Η σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών (μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα) την προηγούμενη Παρασκευή αναζωπύρωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Οι 15 Βρετανοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν από μέλη της ιρανικής ακτοφυλακής την προηγούμενη Παρασκευή, όταν το σκάφος που επέβαιναν έκανε νηοψία στον βόρειο Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το σκάφος βρισκόταν 1,7 ναυτικά μίλια μέσα στα ιρακινά και όχι τα ιρανικά χωρικά ύδατα όταν έγινε η σύλληψη. Διαφορετική ήταν η δήλωση της ιρανικής πλευράς σύμφωνα με την οποία το σκάφος βρισκόταν μισό χιλιόμετρο μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα.
Οπως και να έχει το πράγμα, γεγονός είναι ότι οι Βρετανοί έπαιζαν με τη φωτιά κάνοντας νηοψίες σε μία περιοχή (Σατ Αλ Αράμπ) που για χρόνια ήταν διαφιλονικούμενη από Ιράκ και Ιράν. Παρόμοιο περιστατικό είχε γίνει στο παρελθόν (τον Ιούνη του 2004), όταν σε παρόμοιες συνθήκες είχαν συλληφθεί από τους Ιρανούς 6 Βρετανοί πεζοναύτες και δύο ναύτες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη βράδυ) δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποια θα είναι η τύχη των Βρετανών στρατιωτικών που ακόμα ανακρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι θα απελευθερωθεί η 25χρονη Βρετανίδα, η οποία έκανε δηλώσεις μετάνοιας στην ιρανική τηλεόραση, ζητώντας συγνώμη για το ατυχές συμβάν. Πάντως, η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση κατευνασμού, στην οποία διατυπώνει την πεποίθησή της ότι το ζήτημα θα λυθεί με τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, διαψεύδοντας ότι έχει να κάνει με άλλα ζητήματα (όπως ανταλλαγή κρατουμένων ή απάντηση στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων για τα πυρηνικά του Ιράν), σύμφωνα με την ανταπόκριση του ιρανικού πρακτορείου IRNA (28/3). Παρόμοια είναι και η στάση του Λονδίνου που μετά την πρώτη ψυχρολουσία θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός και να το λύσει «σιωπηρά». Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα.
ΥΓ: Για μια ακόμα φορά είδαμε τη διαφορά μεταξύ του «άξονα του κακού» και των «ελεύθερων χωρών». Από τη μια οι Βρετανοί στρατιωτικοί ατσαλάκωτοι και η Βρετανίδα πεζοναύτης με τη μαντίλα και το τσιγαράκι στο χέρι και από την άλλη οι γνωστές εικόνες με τους ιρακινούς αιχμαλώτους στα βρετανικά και αμερικάνικα κολαστήρια. Το ποιος ανήκει στον «άξονα του κακού» το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας…