Οι απολογίες των κατηγορούμενων ξεκίνησαν με τον Χρήστο Τσιγαρίδα, ο οποίος από την αρχή διευκρίνισε ότι δεν κάνει απολογία, γιατί δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα σε ένα δικαστήριο της άρχουσας τάξης. Στις 9 και 20 ξεκίνησε την τοποθέτησή του του. Μολονότι ο πρόεδρος τον παρακάλεσε αν θέλει να καθίσει, μίλησε όρθιος, επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στο προηγούμενο δικαστήριο: «Θέλω να με θυμάστε όρθιο». Ζήτησε μόνο δυο διαλείμματα, όταν η κούραση ήταν φανερή στο λόγο του. Το κείμενο της τοποθέτησής του παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω, όπως το διένειμε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Παρά τα εμφανή προβλήματα υγείας, τον ιδρώτα που τον έλουζε και τον βήχα του καρδιοπαθούς που συχνά τον διέκοπτε, ο λόγος του Χρ. Τσιγαρίδα ήταν σταθερός, πότε χειμαρρώδης και πότε κοφτός, και το ύφος του αποφασιστικό. Μόνο σε δυο σημεία έσπασε» η φωνή του και χρειάστηκε να καταβάλλει προσπάθεια για να συγκρατήσει τη συγκίνησή του. Οταν αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Χρήστου Κασίμη και στο τέλος, όταν δήλωσε και πάλι αμετανόητος και περήφανος για τη συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα. Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις των δικαστών και του εισαγγελέα, που κάλυψαν τον υπόλοιπο χρόνο της συνεδρίασης, μέχρι τις 2:15 περίπου.
Ο πρόεδρος έκανε ερωτήσεις κυρίως γύρω από την έννοια της ψυχικής συνδρομής, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη αιτιολογία πάνω στην οποία να στηρίχτηκε η απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου και πως ως προβληματισμός ενδέχεται να απασχολήσει και αυτό το δικαστήριο. Κατά την κρίση μας, ο πρόεδρος αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προσανατολίζεται στην ίδια κατεύθυνση. Σ’ αυτό το ναζιστικής έμπνευσης νομολόγημα, που θα χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ο Χρ. Τσιγαρίδας απάντησε με σαφήνεια πως κανένας άνθρωπος που συμμετέχει σε μια οργάνωση σαν τον ΕΛΑ δεν έχει ανάγκη από την ενθάρρυνση οποιουδήποτε άλλου για να δράσει. Εχει ο ίδιος πάρει τις αποφάσεις του, ξέρει σε ποια οργάνωση μπαίνει και ποια θα είναι η δράση του.
Αντίθετα από τον πρόεδρο, ο οποίος διατήρησε το ήρεμο ύφος που τον χαρακτηρίζει και δεν προσπάθησε να αντιδικήσει με τον Τσιγαρίδα, ο εισαγγελέας εμφανίστηκε από την αρχή προκλητικά επιθετικός, στην προσπάθειά του να στηρίξει την κατηγορία. Ηταν χαρακτηριστικό πως σε όλη τη διάρκεια της τοποθέτησης Τσιγαρίδα δεν παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο αλλά κάτι διάβαζε. Πολύ λίγες στιγμές σήκωσε τα μάτια του για να παρακολουθήσει, όπως έκαναν οι υπόλοιποι δικαστές που παρακολουθούσαν με προσοχή. Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, είχε πιάσει δυο τρία πράγματα, είχε πολύ περισσότερα στο μυαλό του και εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να στηρίξει την κατηγορία και όχι να διερευνήσει την αλήθεια, όπως (υποτίθεται ότι) επιβάλλει ο ρόλος του.
Δοκίμασε κατ’ αρχάς, με τη φράση «ποιος είσαστε εσείς, ο Θεός;», να αμφισβητήσει τη φράση του Τσιγαρίδα ότι αυτός είναι η μοναδική πηγή αλήθειας για το δικαστήριο. Ο Τσιγαρίδας δεν μάσησε. Ξεκαθάρισε ότι δεν λέει όλη την αλήθεια, αλλά αυτά που λέει είναι αλήθεια και όχι ψέματα. Εσείς να αποδείξετε – είπε απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στον εισαγγελέα- τη συμμετοχή μου στις πράξεις που με κατηγορείτε. Δε μπορείτε να μου αναποδογυρίζετε το καθήκον σας. Ο εισαγγελέας εξακολούθησε να κάνει ερωτήσεις διαστρέφοντας γεγονότα και δηλώσεις, γεγονός που εξόργισε τον Χρ. Τσιγαρίδα, ο οποίος τον έβαλε στη θέση του με τσεκουράτες απαντήσεις. Μέχρι που… το διέπραξε. Εβαλε στο στόμα του Τσιγαρίδα ότι είπε πως αρχικά ο σύνδεσμός του στην οργάνωση ήταν ο Χρ. Κασίμης και στη συνέχεια κάποιος αρχιτέκτονας. Αυτό δεν σας το είπα εγώ –απάντησε αμέσως ο Τσιγαρίδας- αλλά η Αντιτρομοκρατική.
