. Πού είναι αυτό το τσαντάκι, φέρτε το να το δούμε, είπε γελώντας πικρά, για να συμπληρώσει: Ολως τυχαίως, συμβαίνει να μην έχω αποκτήσει ποτέ τηλέφωνο στο όνομά μου στην Ελλάδα.
 
Ρωτάτε -είπε- γιατί επέλεξαν εμένα. Γιατί, όμως, ρωτάτε εμένα και όχι αυτούς που με επέλεξαν;  Ισως ήμουν βολικός γι’ αυτούς. Μετά την πτώση της χούντας συνειδητά δεν εντάχθηκα πουθενά, ενώ θα μπορούσα να ενταχθώ. Υπήρξα πάντοτε αντίθετος με την κυρίαρχη τάξη και αυτό δεν το έκρυψα. Ημουν αντίθετος στο καθεστώς και τότε που ανήκα σε οργανώσεις -και πριν τη δικτατορία και στη διάρκειά της- και τότε που δεν ανήκα σε οργανώσεις. Δεν ήμουν σε οργανώσεις, δεν έχω οικογένεια, η ζωή που έκανα δεν συνάδει με τη δική τους αντίληψη περί κοσμιότητας.
 
Από το 1945 η ίδια υπηρεσία κατασκευάζει σκευωρίες, είτε για να αποσταθεροποιήσει την υπάρχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση είτε για να εξοντώσει συγκεκριμένους ανθρώπους. Στήνουν σκευωρίες, σέρνουν ανθρώπους στα δικαστήρια και δεν τους αρκεί να αποδείξεις ότι δε στέκεται τίποτα σε βάρος σου, θέλουν να τους κάνεις και κάποια δήλωση αποκήρυξης. Από μένα δεν θα βγάλετε δήλωση αποκήρυξης, αν ήμουν στον ΕΛΑ, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό να το ξεχάσετε.
 
Στη συνέχεια κλήθηκε να καταθέσει η Μαίρη Μπόση (δεν χρειάζεται συστάσεις). Στα πρώτα δέκα κιόλας λεπτά της κατάθεσής της είχε «αδειάσει» και τον Ζήση και τον Παπαθεμελή. Ιδού τί είπε, συνοπτικά:
Η «απόρρητη έκθεση για την τρομοκρατία» δεν έχει συνταχθεί από το περιβόητο επιστημονικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και η ίδια από το 1994 μέχρι το 1996. Πριν ακόμα αναλάβει υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Παπαθεμελής, τον Οκτώβρη του 1996, και πριν συγκροτήσει το επιστημονικό συμβούλιο, μερικούς μήνες αργότερα, γινόταν συζήτηση στα ΜΜΕ για τα αρχεία της Στάζι.
 
Κατέληξαν ότι πρέπει να ψάξουν την υπόθεση κι αν είναι ορθή να υπάρξει παραπομπή στη Δικαιοσύνη, αν όχι να καθαριστούν τα ονόματα των ανθρώπων για τους οποίους γινόταν λόγος. Δούλεψαν μυστικά την υπόθεση και το 1996 ο Βαλυράκης, που είχε αντικαταστήσει τον Παπαθεμελή, έστειλε το φάκελο στον ανακριτή. Το επιστημονικό συμβούλιο και η ίδια ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με τα αρχεία της Στάζι. Αυτά τα χειρίστηκε αποκλειστικά η Αντιτρομοκρατική και ο αρμόδιος εισαγγελέας.
 
Η ίδια έμεινε με την απορία γιατί αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε δικαστικά, είτε με παραπομπές είτε με καθάρισμα των ονομάτων που σπιλώνονταν.
 
Ο Παπαθεμελής έφυγε από το υπουργείο για αποτυχημένους χειρισμούς στην εξέγερση των αγροτών. Η ίδια δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βγήκε στα κανάλια και έλεγε ότι αποπέμφθηκε για να σταματήσει η έρευνα για την τρομοκρατία. Τα όσα αναφέρει η «απόρρητη έκθεση Παπαθεμελή» δεν προέρχονται από το επιστημονικό συμβούλιο που είχε συσταθεί στο υπουργείο. Ο Παπαθεμελής έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Ορισμένα αφορούσαν και τα αρχεία της Στάζι. Ποτέ δεν έδωσε στοιχεία στο επιστημονικό συμβούλιο.
 
