Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα αίτημα από τον Ευαγγελλάτο (πολιτική αγωγή Ραυτόπουλου), να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ρωμαίος και Τσούρας, καθώς και ο δημοσιογράφος Σ. Κασιμέρης. Το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό από την Κ. Αγαπίου και την υπεράσπιση Τσιγαρίδα, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε η υπεράσπιση Αθανασάκη. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για την κλήση αυτών των μαρτύρων, όπως έκανε και για τους υπόλοιπους που προτάθηκαν (αν προκύψει ανάγκη από τη διαδικασία, θα κληθούν).
Στη συνέχεια η πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του μάρτυρα Βασίλη Ζήση και πριν προλάβουν οι μπάτσοι να το επαναλάβουν για να το ακούσει ο μάρτυρας που κάθεται στο διάδρομο, είπε μόνη της «απών». προφανώς ήταν ενημερωμένη ότι ο Ζήσης την είχε πουλέψει. Προσπάθησε αμέσως να περάσει στην εξέταση άλλου μάρτυρα, αλλά στα έδρανα της υπεράσπισης είχαν ήδη ανάψει τα κόκκινα λαμπάκια.
Ο Α. Κούγιας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να προηγηθούν οι Βεντούρης-Κυριακίδου και μετά να έρθει ο Ζήσης. Υπάρχει ένα σχέδιο -είπε- σύμφωνα με το οποίο ο Ζήσης προηγήθηκε (λέει αυτά που λέει για τα «αρχεία της Στάζι από το 1994) και ακολούθησε η Κυριακίδου για να τα επιβεβαιώσει (υποτίθεται). Δεν μπορείτε να μας καταστρέψετε την υπερασπτική στρατηγική που έχουμε προετοιμάσει. Αν παρεμβάλλετε άλλο μάρτυρα, η υπεράσπιση Κανά θα αποχωρήσει σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας. Δεν θα δεχτούμε τη στρατηγική που μεθοδεύουν κάποιοι. Κατέστησαν τον Ζήση Κήνσορα και τώρα τον παίρνουν πίσω, για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του, επειδή με τη μαρτυρία του έχουν ασκηθεί διώξεις ενάντια σε σημαντικά πρόσωπα και δεν θέλουν να ξεφτιλιστεί εδώ μέσα. Ζήτησε από το δικαστήριο ή να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του και να διακόψει μέχρι να τον φέρουν ή να θεωρήσει ότι ο Ζήσης δεν υπάρχει ως μάρτυρας σ’ αυτή τη δίκη και να προχωρήσει στους επόμενους μάρτυρες.
Ο Δ. Τσοβόλας συμπλήρωσε ότι ο Ζήσης ήταν μάρτυρας και στο Ειδικό Δικαστήριο το 1991 και μάλιστα ο ίδιος τον είχε δει τυχαία, το 1989, να βγαίνει νύχτα από το γραφείο του Μητσοτάκη στη Βουλή, παρέα με τον εκδότη του «Αντί» Χ. Παπουτσάκη και όταν αποκάλυψε το γεγονός στο Ειδικό Δικαστήριο, πάγωσε. Δεν μπορεί -κατέληξε- να επιτρέψουμε να τον χρησιμοποιούν σαν πυροτέχνημα για δημιουργία εντυπώσεων.
Ο Σ. Καμπάνης σημείωσε ότι αυτή η ταχτική του Ζήση είναι γνωστή. Δίνει με τα δημοσιεύματά του το έναυσμα για σκανδαλολογία και αυθορμήτως εμφανίζεται στον ανακριτή. Στο δικαστήριο ή δεν έρχεται καθόλου ή έρχεται και φεύγει.
Απολαμβάνει εδώ και χρόνια μιας ειδικής ασυλίας, είπε η Τ. Χριστοδουλοπούλου, και πρέπει κάποτε ένα δικαστήριο να τον βάλει στη θέση του. Να έρθει εδώ, να φέρει τα σκουπίδια του, να τον εξετάσετε εσείς, να τον εξετάσουμε κι εμείς.
Ο εισαγγελέας Πατσής προσπάθησε να προβάλει απεγνωσμένη άμυνα. Δεν μπορώ να δεχτώ -είπε- ότι είναι εσκεμμένη η απουσία του. Δεν θα βλαφτεί η διαδικασία αν παρεμβληθεί ένας άλλος μάρτυρας. Να διαταχτεί η βίαιη προσαγωγή του και ταυτόχρονα το δικαστήριο να προχωρήσει στην εξέταση του επόμενου μάρτυρα. Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η πολιτική αγωγή, χωρίς κανείς από τους παριστάμενους να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον Ζήση.
