Στην πρώτη επικαιροποίησή του, τον περασμένο Αύγουστο, το Μνημόνιο περιλάμβανε και κεφάλαιο με τίτλο «Επιχειρηματικό περιβάλλον», το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: « Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα “σχέδιο δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα” όπου θα παρουσιάζεται ένα χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση 30 εκ των σημαντικότερων περιορισμών που παραμένουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία».
Στη δεύτερη επικαιροποίηση του Μνημόνιου (Νοέμβρης 2010), επαναλαμβάνεται το ίδιο, αλλάζει όμως ο χρόνος του ρήματος. Από μέλλων («θα υιοθετήσει») γίνεται ενεστώς («υιοθετεί»), για να δειχτεί, προφανώς, ότι η ώρα για την υιοθέτηση του «σχεδίου δράσης για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα» έφτασε.
Από πλευράς κυβέρνησης δεν έχουμε δει ακόμα αυτό το «σχέδιο δράσης», το είδαμε, όμως, από πλευράς ΣΕΒ. Αναφερόμενος στην πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημόνιου του Αυγού-στου, ο ΣΕΒ κατέθεσε έναν ολόκληρο τόμο με τίτλο «Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια – 30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Τα «30 πεδία δράσης» αποτελούν περίληψη των «περίπου 250 εμποδίων» που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, τα οποία κατέγραψε ο ΣΕΒ.
Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο ΣΕΒ δεν πήγε σε κάποιο υπουργικό γραφείο για να καταθέσει τον τόμο του, όπως συνηθίζεται. Αντίθετα, μετέβη στα γραφεία του ΣΕΒ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρέλαβε τον τόμο, γεγονός που «υποδηλώνει πως συμμερίζεται αυτή μου την πεποίθηση», όπως είπε ο Δασκαλόπουλος.
Ποια είναι η πεποίθηση του προέδρου των καπιταλιστών; «Πρέπει να γίνει επιτέλους συνείδηση, ότι μόνο η λύτρωση της επιχειρηματικότητας από τα μύρια όσα εμπόδια και αντικίνητρα που για χρόνια τώρα την αλυσοδένουν, μπορεί ν’ ανοίξει ξανά τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο»!
««Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και το προεδρείο του –είπε ο Χρυσοχοΐδης– πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία: να καταγράψουν μια σειρά από εμπόδια για την επιχειρηματικότητα. Σήμερα με ενημέρωσαν και μου παρέδωσαν την πάρα πολύ χρήσιμη μελέτη τους. Τους συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράξη ευθύνης και σημαντική συνεισφορά στην προσπάθειά μας να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Ποια είναι τα «εμπόδια» που επικαλείται ο ΣΕΒ; Ο,τι εμποδίζει την απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών και στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στο πλιατσικολόγημα του κράτους. Ιδού μερικά απ’ αυτά, όπως αναφέρονται στο μανιφέστο των καπιταλιστών: «Περιορισμοί ή πολύπλοκες διαδικασίες για την πρόσληψη και απόλυση προσωπικού». Μάλλον δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα σχόλιο σ’ αυτό το «εμπόδιο».
«Καθιέρωση υποχρεωτικών ελαχίστων αμοιβών»! Ελεγχοι του Δημοσίου στην είσπραξη (βεβαίωση) εισφορών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων! Θέλουν, δηλαδή, κατάργηση και της ασφαλιστικής ενημερότητας, για να κλέβουν πιο άνετα τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων.
Από το συνδυασμό του Μνημόνιου, του αντεργατικού μανιφέστου του ΣΕΒ και της δουλικής θέσης της κυβέρνησης φαίνεται καθαρά ότι ετοιμάζονται να πάρουν περισσότερα αντεργατικά μέτρα απ’ αυτά που ήδη πήραν.