Κανείς υπουργός Δημόσιας Τάξης, όλων των κυβερνήσεων, δεν παρεμπόδισε τις έρευνες για την τρομοκρατία, κανείς δεν συγκάλυψε, όπως ισχυρίζεται ο Ζήσης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΕΛΑ (Οργάνωση Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης, που ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα κατά του Σαουδάραβα πρεσβευτή και την έκρηξη στο μπαρ «Οσκαρ» στη Γλυφάδα) η ίδια είχε αρχικά την άποψη ότι πρόκειται για ξένη και όχι ελληνική οργάνωση και το έχει γράψει σε βιβλίο της. 
 
Στη συνέχεια, μετά από χιλιάδες δημοσιεύματα που υπήρξαν, της έχουν δημιουργηθεί και αυτής ερωτηματικά και περιμένει από το δικαστήριο να της τα απαντήσει. (Στο σημείο αυτό η πρόεδρος αναρωτήθηκε πώς μπορεί να τα ξεκαθαρίσει το δικαστήριο, όταν δεν το βοηθούν οι ειδήμονες; Ελα ντε!).
 
Μετά απ’ αυτά, η πρόεδρος το γύρισε στο καλαματιανό και άρχισε να ρωτάει τη Μπόση γενικά περί τρομοκρατίας, για τα αίτια γέννησης του φαινομένου κ.λπ. για να εισπράξει μια φτηνιάρικη ψευδοκοινωνιολογική ανάλυση, η οποία θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

22η συνεδρίαση

30/3/2004
Επόμενο άρθρο

22η συνεδρίαση

1/4/2004

Σχετικά Αρθρα

32η συνεδρίαση

23/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 23 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

22/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 22 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

21/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 21 Απρ 2004, 00:00

30ή συνεδρίαση

20/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 20 Απρ 2004, 00:00

29η συνεδρίαση

19/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 19 Απρ 2004, 00:00

28η συνεδρίαση

16/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 16 Απρ 2004, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2025, 00:01
Αγροτικά

Αναζωπύρωση των κρουσμάτων ευλογιάς στην ελληνική κτηνοτροφία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα εντεταλμένα όργανά της «πνίγουν» την αλήθεια

8 Ιούν 2025, 21:13
Πολιτισμός

Η Παλαιστίνη και ο αλληλέγγυος οπορτουνισμός στη μουσική «βιομηχανία»

8 Ιούν 2025, 19:03
Αγροτικά

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός από τη συγκάλυψη των δύο σκανδάλων για τα βοσκοτόπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε και για την ποινική ασυλία των απατεώνων

8 Ιούν 2025, 06:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2025, 00:01
Εργατικά

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας παριστάνει τον δικαστή των εκπαιδευτικών

Παράνομη εντολή να κληθεί εκπαιδευτικός για εξηγήσεις, επειδή συμμετείχε σε νόμιμη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ!

7 Ιούν 2025, 09:37
Πολιτική

Χωρίς αρχές αλισβερίσι για μια πρόταση που θα απορριφθεί

7 Ιούν 2025, 08:48
Πολιτική

Προκαλούν κιόλας τα σιωναζίδια

7 Ιούν 2025, 05:58
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Ιούν 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σιωναζιστές στρατιώτες

Και αρκετοί τραυματίες

6 Ιούν 2025, 18:37
Διεθνή

Η ένοπλη Αντίσταση στη Γάζα στηρίζει τον διπλωματικό πόλεμο που γίνεται στη Ντόχα

6 Ιούν 2025, 12:19
Κόντρες

Οι όμορφες σχέσεις όμορφα καίγονται

6 Ιούν 2025, 09:36
Οικονομία

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

6 Ιούν 2025, 06:30
Εργατικά

Δημοτική αρχή Ηλιόπουλης: «Σκάσε και σκάβε»…

6 Ιούν 2025, 05:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2025, 00:01
Uncategorized

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

5 Ιούν 2025, 08:43
Παιδεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Οι φοιτητές απαίτησαν τη διακοπή της συνεργασίας με το Ισραήλ

5 Ιούν 2025, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2025, 00:01
Παιδεία

Απίστευτο τρολάρισμα των υποψηφίων με θέμα «δημιουργικότητα και σχολείο»

4 Ιούν 2025, 21:04
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

1963: Παραιτείται ο Καραμανλής από την πρωθυπουργία μετά τη ρήξη του με το παλάτι.

1967: Συλλαμβάνονται εννιά κάτοικοι των χωριών Σέλλια και Σουρή Χανίων “ενώ επραγματοποίουν παράνομον κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν”.