Η υπεράσπιση, όμως, ήταν ανένδοτη. Επέμεινε στη θέση της και κατήγγειλε πως γίνονται πολιτικά παιχνίδια πριν τις εκλογές, πάνω στις πλάτες των κατηγορούμενων. «Μήπως πρέπει να αναβάλλουμε την εξέτασή του για μετά τις εκλογές;», αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα η πρόεδρος Μπρίλλη, αλλά το μάζεψε αμέσως μόλις κατάλαβε ότι έπεσε σε νέα γκάφα. Γιατί, βέβαια, οι προεκλογικές σκοπιμότητες τυπικά δεν πρέπει να αφορούν ένα δικαστήριο και μάλιστα ένα τριμελές εφετείο κακουργημάτων. Ετσι, το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη και όταν επανήλθε ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη βίαιη προσαγωγή του Ζήση και διέκοψε για την Τετάρτη 10 Μάρτη (ουσιαστικά διέκοψε για μια μέρα επιπλέον, γιατί τις υπόλοιπες μέρες η διακοπή ήταν επιβεβλημένη λόγω εκλογών).
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ζήσης έκανε δήλωση στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία η απουσία το οφειλόταν σε λάθος πληροφόρηση σχετικά με τη σειρά των μαρτύρων!
Ο Ζήσης κι αυτοί που κρύβονται πίσω του κατάφεραν να ξεφτιλίσουν το δικαστήριο. Γιατί είναι εξευτελισμός να διακόπτει για μετά τις εκλογές, ενώ μπορούσε να διακόψει για την επόμενη μέρα (Τρίτη) και στο μεταξύ να αναζητηθεί ο Ζήσης και να προσαχθεί βιαίως. Το δικαστήριο κατάλαβε ότι παίζεται πολιτικό παιχνίδι και προτίμησε την ασφάλεια της μετεκλογικής περιόδου, για να μπορέσει τότε να χειριστεί καλύτερα την υπόθεση, βλέποντας τα τυχόν νέα δεδομένα που θα έχουν δημιουργηθεί.
Ο Ζήσης μάλλον θα εμφανιστεί την Τετάρτη 10 Μάρτη (αυτό δείχνει και η δήλωσή του). Το ερώτημα είναι με τί γραμμή θα εμφανιστεί. Θα εμφανιστεί απλά ως κατήγορος των Τσιγαρίδα-Αγαπίου ή θα προσπαθήσει να ανακατέψει Κόκκαλη και ΠΑΣΟΚ; Και αν επιχειρήσει το δεύτερο, ποια θα είναι η στάση του δικαστήριου, που έχει «πράσινη» σύνθεση; Θα παίξει παιχνίδι για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ή θα αναζητήσει νέες εντολές από τους νέους πολιτικούς προϊσταμένους του;
Θυμίζουμε ότι από συνήγορο πολιτικής αγωγής, στέλεχος της ΝΔ, έχει ακουστεί στο δικαστήριο η φράση «μετά τις 8 Μάρτη θέλετε δε θέλετε τα έγγραφα θα έρθουν». Οπως εξήγησε ο ίδιος, δεν αναφέρεται στα έγγραφα που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία, αλλά σε άλλα, που τα κρατάνε στα συρτάρια τους οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Μπορεί ο συγκεκριμένος συνήγορος να εκπροσωπεί τον Δ. Ρίζο, ορκισμένο εχθρό του Ζήση, όμως εν προκειμένω ο Ζήσης φαίνεται ότι τους κάνει όλων τη δουλειά, αφού είναι αυτός που μπορεί να λέει διάφορα και να γίνεται έτσι πολιτικός ντόρος. Ισως μετά τις εκλογές να δούμε να καλείται και ο Καμμένος, για να συμπληρωθεί η ομάδα των «τρομοκυνηγών».