Αμέσως μετά το διάλειμμα, ο Χρ. Τσιγαρίδας επανήλθε με μια σύντομη δήλωση με την οποία ζήτησε από τον εισαγγελέα να πει την πηγή των πληροφοριών του και να κατονομάσει τον αρχιτέκτονα στον οποίο αναφέρθηκε. Ο πρόεδρος δεν δοκίμασε καθόλου να κουκουλώσει το θέμα που δημιουργήθηκε, αλλά ζήτησε από τον εισαγγελέα να το ξεκαθαρίσει. Αυτός, δείχνοντας κάποια χαρτιά που είχε μπροστά του, είπε πως αυτά τα είπε ο Τσιγαρίδας στην απολογία του στην προηγούμενη δίκη. Τότε ξεσηκώθηκε σάλος στα έδρανα των δικηγόρων. Πώς έχει ο εισαγγελέας πρακτικά της προηγούμενης δίκης, όταν η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί; Μήπως ήταν εφοδιασμένος με τις σημειώσεις που κράταγε η Αντιτρομοκρατική; Ο εισαγγελέας προσπάθησε να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες, ότι βρήκε το γραμματέα και ζήτησε τα πρακτικά, όμως και πάλι προέκυψε μείζον θέμα, γιατί βέβαια δεν υπάρχουν πρακτικά ερήμην της απόφασης.
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ξεκαθάρισε ότι οι συνήγοροι έχουν απόλυτο δίκιο να θέτουν το νομικό θέμα που θέτουν, όμως ο ίδιος θέτει ένα πολιτικό θέμα: ποτέ και πουθενά ο ίδιος δεν έχει δηλώσει ότι σύνδεσμός του στον ΕΛΑ ήταν κάποιος αρχιτέκτονας. Οφείλει, λοιπόν, ο εισαγγελέας να πει πού βρήκε τέτοιο πράγμα. Ο εισαγγελέας ζήτησε να γίνει διακοπή για να το βρει (!), ο πρόεδρος έκανε πως δεν άκουσε και ο Τσιγαρίδας επανήλθε αμείλικτος: Προτείνω να συνεχίσουμε με τις ερωτήσεις των υπόλοιπων δικαστών και στο μεταξύ ο εισαγγελέας να βρει αυτό που ψάχνει. Γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Σήμερα, όχι αύριο.
Αργότερα, ο εισαγγελέας επανήλθε παραδεχόμενος πως δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην απολογία Τσιγαρίδα και άρχισε να μπερδεύει το «Playboy» (χαρακτηρίζοντας «συνέντευξη Τσιγαρίδα ένα βρομοδημοσίευμα, το οποίο ο Τσιγαρίδας έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη, όπως είπε παρεμβαίνοντας η συνήγορός του Μ/. Δαλιάνη), τη μήνυση Κανά στο «Playboy» και κάποιες αναφορές του Τσιγαρίδα σε συνεργάτη του αρχιτέκτονα, τον οποίο πλησίασαν άνθρωποι του «Playboy» για να τους μιλήσει γι’ αυτόν, την εποχή ακόμα που ήταν προφυλακισμένος!
Ηταν φανερό, ότι ο εισαγγελέας -στην επιεικέστερη γι’ αυτόν περίπτωση- δεν δίνει δεκάρα για το πραγματικό περιεχόμενο της δίκης και έρχεται με προκάτ γνώμη στο μυαλό του, ενώ -στη χειρότερη περίπτωση- αναζητά ενημέρωση από άλλες αφανείς πηγές. Απ’ αυτές που στήνουν αυτές τις υποθέσεις. Το σίγουρο είναι πως το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η αλήθεια. Γι’ αυτό και είχε απόλυτο δίκιο ο Χρ. Τσιγαρίδας, όταν σε μια έκρηξη γύρισε και του είπε:
Στην προηγούμενη δίκη, ο εισαγγελέας Πατσής, αγνοώντας τη δήλωση που έκανα, ότι καμιά γυναίκα στον ΕΛΑ δεν πήρε ποτέ μέρος σε επιχείρηση, εισηγήθηκε την καταδίκη της Αθανασάκη και της έριξαν 1200 χρόνια φυλακή. Ηθελα να ‘ξερα, αυτός, που δηλώνει χριστιανός, πώς μπορεί και κοιμάται τα βράδια. Το ίδιο θα σας ρωτήσω και σας μετά την αγόρευσή σας, αν επιμένετε στο ίδιο.
Οι υπόλοιποι δικαστές, τακτικοί και αναπληρωματικοί, έκαναν ερωτήσεις που σχετίζονται αυστηρά με την υπόθεση. Υπήρξαν ευγενείς, με ύφος ουδέτερο και διερευνητικό, σεβόμενοι τα δικαιώματα του κατηγορούμενου και ειδικά το δικαίωμά του να απαντά μόνο όταν κρίνει πως πρέπει να απαντήσει και όπως αυτός κρίνει. Ετσι, δόθηκε η δυνατότητα στον Τσιγαρίδα να ξεκαθαρίσει περισσότερα ορισμένα πράγματα (κυρίως για την οργανωτική λέιτουργία του ΕΛΑ), να αρνηθεί να απαντήσει με λεπτομέρειες για ζητήματα όπως η σύνθεση του ΕΛΑ, αλλά και να ξεκαθαρίσει με επιχειρήματα πως όλα όσα έλεγε η Κυριακίδου ήταν πράγματα που της δίδαξαν να πει και πως αυτό το υποκείμενο δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μέλος του ΕΛΑ.