Αφού διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα, έφτασε στις 10 Οκτωβρίου στην πόλη του Μεξικού το καραβάνι των 5.000 διαδηλωτών από την πόλη Οαχάκα. Κρατώντας πανό, ομοιώματα του κυβερνήτη της πολιτείας Ουλίσες Ρουίζ και φέρετρα, ένα από τα οποία έγραφε «η κακή κυβέρνηση είναι νεκρή», διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της μεξικάνικης πρωτεύουσας απαιτώντας την παραίτηση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίζ, τον οποίο κατηγορούν ότι κέρδισε τις εκλογές με νοθεία και τον θεωρούν υπεύθυνο για τη βίαιη και σε αρκετές περιπτώσεις αιματηρή καταστολή των εξεγερμένων της Οαχάκα.
Το έναυσμα της εξέγερσης έδωσε η απεργία 70.000 δασκάλων, που ξεκίνησε στις 22 Μαϊου, με αποτέλεσμα να κλείσουν 14.000 σχολεία, στα οποία φοιτούν 1,3 εκατομμύρια μαθητές. Με την έναρξη της απεργίας χιλιάδες δάσκαλοι εγκαταστάθηκαν σε σκηνές στην πλατεία Ζόκαλο, την κεντρική πλατεία της πόλης, δημοφιλή τόπο επίσκεψης των τουριστών, που συρρέουν στη γραφική Οαχάκα, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Οι αρχικές διεκδικήσεις των δασκάλων ήταν η αναπροσαρμογή των μισθών τους με βάση το κόστος ζωής, η ενίσχυση των υποστηρικτικών προγραμμάτων για τα σχολεία, κυρίως με έργα υποδομής, η χορήγηση επιδόματος εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού, η παροχή συσσιτίου στους φτωχούς μαθητές και ο τερματισμός της καταστολής σε βάρος των εργαζόμενων στην εκπαίδευση, η διαλεύκανση υποθέσεων αγνοούμενων και η απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων από προηγούμενες κινητοποιήσεις τους.
Στις 14 Ιουνίου η κυβέρνηση της Πολιτείας Οαχάκα απάντησε στις διεκδικήσεις των δασκάλων με άγρια καταστολή. Τα ξημερώματα 3.500 μπάτσοι επιτέθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, χρησιμοποιώντας κλομπ και δακρυγόνα, και εκκένωσαν τους δρόμους και την πλατεία Ζόκαλο από τους απεργούς δασκάλους, με αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις και τον τραυματισμό τουλάχιστον 92 ανθρώπων. Κατέστρεψαν επίσης τις εγκαταστάσεις του Radio Planton, ενός ασύρματου σταθμού που μετέδιδε ειδήσεις από την απεργία των δασκάλων. Ομως, μετά από αψιμαχίες μερικών ωρών, οι απεργοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πλατεία. Μετά την καταστροφή του Radio Planton, ομάδες φοιτητών και δασκάλων κατέλαβαν το Radio Universidad, το σταθμό του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου Benito Jjuarez της Οαχάκα, και άρχισαν να μεταδίδουν όσα συνέβαιναν στους δρόμους της πόλης. Στις 16 Ιουνίου, 160.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους ενώνοντας τη φωνή τους με αυτή των δασκάλων και απαιτώντας την παραίτηση του κυβερνήτη της Πολιτείας Ουλίσες Ρουίζ, που θεωρείται υπεύθυνος της άγριας καταστολής κάθε κοινωνικού κινήματος. Την ίδια μέρα, 365 κοινωνικές οργανώσεις, ιθαγενικές κοινότητες (ο πληθυσμός της Πολιτείας Οαχάκα αποτελείται κυρίως από ιθαγενείς 16 διαφορετικών φυλών), επιτροπές κατοίκων, σχημάτισαν τη Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Οαχάκα (ΑΡΡΟ), ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικής αντίστασης στο νεοφιλευθερισμό. Το κίνημα των δασκάλων εξελίχτηκε σε ευρύτερη λαϊκή εξέγερση και οι εξεγερμένοι προχώρησαν στο στήσιμο εκατοντάδων οδοφραγμάτων μέσα και στις εισόδους της πόλης και στην κατάληψη 10 δημαρχείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, σε καταλήψεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με στόχο την αντιπληροφόρηση, στην απαλλοτρίωση αυτοκινήτων δημόσιων οργανισμών για τις ανάγκες του αγώνα κ.ά.
Στις 10 Αυγούστου, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης χιλιάδων δασκάλων, προκαλώντας το θάνατο ενός 50χρονου δασκάλου, και στη συνέχεια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά στο σπίτι που είχαν καταφύγει οι δράστες. Μια μέρα νωρίτερα, μια ομάδα Ινδιάνων που κατευθύνονταν στην Οαχάκα για να πάρουν μέρος στη διαδήλωση δέχτηκαν ένοπλη επίθεση, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 12 χρονου παιδιού και δύο αντρών.
Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, άγνωστοι έριξαν πυροβολισμούς στον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 9», που βρισκόταν υπό κατάληψη από τους απεργούς από την 1η Αυγούστου, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός δασκάλου και φθορές στα τζάμια και στον εξοπλισμό του σταθμού. Ο σταθμός εκκενώθηκε προσωρινά, αλλά στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε. Η απάντηση στις δολοφονικές αυτές επιθέσεις δόθηκε από χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους την επόμενη μέρα, ενώ ομάδες από 50 περίπου δασκάλους κατέλαβαν 12 ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να καλέσουν τους γονείς να αγνοήσουν το γεγονός ότι ξεκινούσε η νέα σχολική χρονιά και να κρατήσουν τα παιδιά στα σπίτια.
Η Πολιτεία της Οαχάκα έχει παραλύσει. Η απεργία των εκπαιδευτικών συνεχίζεται, ενώ και άλλοι κλάδοι έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απερχόμενη κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, του κυβερνώντος κόμματος που ανήκει στην καθολική Δεξιά, και επιχειρηματικούς κύκλους να μην αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς και να καταστείλει σύντομα την εξέγερση. Από τις 26 Σεπτέμβρη, οι εξεγερμένοι έχουν κηρύξει «κόκκινο συναγερμό» ενόψει της πιθανής βίαιης επέμβασης των μηχανισμών καταστολής, καθώς αυτή τη στιγμή, όπως ενημερώνουν από τους κατειλημμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, χιλιάδες στρατιώτες βρίσκονται ακροβολισμένοι γύρω από την πόλη, ενώ ελικόπτερα του στρατού πετάνε σε 24ωρη βάση πάνω από την πόλη.