Της ξεφεύγουν
Η κ. Μπρίλλη έχει ένα καλό (για μας). Εξωτερικεύει πολύ εύκολα τις σκέψεις της. Ακόμα και αυτές που ανήκουν στην κατηγορία «τις έχουμε, αλλά δεν τις λέμε». Μόνο όταν κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες την άλλη μέρα και δει τον αντίχτυπο αυτών που λέει, δαγκώνεται και προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Μέχρι στιγμής της έχουν ξεφύγει κάμποσα. «Να που φτάσαμε σε συλλήψεις», είπε κάποια στιγμή στον δημοσιογράφο-πράκτορα Β. Ζήση, που αναρωτιόταν γιατί τόσα χρόνια οι αρχές δεν αξιοποιούσαν τα αρχεία της «Στάζι». Οταν διαμαρτυρήθηκε η υπεράσπιση για την προκλητική αμφισβήτηση του τεκμήριου αθωότητας («έχετε ήδη βγάλει απόφαση», της επισήμανε συνήγορος), κατάλαβε τη γκάφα της και άρχισε να δικαιολογείται ότι δεν εννοούσε αυτό, δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει κ.λπ.
Τελευταίο κρούσμα της λογόροιάς της ο συσχετισμός της δίκης με τους ολυμπιακούς αγώνες του Αυγούστου. Εμένα δεν με απασχολεί το 18μηνο -είπε- αλλά δεν θέλω να φτάσουμε στο καλοκαίρι. Γιατί δεν θα είναι καθόλου καλό για τη χώρα μας να διεξάγει ολυμπιακούς αγώνες και ταυτόχρονα να γίνεται μια δίκη με αντικείμενο την τρομοκρατία! Στο κέντρο τύπου οι δημοσιογράφοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Μα έχει συναίσθηση του τι λέει; ήταν το ερώτημα που ήρθε αυθόρμητα στα χείλη αρκετών. Γιατί ο Μαργαρίτης μπορεί να μιλούσε συνεχώς για τον κίνδυνο παρέλευσης του 18μηνου, όμως αυτό είχε κάποια σχέση με νομικές διαδικασίες, διότι το επένδυε με την υποτιθέμενη αγωνία του μη τυχόν και ξεπεραστεί το 18μηνο και δοθεί η αφορμή να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα διευρύνει τα όρια του 18μηνου. Ενώ ο συσχετισμός με τους ολυμπιακούς αγώνες είναι καθαρά εξωδικαστικό ζήτημα και αναφέρεται ευθέως σε πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να επηρεάζουν τη λειτουργία του δικαστήριου.
Η δήλωση αυτή έγινε την Παρασκευή 27 Φλεβάρη και φυσικά σχολιάστηκε την άλλη μέρα από τον τύπο. Η κ. Μπρίλλη κατάλαβε τη γκάφα της και επανήλθε τη Δευτέρα 1 Μάρτη σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει αυτά που είπα. Παρερμηνεύθηκαν αυτά που είπα -ανέφερε κάποια στιγμή-. Εγώ απλά είπα ότι έχουμε μπροστά μας μια Ολυμπιάδα. Αλλωστε, η συζήτηση αυτή έγινε ανάμεσα σε μένα και τον κ. Κούγια αφού είχε διακόψει το δικαστήριο!
Πάλι οι δημοσιογράφοι φταίνε που δεν κατάλαβαν καλά! Δυστυχώς, όμως, για την κ. Μπρίλλη, οι δηλώσεις της καταγράφηκαν στα κασετόφωνα και δεν σβήνουν με τίποτα. Υστερα, η ίδια η δικαιολογία που επιστράτευσε την προδίδει. Για ποιο λόγο να επικαλεστεί την Ολυμπιάδα; Μη τυχόν και δεν προλάβουν η ίδια και οι άλλοι παράγοντες της δίκης να παρακολουθήσουν τους αγώνες και πάνε χαμένα τα εισιτήρια που έχουν κόψει;!! Επειδή, δε, κατάλαβε ότι η δικαιολογία δεν στέκει με τίποτα, επιστράτευσε και την τελευταία γραμμή άμυνας, ότι αυτός ο διάλογος έγινε εκτός διαδικασίας, αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης. Αυτό μπορεί να το ρυθμίσει η ίδια, δίνοντας εντολή στον γραμματέα να μην αναφέρει τίποτα στα πρακτικά, πράγμα που είμαστε σίγουροι πως έχει κάνει.
Η ουσία, όμως, παραμένει. Με αυτό που εξωτερίκευσε η κ. Μπρίλλη αποκάλυψε ότι έχει εντολή να τελειώσει τη δίκη αρκετά πριν τους ολυμπιακούς αγώνες. Μια τέτοια εντολή -όποιος και να την έχει δώσει- αποκαλύπτει ότι κάθε άλλο παρά με ένα ανεξάρτητο δικαστήριο έχουμε να κάνουμε. Πρόκειται για ένα δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας.