Προσωπικά παραδίδομαι αμαχητί μπροστά στον αχταρμά μπουρδολογίας του Βύρωνα. Διάβασα ας πούμε πέντε φορές αυτά που είπε στη βουλή για την αναγκαιότητα σύστασης της Αγροφυλακής, αλλά δεν χαμπάριασα τίποτα. Δώστε βάση, μεταφράστε τα και βγάλτε διάγνωση αν εγώ έχω πρόβλημα ή η υπουργάρα μας κάπου χάνει λάδια: «Σας ζητώ να εκτιμήσετε, ειλικρινώς σας ζητώ να εκτιμήσετε ότι πάσχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως διοικητική δομή από τους “εργάτες” του πεδίου. Ποιος θα δει την κομμένη γράνα; Που σημαίνει υδραγωγός. Που καταστρέφει το έδαφος και ύστερα γλύφει και κόβει την άσφαλτο. Και θα έρθουμε εμείς ύστερα, οι Συβαρίτες πολιτικοί της μαλθακότητας και της τρυφηλότητας και των σχεδιασμάτων, (έχασαν από τον Κρότωνα), θα έρθουν οι Συβαρίτες πολιτικοί να πουν, εδώ τα δισεκατομμύρια στην Τσακώνα πρέπει να καταβληθούν τάχιστα. Γιατί ο δρόμος Τριπόλεως-Καλαμάτας χάνεται, εξαιτίας της διακοπής από το νερό, αλλά και στην Μαλακάσα το ίδιο έγινε».
Εβγαινε ο Βύρων Πολύδωρας από μια συνάντηση που είχε με τον Καραμανλή για το θέμα των πυρκαγιών. Τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι και τον ρωτάει ο Γιώργος Βλάχος από το Mega: Αν γυρνούσατε πίσω με αυτά που έχουν συμβεί, στην αρχή πριν ακόμα συμβούν, θα κάνατε κάτι διαφορετικό; «Οχι, τα ίδια» απαντάει ο μέγιστος. Παίρνει τη μπάλα μια δημοσιογράφα και σουτάρει: Καθυστερήσεις υπήρξαν κύριε υπουργέ; «Οχι, καμία» αποκρούει ο Βύρωνας και με ύφος πρεζάκια που παρακαλεί τον έμπορο να του δώσει τη δόση του συμπληρώνει: « Και φυσικά εγώ είμαι ο πιο ανίκανος, ακατάλληλος, επικίνδυνος, ίσως και εμπρηστής».
Μη φανταστείτε ότι τον έπιασε κρίση αυτογνωσίας. Ζαλισμένος είναι από τις κατραπακιές που του έρχονται συνέχεια και το γύρισε στο λεκτικό κλάμα. Καλύτερα όμως έτσι, γιατί εκτός του ότι αποφεύγει τις ασυναρτησίες του, δεν πετάει και τις ξενόγλωσσες μπαρούφες που κάνουν κάποιους ανθρώπους που έχουν μια στοιχειώδη κατάρτιση στην γαλλική πάρλα να ζητάν υπογλώσσια.
Το τελευταίο το γράφω με αφορμή ένα μέιλ που ήρθε στη στήλη. Το μεταφέρω: «Σύντροφε, διάβασα πρόσφατα μια τοποθέτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, που είπε μεταξύ άλλων “Γι’ αυτό αξίζει να εμπνευστούμε και να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο της Αγροφυλακής, απαλλασσόμενοι από όλες τις προκαταλήψεις και απελευθερώνοντας τη σκέψη μας προς την κατεύθυνση ότι είτε Rangers είτε Countrymen είτε Jardinerie των αγρών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Δύσης υπάρχει με μιας μορφής αγροφυλακή, επιτήρησης του αγροτικού τοπίου”. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Πολύδωρα ότι στα γαλλικά ο αγροφύλακας λέγετε ”garde champêtre”. Ενώ “jardinerie” είναι ένα κατάστημα που εμπορεύεται είδη κηπουρικής. Φυτοφάρμακα, κηπευτικά εργαλεία, ζαρντινιέρες κ.λπ. Κάποιος πρέπει επιτέλους να βοηθήσει τον υπουργό να μην μπερδεύει συνέχεια τα αστυνομικά όργανα με τις ζαρντινιέρες».
Σωστά μας τα έγραψε η φίλη μας, αλλά αν περιμένεις καλλιγραφία απ’ του Πολύδωρα το λακιρντί, έπιασες τα λεφτά σου.
Τέλος πάντων, ας έρθουμε στην ταμπακιέρα. Στο χωριό μου, τότε που είχε αγροφύλακες, τους αποκαλούσαν με μια τούρκικη λέξη: Μπεχτσήδες. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται αυτή η λέξη, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κόσμος τους θεωρούσε σπιούνους των χωροφυλάκων, απέφευγε κάθε νταλαβέρι μαζί τους και μόνο άσχημες ιστορίες είχε να διηγηθεί γι’ αυτούς. Από τον καιρό του εμφυλίου πολέμου ακόμα, τότε που οι μπεχτσήδες κάρφωναν στους Μάυδες ποιους τσομπάνηδες υποψιάζονταν ότι είναι τροφοδότες των ανταρτών, μέχρι τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, όταν έκαναν συλλήψεις κομμουνιστών μαζί με τα ΤΕΑ. Σήμερα, ο Πολύδωρας ζητάει «να απλώσετε τη σκέψη σας προς τα εμπρός, όχι να μείνετε στον Αγροφύλακα της δεκαετίας του ’50… Συναισθανθείτε, απεγκλωβιστείτε από τις προκαταλήψεις σας. Απεγκλωβιστείτε και δείτε την πραγματικότητα». Την πραγματικότητα βλέπουμε, αρχηγέ. Οτι σήμερα δημιουργείτε άλλο ένα ένοπλο κατασταλτικό μηχανισμό, αφού η «Ελληνική Αγροφυλακή αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και λειτουργεί με τους δικούς της οργανικούς νόμους… Το αγρονομικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων και ειδικών μέσων και μηχανημάτων και φέρει για την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα… Για την οπλοφορία, τη χρήση πυροβόλων όπλων από το αγρονομικό προσωπικό και την εκπαίδευσή του σε αυτά και κάθε συναφές θέμα, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3169/2003 (Α`-189)».
Γιώργης Γιαννακέλλης