Το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει πια καθοριστεί. Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή έχει προγραμματιστεί να γίνει σε μια συνεδρίαση, στις 10 Γενάρη. Το πολύ να χρειαστεί άλλη μία, που θα γίνει στις 17.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση και η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, που λογικά θα ξεκινήσει περί τα τέλη Φλεβάρη. Κι ύστερα μια δεύτερη ψηφοφορία (χωρίς συζήτηση) στην Ολομέλεια, που πρέπει να απέχει ένα μήνα από την πρώτη.
Η μεθόδευση, που γίνεται σε αγαστή συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι προφανής. Θέλουν η συζήτηση στην επιτροπή να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, αμέσως μετά τις διακοπές και στις παραμονές της εξεταστικής περιόδου, υπολογίζοντας ότι δε θα βρεθούν αντιμέτωποι με κίνημα καταλήψεων. Υπολογίζουν ότι το χοντρό «τζέρτζελο» θα γίνει σ’ αυτή την πρώτη φάση κι ότι μετά θα επικρατήσει το σύνδρομο της ήττας και όλη η αντίδραση θα εκτονωθεί με ένα-δυο συλλαλητήρια ακόμα, χωρίς κίνημα καταλήψεων που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια.
Τι θα ακολουθήσει μετά; Πρόωρες εκλογές, σε χρόνο που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά με την Παιδεία να παίζει το ρόλο του «εθνικού θέματος» που δικαιολογεί την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό πλέον δεν κυκλοφορεί σαν διαρροή προς δημοσιογράφους, αλλά δηλώνεται σχεδόν καθαρά από κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ο Καραμανλής θα χρησιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως λευκή επιταγή, ως λαϊκή εντολή για να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες το νόμο-πλαίσιο.
Σε κλειδί των εξελίξεων μετατρέπεται, λοιπόν, η διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16. Αν αυτή η διαδικασία σταματήσει τώρα, η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί σ’ ένα δεύτερο μέτωπο μετά την ήττα της στο μέτωπο του νόμου-πλαισίου το περασμένο καλοκαίρι. Και θα το σκεφτεί πολύ καλά να προχωρήσει σε εκλογές με κυρίαρχο θέμα την Παιδεία. Κι αν προχωρήσει, όμως, θα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και ο αγώνας στη συνέχεια θα δοθεί από καλύτερες θέσεις.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σπάσει το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά το μέτωπο δεν πρόκειται να σπάσει από τα μέσα, με τις αντιδράσεις κάποιων τμημάτων του ΠΑΣΟΚ. Το μέτωπο μπορεί να σπάσει μόνο από το κοινωνικό κίνημα, καρδιά του οποίου -ας μη γελιόμαστε- στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι φοιτητές. Αυτοί είναι που πρέπει ν’ απαντήσουν στο δίλημμα: περιοδικές εξάρσεις με διήμερες-τριήμερες καταλήψεις και συλλαλητήρια ή καταλήψεις διαρκείας από το Γενάρη; Μέση λύση δεν υπάρχει. Στις αρχές Γενάρη πρέπει να δοθεί απάντηση στην πράξη.