1969: Συλλαμβάνεται ο δραπέτης Αλέξανδρος Παναγούλης μετά από κατάδοση των Π. Περδικάρη και Δ. Πατίτσα σε διαμέρισμα (Πάτμου 51) στα Πατήσια).

1972: Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο επτά μέλη της οργάνωσης “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1997: Τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Oταν ανέλαβα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ξεκάθαρη εντολή από τον πρωθυπουργό: πλήρης κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τον Νοέμβριο ήλθα σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την έρευνα που ξεκίνησε. Δεν πρόκειται για υπόθεση που ξέφυγε από τον έλεγχο, αλλά για μια υπόθεση που εμείς φέραμε ξανά υπό θεσμικό και νομικό έλεγχο. Ως υπουργείο κινούμαστε μεθοδικά και σεβόμαστε απόλυτα τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μόνο μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή στους ελληνες αγρότες.

Κώστας Τσιάρας

(Μια συνέντευξη στην καραδεξιά Political δεν έχει follow up ερωτήματα και αμφισβήτηση της «απόλυτης αλήθειας» του υπουργού. Εχει μόνο ερωτήσεις-πάσες, εμφανώς συμφωνημένες εκ των προτέρων, ώστε η υπουργάρα να ξετυλίξει το αφήγημά της. Θα μπορούσε -λέμε τώρα- να ρωτήσει η… αγιογράφος Ελλη Τριανταφύλλου: Γιατί οι τέσσερις υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη που προηγήθηκαν -Βορίδης, Λιβανός, Γεωργαντάς, Αυγενάκης- δεν έκαναν «πλήρη κάθαρση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χρειάστηκε -ξαναλέμε τώρα- ο πρωθυπουργός να δώσει «ειδική εντολή» στον Τσιάρα; Θα μπορούσε ακόμα να ρωτήσει: Αφού στήριξες την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, γιατί αυτή χρειάστηκε να οργανώσει αστυνομικό «ντου» για να κατασχέσει υπολογιστές αναζητώντας στοιχεία; Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν εμπιστευόταν τις διαβεβαιώσεις σου ή -ακόμα χειρότερα- ότι διαπίστωσε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων; Και γιατί ο πρόεδρος που εσύ διόρισες, ο συνταξιούχος δικαστής Σαλάτας, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αναγκάστηκες να τον «παραιτήσεις», μετ’ επαίνων; Ενας δημοσιογράφος -και όχι αγιογράφος υπουργών- θα ρωτούσε, επίσης: Γιατί επί των ημερών σου συνεχίστηκε ο ανελέητος υπηρεσιακός διωγμός της υπαλλήλου Παρασκευής Τυχεροπούλου, η οποία είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων για βοσκότοπους-μαϊμούδες; Τρεις μέρες μετά τον ορισμό της πρώτης δικασίμου κατά του Χλύκα, των παιδιών του και μελών της οικογένειας Καλφούτζου, που δήλωναν… ιδιωτικά βοσκοτόπια στον… Γράμμο, η Τυχεροπούλου εκδιώχτηκε και από τη θέση-ψυγείο όπου είχε τοποθετηθεί, με το αισχρό επιχείρημα «και λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας»! Επί υπουργίας Τσιάρα. Δεν ήξερε τίποτα αυτός; Αν δεν ήξερε, γιατί μπλοκάρισε την απόσπαση της Τυχεροπούλου στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα; Η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από τον Τσιάρα να αποσπαστεί η Π. Τυχεροπούλου σ’ αυτήν, προκειμένου να βοηθήσει στη διενεργούμενη έρευνα, ο Φλωρίδης δέχτηκε την αιτηθείσα απόσπαση, αλλά ο Τσιάρας ακόμα δεν έχει υπογράψει. Δεν αποκαλύπτει αυτή η στάση του συμμετοχή στο διωγμό της υπαλλήλου που αποκάλυψε το σκάνδαλο, αλλά και άρνηση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γεράσιμου Λιόντου στο ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr:

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκάλυπτε και συγκαλύπτει τα δύο σκάνδαλα με τα βοσκοτόπια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 22η συνεδρίαση

    17Ν
    • 22η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 22η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 22η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 22η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 22η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 22η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 22η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 22η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 22η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 22η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 22η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 22η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 22η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 22η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 22η συνεδρίαση

      22η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 22η συνεδρίαση

      22η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 22η συνεδρίαση

      22η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 22η συνεδρίαση

      22η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 22η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 22η συνεδρίαση

    22η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo